Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7.11. 2016)
 
ДА СЕ ВЪВЕДАТ КОЕФИЦИЕНТИ ЗА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ И ДА ОТПАДНАТ ЛИМИТИТЕ ЗА СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИ БОЛНИЦИ ПОИСКАХА ОТ КТ "ПОДКРЕПА"
По-скъпи клинични пътеки за структуроопределящите болници и отпадане на лимитите поискаха от КТ "Подкрепа", съобщи Zdrave.net. В свое становище във връзка с проектобюджета на НЗОК за 2017 г. синдикалната структура предлага да се преразгледа начинът, по който се изплащат клинични пътеки на лечебните заведения, които са структуроопределящи, а именно университетските болници с повече от 51% държавно участие, бившите окръжни болници с повече от 51% държавно или общинско участие и общинските болници в страната.
Най-подходящият вариант, според експертите на КТ "Подкрепа", е да се въведе коефициент, чрез който да се увеличава стойността на клиничната пътека, когато тя е изпълнена в изброените видове лечебни заведения. Синдикалистите настояват също да отпаднат лимитите за дейността на всички лечебни заведения, които са структуроопределящи.
От КТ "Подкрепа" настояват да се увеличат средствата за болнична медицинска помощ, което ще даде възможност на болничните мениджъри да намалят необслужваните задължения, както и да се осигури нормална среда на работа и адекватно достойно заплащане на заетите в сектора. Предвиденото увеличение на бюджета за болнична медицинска помощ от 8,5% е крайно недостатъчно, категорични са от КТ "Подкрепа" и допълват, че минималното увеличение, което би стабилизирало системата, е 11%.
 
И НОВИ БОЛНИЦИ ЩЕ МОГАТ ДА СКЛЮЧВАТ ДОГОВОР С НЗОК
И нови болници ще могат да сключват договор с НЗОК, ако необходимостта от това е залегнала в Националната зддравна карта. Това става ясно от стенограма от заседанието на Надзорния съвет на касата, проведено на 28 октомври т. г., съобщи Zdrave.net.
Ограничението за сключване на договор между нови лечебни заведения с НЗОК е разписано в Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. То залегна и в проекта за бюджета на здравния фонд за догодина. В писмо преди приемането му от НЗОК обаче здравният министър Петър Москов настоя тази разпоредба да отпадне с мотива, че текстът е нецелесъобразен,  тъй като Националната здравна карта регламентира работата на нови лечебни заведения. "С предложения текст на практика се създава двойна регулация на един и същи процес - възможността новосъздадените лечебни заведения за болнична помощ и тези, които са разкрили нови дейности, да сключат договор с НЗОК", отбеляза здравният министър. Също така, според него, чрез предлагания текст на практика се ограничават възможностите на гражданите за подобрен достъп до болнична медицинска помощ.
 
РЕЖИМЪТ НА КАДАФИ ЗАРАЗИЛ ДЕЦАТА В БЕНГАЗИ СЪС СПИН
Двама бивши високопоставени представители на режима на Муамар Кадафи са заразили с вируса на СПИН децата в болницата в Бенгази. Toва е записано в тефтера на бившия либийски премиер Шукри Ганем, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на френския сайт Mediapart.
Разкритията идват близо 10 години след освобождаването на българските медицински сестри, които заедно с д-р Здравко Георгиев бяха обвинени за заразяването на децата, заради което престояха години наред в затвор. В записките си бившият премиер пише, че шефът на либийското военно разузнаване Абдула Сенуси и ръководителят на либийските тайни служби Муса Куса лично заразили стотици либийски деца в болницата в Бенгази с вируса на СПИН.
В дневника си Ганем разказва, че през 2007 г. бил посетен от Мохамед Ел Кадар, член на либийската анкетна комисия, която разследвала освобождаването на медицинските сестри. Според Кадар при разпит Сенуси заявил, че заедно с Куса се сдобили с "епруветки със заразен вирус" - четири за Сенуси и 27 за Куса. "Двамата са инжектирали вируса на децата. Тези 232 деца не са били от Бенгази, а са били доведени от болницата в Таджура" (близо до Триполи), заявил членът на анкетната комисия пред Ганем, който тогава е заемал поста министър на петрола. Аферата може да е била отмъщение към източния град Бенгази, който се бунтувал срещу режима на Кадафи, или да е имала за цел да представи преследваната за терористични прояви Либия като жертва", отбелязва АФП.
 
ОТЛИЧНИЦИ НА МЕДИЦИНСКИЯ КОЛЕЖ ВЪВ ВАРНА ПОЛУЧИХА ГРАМОТИ И ПАРИЧНИ НАГРАДИ
Ректорът на Медицински университет във Варна проф. д-р Красимир Ивантов връчи грамоти "Отличник на випуск 2016" и парични награди на абсолвенти от Медицинския колеж към университета.  Официалната церемония се състоя на 5 ноември т. г. в зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна. Своите дипломи получиха общо 215 специалисти от 8 професионални направления: Медицински козметик, Медицински оптик, Зъботехник, Помощник-фармацевт, Рехабилитатор, Инспектор по обществено здраве, Медицински лаборант и Рентгенов лаборант.
"Обичайте професията, на която сте се посветили. Тя е смисълът на нашия живот. Никога не се отказвайте да вървите по избрания път! Никога не се предавайте! Усъвършенствайте уменията си и трупайте нови знания всеки ден, защото човек се учи, докато е жив", пожела на випускниците проф. Иванов