Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.10.2016)
 
ПРАЩАТ ПРОКУРОР В БОЛНИЦИ, ОТКАЗАЛИ ЛЕЧЕНИЕ ЗАРАДИ НЕВЗЕТ ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК
Болниците, отказали лечение на пациент заради несъгласието му да бъде регистриран чрез системата на пръстовия идентификатор, ще бъдат проверявани от РЗОК, съобщи Zdrave.net.  Ако се е стигнало до застрашаване на живота на болния, в лечебното заведение може да бъде изпратен и прокурор. Това стана ясно от думите на главния секретар на Изпълнителната агенция "Медицински одит" Димитър Евлогиев по време на здравен семинар, организиран от Националната пациентска организация.
Само 100 пациенти са отказали да бъдат регистрирани чрез новата система за прием в болниците, съобщи Маратин Банков, експерт по информационни процеси и сигурност на информацията в НЗОК. На практика този брой е 0,02% от очакваните средно около 500 000 хоспитализации за тримесечие, при хипотеза за 2 млн. хоспитализации годишно.
"Когато пациент откаже да бъде регистриран с неговия уникален регистрационен номер, лечебното заведения е длъжно да уведоми незабавно РЗОК. Екип от регионалната каса следва да посети лечебното заведение, да разясни на пациента каква са ползите от приложението на новата система. Ако реши, пациентът би могъл да промени решението си", допълни той. Пациент, отказал да бъде регистриран чрез пръстов отпечатък, може да бъде регистриран чрез ЕГН или лична карта. "В такъв случай обаче незабавно ще бъде направена проверка", подчерта Банков.
От 1 ноември 2016 г. всеки пациент ще може да следи какви плащания, манипулации и лечение са направени за него чрез системата на здравно-осигурителни плащания с помощта на специално мобилно приложение. Ако пациентът засече, че за него е платена услуга, която не е извършена, би могъл да сигнализира РЗОК чрез специален бутон.Това веднага ще инициира проверка от районната каса.
Пациентите ще могат да подават сигнали за нередности и чрез нова платформа, разработена от Националната пациентска организация - zdravenotziv.bg, съобщи председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев. Получените казуси ще бъдат преглеждани от експертите на НПО и при необходимост ще бъдат препращани към съответните компетентни институции. Стана ясно, че от началото на 2014 г. досега в пациентската организация са постъпили 13 523 жалби от недоволни пациенти.
 
С 34% НАРАСТВАТ ГОДИШНО ЖАЛБИТЕ, КОИТО ПОСТЪПВАТ В ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ"
1027 жалби са постъпили в Изпълнителна агенция "Медицински одит" за година и половина. Това информира директорът на институцията проф. Златица Петрова на здравен семинар, съобщи Zdrave.net.  Броят им през изминалата  година е 689, а от началото на тази година до края на юни - 338. Всяка година броят на жалбите към ИАМО расте с 34%, отчетете още тя.
67% от сигналите са свързани с проблеми с качеството на лечение. Следват сигналите за морално-етичните проблеми, нарушено право на информация, оказване на натиск върху пациента да дава пари от джоба си.
"Основните причини, довели до нежелани сериозни събития по време на диагностично-лечебния процес, се отнасят до слабости в организацията и мениджмънта, т.е. наблюдава се процес на допускане на системни грешки", се посочва в представения от проф. Петрова доклад по повод сигналите в ИАМО. В редица случаи се констатира, че не е оказана своевременна или достатъчна по обем медицинска помощ, което води до късно диагностициране и забавяне на лечението на пациентите.
При 8% от направените проверки са констатирани лекарски грешки, т. е. безспорно е установен персонален пропуск, съобщи още проф. Петрова и допълни, че в това отношение страната ни не се различава от световната статистика.
От Медицински одит са поискали съдействие от националния омбудсман Мая Манолова относно противоречивото разчитане от съдиите на понятия, свързани с качеството на медицинска помощ. От ИАМО настояват общественият защитник да изиска от ВКС тълкувателно решение по въпроса.
 
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ БЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КЪМ КНСБ
Досегашният председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов бе единодушно преизбран от делегатите на Седмия редовен конгрес на ФСЗ, който се проведе на 14 октомври т. г. На постовете си остават и заместник-председателите д-р Пламен Радославов и магистър-фармацевт Слава Златанова.
По време на конгреса д-р Кокалов представи отчет за извършената дейност на Федерацията за периода 2011-2016 г. Бяха обсъдени и приети програмни документи за предстоящия 5-годишен мандат на Федерацията (2016 - 2021 г.)
 
ЗА БУМ НА ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА ПРИ ДЕЦАТА АЛАРМИРАТ СДПЕЦИАЛИСТИ
За ръст на хранителните разстройства при подрастващите алармира по Радио "Фокус" - Смолян Даниела Топова, психолог и координатор на Здравно-консултативния център за майчино и детско здравеопазване в МБАЛ - Смолян. Специалистката изтъква, че хранителните разстройства са сериозни заболявания, които причиняват не само физически, но и емоционални вреди.
Ранното откриване и навременното лечение при хранителнши проблеми прави възстановяването много по-бързо и лесно. Затова, ако родителите са притеснени, трябва да говорят с децата си и да ги убедят да потърсят професионална помощ, а не да ги укоряват и заставят насила да се хранят, съветва Даниела Топова. Тя допълва, че родителите трябва да знаят, че в основата на хранителното разстройство не стои храната, а то е опит за решаване на емоционални проблеми. Специалистката изтъква още, че е добре родителите да обръщат повече внимание на поведението и нагласите на своите деца. Сигнални лампи за назряващ проблем са лошия самоконтрол, заниженото  самочувствие, липсата на гъвкавост в поведението, черно-бялото мислене, трудностите при справяне със стреса, хроничната умора, загубата на мотивация за личностно развитие.