Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.11.2016)
 
БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ СПЕШНО ТЪРСИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
По отношение на кадровата обезпеченост МБАЛ - Добрич се движи "на ръба", съобщи Topnini.bg, позовавайки се на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов. Болницата спазва стандартите по различните специалности, като в по-голяма част от случаите се налага допълнителна натовареност на персонала под формата на извънреден труд. Най-наболял е проблемът със специалистите по здравни грижи. Д-р Йорданов обясни, че е искал съдействието на Медицинския университет във Варна, за да се привлекат завършващи специалисти по здравни грижи. Оказа се, че от випуск от около 120 медицински сестри, около 70 % напускат страната. Така дори и варненските болнични структури трудно ще бъдат задоволени откъм медицински сестри. Недостигът е 30 до 50 специалисти  по здравни грижи, което води до допълнително натоварване на персонала.
"Не сме оставили отделение без сестри, без лекуващи лекари, но в един момент и физическите възможности на персонала се изчерпват", каза директорът. Той посочи, че кадровото обезпечаване е основен наболял проблем за болниците в страната.
 
НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЩЕ ПОЕМЕ ОБУЧЕНИЕТО НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ
Национален център със седалище в София ще поеме обучението на спешните медици от специализираните центрове, както и работещите в лечебните заведения за спешна медицинска помощ. Това става ясно от обнародвания в Държавен вестник правилник, уреждащ дейността му, съобщи Zdrave.net.
Новата структура ще проучва потребността от квалификация в системата на спешната помощ, ще изготвя програми и ще осъществява практическото обучение. Центърът ще се ръководи от директор, който ще се назначава въз основа на конкурс и ще се атестира на всеки три години.
Обученията на лекарите ще се провеждат в центъра и в определени бази за обучение в университетски болници, ЦСМП, получили положителна акредитационна оценка и центрове за професионално обучение, се отбелязва в мотивите към проекта за създаването на националното звено. Очакваните резултати от създаването му са свързани с повишаване на качеството на оказваната спешна медицинска помощ чрез осигуряване на квалифициран и мотивиран персонал в системата на здравеопазването, е посочено още в тях.
 
37000 БЪЛГАРИ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ РАК ГОДИШНО
В България има тенденция към нарастване на броя на злокачествените заболявания както при жените, така и при мъжете, каза пред БНР проф. Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър. Тя уточни, че 37 000 са новите случаи на рак годишно, като при 17-18 на сто от пациентите това води до смърт.За да спре нарастването на броя на новозаболелите от злокачествени заболявания у нас, трябва да се провежда трайна профилактика, посочи проф. Валерианова. Тя допърлни, че в световен мащаб годишно от рак се разболяват около 14 млн. души , откоито половината умират. По думите й България е по средата на черната класация."
С финансовата подкрепа на програма "Европа" на Столична община две неправителствени организации работят по проект за по-добра профилактика на заболяванията в областта на репродуктивното здраве. Идеята да се създаде общински скринингов регистър на територията на Столична община. Това ще бъде първата стъпка към създаването на национален скринингов регистър, споделиха лекари и пациентски организации.