Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.11.2016)
 
БЪЛГАРИЯ ВОДИ КЛАСАЦИЯТА ПО СМЪРТНОСТ ОТ ИНСУЛТИ В ЕВРОПА
Страната ни е на първо място по смъртност от инсулти в Европа. Това заяви пред радио "Дарик" проф. д-р Силва Андонова, ръководител на Втора неврологична клиника в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. В 80 на сто от случаите става дума за исхемични инсулти, а в останалата част - за кръвоизливи, които също водят до смъртност, обясни специалистката.
Тя изтъкна тревожната тенденция за намаляване на възрастовата граница при страдащите от инсулт. Най-младият пациент на Втора неврологична клиника е мъж на 27 години, сподели д-р Андонова. Тя допълни, че мъжете са по-предразположени към инсулти от жените.
Рисковите фактори, които могат да предизвикат това заболяване, са напредване на възрастта, хипертонията, повишеният холестерол, диабетът, както и приемът на контрацептиви, предупреди д-р Андонова. Сезоните също оказват влияние. През зимата се обострят автоимунните мозъчни заболявания, провокирани от вирусните инфекции..
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА:
УКРЕПВАНЕТО НА ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ЩЕ НАМАЛИ СВРЪХНАТОВАРВАНЕТО НА БОЛНИЧНАТА
Здравноосигурителните плащания за догодина са увеличени с над 220 милиона лева. Това изтъкна в интервю за радио "Хоризонт" председателят на здравната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова. Според нея увеличеният бюджет на НЗОК за 2017 г. ще гарантира по-голямо спокойствие на хората, които потребяват здравни услуги. Според Дариткова увеличените средства за извънболнична помощ ще доведат до намаляване на пациентите в  болниците, в които през последните разходите непрестанно са се увеличавали.
Средствата за дейностите на общопрактикуващите лекари са увеличени с 11 на сто. Специалистите в Диагностично-консултативните центрове  пък ще имат възможност да извършват  профилактика на злокачествени заболявания на жени на възраст 30 г. Ако има недостиг на средства в болничната помощ, той ще бъде попълван от резерва на НЗОК, изтъкват експерти. Стриктно ще се следи отпускането на специални и скъпоструващи лекарства, за които се отделят почти 900 млн. лева.
 
Д-Р ПЛАМЕН РАДОСЛАВОВ ПРЕДУПРЕЖДАВА:
СКОРО ЩЕ НИ ЛЕКУВАТ 70-ГОДИШНИ МЕДИЦИ
Съвсем реална е опасността скоро да ни лекуват 70-годишни лекари. За това предупреди д-р Пламен Радославов от федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ на пресконференция по повод вижданията на конфедерацията за доходите през 2017 г.
"В България вече ги няма две поколения -тези на 30-годишните, и на 40-годишните", изтъкна тд-р Радославов в коментар за застаряването на медицинското съсловие у нас в резултат на продължаващата емиграция на специалисти в чужбина. По думите му заплащането на българските лекари е унизително. Д-р Радославов изнесе данни за средната годишна заплата на работещите в сферата на здравеопазването в различни държави, от които стана ясно, че заплащането на родните медици е на едно от последните места. Средната годишна заплата на нашите лекари е 8604 долара. За сравнение колегите им в Холандия взимат 39 405 долара, в Белгия 34 679, в Словакия -13 272 долара, а в Румъния -7713 долара.