Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.11.2016)
МЗ ОБЯВИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС "ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО"
За началото на Национален ученически конкурс "Посланици на здравето" съобщи сайтът на Министерството на здравеопазването. Конкурсът ще се проведе в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. Конкурсът ще протече в две фази. През първата фаза (10 ноември 2016 г. - 5 декември 2016 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти за превенция на хронични незаразни болести. През втората фаза на конкурса ( 22 декември 2016 г. - 2 май 2017 г.), ще започне  реализацията на проектите и тяхното отчитане. Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса!
 
ИВЕТ ЛАЛОВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В СИМВОЛИЧЕН СПРИНТ СРЕЩУ ДИАБЕТА
Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова взе участие днес в символичен спринт срещу диабета. В бягането участваха възпитаници на столичното 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов". За втора поредна година Ивет Лалова е посланик на кампанията "Открито за диабета", чията цел е превенция, ранна диагностика и контрол на заболяването.
Една от основните причини за появата на диабет тип 2 е наднорменото тегло. Лалова даде съвети на учениците за балансирано хранене и ежедневна физическа активност.
Очаква се пловдивчани да се включат масово в организираното бягане с кауза "Променяме диабета!", чийто старт ще бъде даден на 12 ноември т. г. в 10 часа пред централните трибуни на гребния канал в града. Кросове ще има и в Южния парк в София, както и в Морските градини на Варна и Бургас. Всяка година на 14 ноември се отбелязва Световния ден за борба с диабета. По данни от 2015 г. на Международната диабетна федерация със захарен диабет в България живеят 460 000 души, половината от тях не знаят за своя здравословен проблем и не се лекуват. Лекари изтъкват, че ако се вземат адекватни мерки навреме, в 90% от случаите на захарен диабет тип 2 могат да се постигнат добри здравословни резултати.
 
ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС:
ОПЕРАЦИЯ С 3D РОБОТИЗИРАНА ЕНДОСКОПСКА СИСТЕМА
За първи път у нас беше извършена операция с триизмерна роботизирана ендоскопска система., съобщи БНР. Безкръвната интервенция беше направена в плевенската болница "Света Марина". Оперираната е пациентка на 75 години със злокачествен тумор на десния бъбрек в начален стадий.
Сложната операция бе извършена от екип от уролози и хирурзи под ръководството на д-р Димитър Цанков. Лекарите отстраниха напълно тумора спомощта на роботизираната система "Айнщайн вижън - 2". Операцията продължи около два часа. Пациентката е в добро общо състояние.
 
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ:
НЕДОКАЗАНИТЕ ТВЪРДЕНИЯ ЗА ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ САМО ЗАДЪЛБОЧАВАТ НЕДОВЕРИЕТО КЪМ СЪСЛОВИЕТО
"УС на БЛС внимателно следи случая с КОЦ - Пловдив", отбелязват в становище от Българския лекарски съюз. В него се отбелязва, че е  неприемливо популяризирането на непотвърдени обвинения. "Това само подклажда омраза и недоверие към лекарите, чиято основна мисия е да се грижат за човешкия живот. Недоказаните твърдения за лекарски грешки само задълбочават недоверието към лекарското съсловие, което не помага нито на пациентите, нито на лекарите, които търсят истината", коментират от БЛС. От там отбелязват, че очакват окончателните становища на компетентните органи. 
Zdrave.net припомня, че в серия репортажи на предаването "Господари на ефира" се е твърдяло, че пациенти на Комплексния онкологичен център са оперирани ненужно,  дори в някои случаи без необходимост са отстранявани техни органи. Това стана повод за проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", а здравният министър Петър Москов издаде зцаповед да се отнемат правата за практикуване на медицинската  професия за 2-годишен период на  патолога в лечебното заведение д-р Петко Маслев.
 
ЛЕКАРИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК
От 1 октомври т. г е абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната. С въвеждането на тази система отпадна чекирането с лична карта, освен при изключения - например хора с ампутирани ръце. След въвеждането на системата в болничните заведения, ще последва и внедряването й в аптеките и останалите медицински структури. Районната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново излезе с декларация, в която се обяви против  въвеждането на пръстовия идентификатор. В декларацията те питат дали въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците, в доболничната помощ и в аптеките, е законно.
"Пръстовите идентификатори затрудняват работата на колегите. На мен лично не ми е ясно и за какво служи събраната информация", изтъкна в интервю за радио "Фокус" - Велико Търново  д-р Янка Минчева, председател на лекарската регионална колегия. "Събирането на антропометрични данни от Касата, съобразено ли е с нашето законодателство, с европейските директиви за правата на човека", попита д-р Минчева. Тя допълни, че колегията ще потърси мнението на юристи по този проблем.