Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.10.2016)
 
ЗАПОЧВАТ НОВИ ПРЕГОВОРИ ЗА КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР В СЕКТОР "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ", ОБЯВЕНИЯТ КТД - 2016 БИЛ НЕВАЛИДЕН
Предстоят нови преговори за Колективен трудов договор в сектор "Здравеопазване". Това стана ясно от думите на зам.-здравния министър д-р Ваньо Шарков пред bTV. Причината е, че подписаният КТД в началото на седмицата се оказа невалиден, след като под него останаха само подписите на здравното ведомство и синдикатите, без нито един подпис от страна на работодателите.
За БСК подписа си под договора е сложил директорът на  ЦСМП - София д-р Георги Гелев, който не е бил упълномощен да подписва, а само да преговаря, обяснява Zdrave.net.
В. "Сега" съобщи, че в събота, 15 октомври 2016 г, шефът на браншовата камара на търговците на лекарства Владимир Найденов, представляващ БТПП, е оттеглил подписа си. От КРИБ и АИКБ пък изобщо не са подписвали документа.
Според залегналите параметри в провалилия се Колективен трудов договор, началните заплати  на медиците в различните категории лечебни заведения трябваше да се повишат между 15 и 30 на сто.
 
БИВШИЯТ РЕКТОР НА МУ - СОФИЯ ПРОФ. ВАНЬО МИТЕВ Е ОБВИНЯЕМ ЗА 5 СДЕЛКИ С ВРЕДА ЗА УНИВЕРСИТЕТА В РАЗМЕР НА 276 908 ЛВ.
Софийска градска прокуратура привлече в качеството му на обвиняем Ваньо Митев, бивш ректор на Медицински университет - София, за това, че като длъжностно лице при условията на продължавано престъпление с 5 деяния е сключил неизгодни сделки, от които са произлезли вреди за Университета в размер на 276 908 лв., обявиха от прокуратурата в петък.
На проф. Ваньо Митев е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лв.
 
ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ СТРАДАТ ОТ ДИАБЕТ
Половин милион са българите с диабет. Това сочат последните данни на Световната здравна организация, съобщи Actualno.com.  В Европа от болестта страдат 56 млн. души. В световен мащаб през 2015 г. диабетиците са били 415 млн., а през 2016 г. броят им вече е скочил до 422 млн. души.
През 2015 г. един на всеки 11 души в света на възраст между 20 и 79 г. е страдал от болестта. Прогнозата е, че до 2040 г. всеки десети човек в света ще е с диабет. "По-тревожно е, че в България това е факт още през 2016 г.", коментира проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев", написа Novini.bg.