Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  (20.10. 2016)
 
В МЕДИЦИНСКИЯ КОЛЕЖ В СТАРА ЗАГОРА БЕ ОТКРИТА ЮБИЛЕЙНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ
Днес в Медицинския колеж - Стара Загора към Тракийския университет бе открита юбилейна научна конференция с международно участие, която ще продължи и утре. Форумът е посветен на10-годишнината от създаването на специалност "Медицински специалист".  В него участват преподаватели, професионалисти по здравни грижи и лекари от цялата страна и от чужбина.  Сред участниците е и Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ. Конференцията се провежда под патронажа на ректора на Тракийския университет проф. Иван Въшин, д.м.н.
"Само ясният път за кариерно развитие, признаването на автономните професионални компетенции и достойното заплащане на медицинския труд   биха  мотивирали  младите специалисти да остнат да работят тук и да полагат здравни грижи за българските пациенти",  гласеше част от поздравителния адрес на председателя на БАПЗГ Милка Василева до организаторите на конференцията.   
Проф. Христина Милчева, директор на Медицински колеж - Ст. Загора, направи откри форума с исторически преглед като посочи тенденциите на развитие и перспективите при обучението на медицинските лаборанти. Проф. Добрин Свинаров изнесе доклад на тема "Нови биомаркери в лабораторната медицина".  Д-р Кирил Добрев се спря на правно-нормативна база за развитие на специалистите по здравни грижи в т.ч. и медицинските лаборанти.  Бяха извесени нови данни за сърдечни маркери, за флуоцитометрични биомаркери за диагностика и прогностична оценка при критично болни пациенти, за споровете около ваксинопрофилактиката. Следобеда се проведоха заседания по секции.
 
РЗИ - СОФИЯ ПУБЛИКУВА ТЕСТ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОСТЕОПОРОЗАТА
Районната здравна инспекция в София публикува тест, който цели да заостри вниманието на българите върху остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза и е по повод отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври).
Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50-годишна възраст в света получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола, предупреждават специалисти.  При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и с 240 % при жените.
 
ПРОФ. Д-Р НИКОЛА ВЛАДОВ СТАНА ЛЕКАР НА ГОДИНАТА
Новият носител на приза "Лекар на годината" на Българския лекарски съюз е проф. д-р Никола Владов, д.м.н., съобщи здравният портал Puls.bg. 
Лекарят трябва да прави най-доброто за пациентите си, дори когато това му струва много усилия и средства", с тези думи проф. Владов е получил статуетката от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.
Проф. Никола Владов е началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във Военномедицинска академия - София и е ръководител на Програма за чернодробни трансплантации при ВМА. Той е започнал професионалния си път в Отделието по хирургия на МБАЛ - Пирдоп. След това е работил в Университетска болница "Пирогов", а по-късно става началник на хирургичното отделение в болницата в Панагюрище. Проф. Владов е завеждал и Първа хирургична клиника в МБАЛ - Пазарджик.
Преминал е няколко специализации в Париж и Италия. Защититил е дисертация на тема "Рак на панкреаса".
Проф. Никола владов е почетен член на Френската академия по хирургия.
 
ПРАЩАТ СЪДЕБНИ  ИСКОВЕ ЗА МУ-СОФИЯ ВЪВ ВАС
Софийският административен съд е отхвърлил двете жалби - на проф. Вихра Миланова и на доц. Костадин Ангелов - срещу проведеното наскоро Общо събрание на Медицински университет - София, на което за нов ректор бе избран проф. Виктор Златков. Въпреки това старото ръководство е решено да се бори докрай и ще обжалва и пред Върховния административен съд, съобщи в. "Сега".
На страницата на МУ- София са публикувани две съобщения, от които става ясно, че Софийският съд е отхвърлил споменатите по-горе жалби., отбелязва изданието. Старото ръководство обаче е пратило нова жалба до ВАС и смята да изчака решението на по-висшата съдебна инстанция. Същото ще направяг и от Министерството на образованието и науката, откъдето предприеха запориране на банковите сметки на вуза, докато не излезе окончателно съдебно решение кой е легитимният ректор.
 
НЗОК ЩЕ МОЖЕ ДА ПРЕКРАТЯВА ДОГОВОРИ С БОЛНИЦИ БЕЗ ДА ЧАКА ОБЖАЛВАНЕ
Касата ще може да прекратява договори с болници, без да чака резултата от съдебното оспорване на решението си. Това е залегнало в проектобюджета на осигурителната институция за следващата година, където отново се правят изменения в Закона за здравното осигуряване, съобщи Zdrave,net.
С приемането на бюджет на НЗОК за 2016 г. бяха направени редица изменения в ЗЗО, с едно от които влезе в сила възможността при отчитане на неизвършена дейност, както и при извършване и отчитане на дейност, за която няма съответни медицински индикации, касата да прекратява договора си с лечебното заведение за съответната дейност, припомнят от здравния портал. В текста обаче беше оставена възможността решението на здравния фонд да се оспорва от болницата по реда на Административно-процесуалния кодекс. В случай, че новите изменения бъдат одобрени,  те ще влязат в сила от началото на 2017 г. Смисълът от оспорване практически ще се загуби, тъй като в новия текст е записано, че "оспорването не спира изпълнението на заповедта за прекратяване на договора"