Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.10. 2016)
 
248 МЛН.ЛВ. ПОВЕЧЕ В БЮЗЖЕТА НА НЗОК ЗА 2017 Г.
Допълнителни 248 млн. лв. - толкова залага Националната здравноосигурителна каса в проектобюджета си за следващата година в сравнение с тази, съобщи Zdrave.net.  Общият бюджет на НЗОК за 2017 г. се очаква да бъде в размер на 3 452 816 000 лв. Предзидените средства за здравноосигурителни плащания са в размер на 3,032 млрд. лв. За сравнение - през 2016 г. парите за здравноосигурителни плащания са в размер на 2,809 млрд. лв.
Без промяна остават средствата за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), медикодиагностични дейности (МДД) и дентална помощ.  Финансовите средства за медицински изделия също ни са увеличени.
На практика допълнителните средства за следващата година ще бъдат разпределени за лекарства и болнично лечение, според предложението на НЗОК за бюджет 2017.  Заложените средства за разплащане със здравни каси в страни от ЕС са едва 62,5 млн. при вече натрупан дълг от над 190 млн. лв.
Предвиденият резерв за догодина е в размер на 341,381 млн. лв. или с близо 25 млн. лв. повече от тазгодишния.
 
ДЕВЕТОКЛАСНИЦИ СПАСИХА СЪУЧЕНИК, БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАУЧЕНОТО В ЧАСА ПО ЗДРАВНА ПОДГОТОВКА
Деветокласниците Аврам Христов и Асен Будаков от ПГ "Златю Бояджиев" град Брезово успяха да спасят живота на свой съученик, който получил пристъп в час по физическо възпитание. Те реагирали бързо и адекватно  благодарение на знанията за първа помощ, които получили в часа по здравна подготовка, съобщи Агенция "Фокус". Гимназистите получиха от областния управител Здравко Димитров почетни грамоти за постъпката си и книгите за историята на Пловдив "Градът или Между Изтока и Запада XIV- XVII век" от Йордан Велчев и "Антична история на град Пловдив" от Димитър Костов.
Младежите получиха и медали "За хората с добри сърца" от председателя на Фондация "Помогни на нуждаещите се" в Пловдив  Георги Найденов.
Фондация "Помогни на нуждаещите се" им подари още справочника "Дипломатически протокол и церемониали", помагалото "Охранителна дейност и спасителни операции при бедствия и аварии" и по един калкулатор.
 
ЛИПСАТА НА КАДРИ ИЗМЕСТВА В МЕДИЦИНАТА ИЗМЕСТВА ПРОБЛЕМА С ФИНАНСИРАНЕТО
"Проблемът с недостига на медицински специалисти в България е много сериозен. В последните годни той се превърна в основен и дори измести проблемите с финансирането на болниците." Това каза за Радио "Фокус" - Велико Търново д-р Иван Иванов, директор на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. Той допълни, че недостигът на кадри, и то млади, се усеща най-сериозно в общинските болници.
" В момента в нашата болница  лекарите, които са на пенсионна възраст, са много повече от специализиращите лекари. Както навсякъде и при нас има остър недостиг от млади лекари и медицински персонал", посочи още д-р Иванов. Той изрази мнение, че липсата на финансови средства не е основната причина за дефицита. Според него факторите са много и влиянието им е комплексно.
 
СПАСЯВАТ БРИТАНЕЦ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ОТ БЪЛГАРИН
За пръв път стволови клетки от българин ще се използват за лечение на чужденец, съобщи Zdrave.net. По искане от най-големия регистър в Англия "Антъни Нолан" е извършено първото у нас даряване на стволови клетки от периферна кръв от донор от листата на българския регистър. Ценните клетки ще се използват за костномозъчна трансплантация на английски пациент, страдащ от злокачествено хематологично заболяване.
Новината съобщи проф. Елисамета Наумова, началник на Клиниката по имунология в Александровска болница и национален консултант по клинична имунология по време на представянето на обновената база на клиниката към която принадлежи и Националната банка за стволови клетки.
 
ПЛЕВЕНСКИ ЛЕКАРИ ПРЕМИНАХА ОБУЧЕНИЕ КАК ДА РЕАГИРАТ ПРИ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ
Медици от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен бяха обучени как да реагират в случай на пожар и обгазяване, възникнали вследствие на терористичен атентат. Обучението бе водено от началника на звеното за спешна помощ в болницата д-р Петко Стефановски, съобщи Topnovini.bg.
"Независимо дали има бомбен атентат в града, в близост до болницата или в някоя от сградите й, медицинският персонал трябва да знае какви са полевите действия и стъпки, които трябва да предприеме", заяви д-р Стефановски.
Той демонстрира и защитното облекло, което медиците трябва да сложат заедно с противогаза при наличие на контакт със заразно болни или ако е пусната така наречена "мръсна бомба".
Пожарникарите разясниха какви са първоначалните действия, които трябва да предприеме персоналът на болницата при пожар и демонстрираха как се гаси огън.
 
ТРЪГНА ОНЛАЙН ПОРТАЛ ЗА ПАЦИЕНТИ С АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Вече е факт първата онлайн платформа за най-често срещаните автоимунни възпалителни заболявания  - www.probudise.bg. В нея могат да се намерят полезни съвети от водещи специалисти, новини, видеоматериали и лични истории на хора, които са успели да се справят със заболяванията си, съобщи в. "Стандарт". 
Онлайн порталът се появи благодарение на усилията на фондация "В помощ на здравето" с подкрепата на пациентски организации, българските медицински дружества по ревматология, гастроентерология и водещи дерматолози.
Приблизително 125 млн. души  в света боледуват от псориазис, у нас засегнатите са над 150 000 души. В България от ревматологични заболявания страдат 100 000 души, а хората с хронични възпалителни чревни заболявания са 25 000. Стряскащите данни за заболеваемостта от най-честите автоимунни заболявания съобщиха млади медици от Асоциация за развитие на медицинската общност.