Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.10. 2016)
 
СРЕДСТВА ЗА УВЕЛИЧЕНИТЕ  ЗАПЛАТИ НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ЩЕ ДОЙДАТ ОТ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО
Увеличението на заплатите на спешните медици, договорено в преподписания наскоро Колективен трудов договор в сферата на здравеопазването, ще бъде осигурено чрез разпределение на бюджета на Министерство на здравеопазването. Това стана ясно от думите на министър Петър Москов пред bTV, съобщи Zdrave.net.
На въпрос дали ще има ръст на възнагражденията на всички лекари, след като част от работодателските организации обявиха договора за невалиден, той беше категоричен, че увеличение ще има. "Неподписването в този момент на част от работодателските организации не е било и не е свързано с неприемане на параметрите на конкретно това браншово споразумение. Има генерален спор между асоциациите на работодателите, синдикатите и, разбира се, държавата като арбитър, относно минималните осигурителни прагове", коментира здравният министър.
Москов обясни, че заплатите на спешните медици ще се увеличат с не по-малко от 10 процента, с което общото увеличение от началото на мандата на настоящото правителство на работещите в спешна помощ става над 50 процента.
"Запазваме по линия на финансиране на Министерство на здравеопазването възнаграждението от 1500 лева за лекар в спешно отделение и сестра в спешно отделение от 900 лева през следващата година и гарантираме увеличение на възнаграждението на работещите в националните хемотрансфузионни центрове и в държавните психиатрични болници", допълни Москов.
 
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ПРОЕКТА НА ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА
Министерският съвет одобри проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Предвидени са 3 452 816,0 хил. лв. за приходи и трансфери. здравноосигурителните приходи са в размер на 3 413 816,0 хил. лв., от които 2 279 730,0 хил. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 134 086,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са в размер на 2 279 730,0 хил. лв., което представлява със 158 730,0 хил. лв. повече в сравнение с 2016 г. Предвидените трансфери за здравно осигуряване са 1 134 086,0 хил. лв. За неданъчни приходи са предвидени 15 000,0 хил. лв., които са с 450 хил. лв. повече спрямо заложените през 2016 г. Разходите и трансферите са в размер на 3 452 816,0 хил. лв., в т.ч. разходи в размер на 3 448 762,0 хил. лв., което представлява с 247 697,0 хил. лв. повече спрямо закона за бюджета на нзок за 2016 г.
 
ЛЕКАРИ И ЗДРАВНИ РАБОТНВИЦИ В РУМЪНИЯ ОБЯВИХА БЕЗСРОЧНА СТАЧКА
В румънските болници започна безсрочна обща стачка с искания за по-добро заплащане и по-добри условия на работа, съобщи радио Дарик.
По данни на Федерацията на здравните работници "Санитас", която организира протеста, в стачката участват над 82 000 лекари и здравни работници от цялата страна. В лечебните заведения са останали 1/3 от работещите, за да окажат спешна помощ при необходимост. От стачния комитет обячиха, че до края на деня не се е стигнало до споразумевие с правителството.
 
МЕДИЦИНСКИТЕ БЕЛЕЖКИ ЗА ОТСЪСТВИЕ ОТ УЧИЛИЩЕ ЩЕ СА С НОМЕР НА АМБУЛАТОРЕН ЛИСТ
Извиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. За това  информира агенция "Фокус", позовавайки се на съобщение на пресцентъра на МОН.
След разговори между министъра на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов,  бяха предприети действия за стриктно регламентиране на случаите на отсъствие от училище по медицински причини, както и за документиране и контрол на тези случаи. Министър Москов е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират всички лечебни заведения на територията на областта за новите изисквания за издаване на медицински документи.
В указанията се посочва, че отсъствие от училище по медицински причини, свързани със заболяване, което налага лечение в домашни условия, диагностични или лечебни процедури в амбулаторни условия или други свързани със здравето обстоятелства, се удостоверява от лекар в лечебно заведение за първична или специализирана медицинска помощ, център за спешна медицинска помощ или спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ. Удостоверението е въз основа на данните от анамнезата, обективния статус от извършения преглед, резултатите от извършените изследвания и поставената диагноза, отразени в медицинската документация - амбулаторен лист за лечебните заведения за извънболнична помощ, фиш за обслужен спешно болен за центровете за спешна медицинска помощ или лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок.
Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини се документира в отделен документ "Медицинската бележка", която се попълва и подписва от лекаря, извършил прегледа на ученика и се подпечатва с печата на лекаря и/или лечебното заведение.
 
ОТ 1 НОЕМВРИ 2016 Г. ПРЪСТОВИЯТ ИДЕНТИФИКАТОР ЩЕ СЕ ПРИЛАГА ВЪВ ВСИЧКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Новата система за регистрация на пациентите с пръстов идентификатор ще заработи във всички лечебни заведения от 1-ви ноември. Това заяви заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков пред радиоДарик.
На въпрос дали ще има ново отлагане на пускането на системата, той отговори: "Не е необходимо да се отлага. Лечебните заведения разполагат със системата за идентификация".
Новият начин за регистриране на хоспитализациите в лечебните заведения трябваше да бъде факт от 1 октомври т. г., но бе отложен с един месец, поради липса на готовност на всички болници.
Зам.-здравният министър за пореден път обясни, че регистрацията чрез пръстовия идентификатор може да бъде направена в рамките на деня, а не в момента на прием на пациента.