Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.10.2016)
 
КНСБ ЩЕ НАСТОЯВА РАБОТОДАТЕЛИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА СЕ СЪОБРАЗЯТ С УВЕЛИЧЕНИТЕ НАЧАЛНИ ОСНОВНИ ЗАПЛАТИ, ЗАЛЕГНАЛИ В КТД - 2016
Усилията и упоритостта на нашите синдикалисти да се постигне споразумение за увеличаване на началните основни заплати в здравеопазването се увенчаха с успех. Това каза президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров пред делегатите на Седмия редовен конгрес на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ. Форумът се проведе на 14 октомври т. г. в парк-хотел "Москва".  Той уточни, че в новия Колективен трудов договор в сектор "Здравеопазване", който бе подписан преди дни, залегналото увеличение на началните заплати в различните категории лечебни заведения е между 15% и 30%. "Сега е нужно да положим усилия лечебните заведения да се съобразят с това изискване и да започнат да изплащат заложеното в КТД 2016", изтъкна Пламен Димитров. За целта КНСБ ще настоява бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. да се увеличи с 260 млн. лв., а бюджетът на Министерство на здравеопазването с около 50 млн. лв.
"Заплатите на средния ешалон в здравеопазването трябва да станат поне 1000 лв., за да могат да се мотивират здравните специалисти да работят у нас, а не да заминават в чужбина", смята Пламен Димитров. Той подчерта, че у нас трябва да имат стремеж за доближаване към заплатите на медицинските работници в страните, където отиват да живеят и работят много български здравни специалисти. Пламен Димитров изтъкна, че въпреки увеличаващата се дигитализация в някои професии, в сферата на здравеопазването винаги ще има нужда от хора, които да се грижат за здравето на пациентите, т.е. в задаващата се все по-голяма безработица, здравният сектор ще бъде спасителен остров.
"Здравните работници имат ключова мисия, тъй като дейността им е свързана с най-главната ценност - здравето на хората. Именно затова подобряването на  условията на труд и увеличаването на заплащането в този сектор са от изключително важно значение", изтъкна още Пламен Димитров.  
"Нашата борба в тази посока ще продължи", заяви от своя страна вицепрезидентът на КНСБ и председател на ФСЗ д-р Иван Кокалов.
Подписването на новия Колективен трудов договор е светла страница в историята на европейския синдикализъм, отбеляза в изказването си пред делегатите и гостите на конгреса генералният секретар на EPSU (Европейска федерация на работещите в сферата на здравеопазването) Ян Уйлям Гудриян. Той допълни, че усилията за диалог между българските синдикалисти и работодателите в държавните и частните лечебни заведения за спазването на новото споразумение, трябва да продължат. 
Председателят на БАПЗГ прочете Поздравителен адрес до председателя на ФСЗ и участниците в конгреса, в който благодари за подкрепата, която е получила Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и възможността да даде своите предложения за новия Колективен трудов договор. "Вие винаги ни давате шанс да споделим своите виждания и становища по важните проблеми на българското здравеопазване и отстоявате нашите искания за достойни заплати за достоен труд. С безценната помощ на зам.-председателите д-р Пламен Радославов и магистър фармацевт Слава Златанова реалната подкрепа стигаше до лечебните заведения и се радвахме на успешни договаряния на местно ниво" изтъкна още Милка Василева.
 
СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ В  ПРИОРИТЕТНИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ СТИПЕНДИЯ СЪС СРЕДСТВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ
Специализантите, работещи в центровете за спешна помощ, центровете по трансфузионна хематология, държавните психиатрични болници и всички останали лечебни заведения, които нямат акредитация за обучение по съответната специалност, ще могат да получават стипендии със средства от европейски проекти и програми. Това е заложено в Наредбата за специализациите с промени в текстове, публикувани за обсъждане в сайта на Министерство на здравеопазването, съобщи Zdrave.net.
Видовете клинични специалности, за които центровете за спешна медицинска помощ, кръвните центровете и държавните психиатрични болници могат да сключват договор за обучение на свои служители, ще се определят със заповед на здравния министър.
"Целта на промените е да се подобрят достъпа и условията за специализация на лекарите и другите медицински специалисти, работещи в приоритетни сектори на националната система за здравеопазване и структури, в които е налице значителен кадрови дефицит. Стипендиите с евросредства са част от мерките, целящи да се намалят неравенствата в достъпа и да се гарантира качеството на медицинската помощ на всички нива на здравната система", пише в мотивите на МЗ.
 
НАРУШЕНИЯ, ГРАНИЧЕЩИ С ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРИ ОНКОМЕДИКАМЕНТИТЕ ПОДОЗИРАТ ОТ НЗОК
За престъпления, свързани със средствата, отделяни за онкомедикаменти, намекна подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева пред Zdrave.net. Тя коментира писмото на здравния министър д-р Петър Москов до Надзорния съвет на касата, в което той настоява за анализ на причините за увеличените разходи за онколекарства, въпреки непроменената структура на заболеваемостта и липсата на нови лекарства на българския пазар.
"Проверките не са спирали. В понеделник ще внесем доклад до Надзорния съвет на касата по тази тема", заяви Кръстева. "Прав е министърът за това, което казва", посочи тя и допълни, че действително се наблюдава дори спад в броя на болните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. "Тук става въпрос за пациенти, които са минали през всички видове лечение на карцином, допълни Кръстева и заяви, че дори при намалял брой на болните има неаргументиран ръст при онколекарствата. "Някои от нещата звучат нелогично, но ние нямаме право да санкционираме", заяви тя във връзка с доклада. Кръстева допълни, че във връзка с искането на здравния министър ще бъде инициирана съвместна проверка между НЗОК, Изпълнителната агенция по лекарствата и Агенция "Медицински одит".
 
МОН ЗАПОРИРА СМЕТКИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ
Министерството на образованието и науката запорира сметките на Медицинския университет в София, обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на извънредна пресконференция днес. Това съобщи OFFNews. Предложението за запора е на МОН и е било одобрено от министъра на финансите.
Мотивът за искането е риск от злоупотреба с бюджетни средства в университета, обясни главният секретар на МОН Красимир Вълчев.
Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е една от трите, които в момента текат в МУ-София въпреки вътрешната съпротива. Останалите две са на МОН - за законосъобразността на проведеното Общо събрание и за начина, по който университетът произвежда доценти и професори - и на Националната агенция по приходите (НАП).
 
МЗ СТАРТИРА ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ЗА ТЕСТВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ И ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ
Министерството на здравеопазването започва пилотен проект за тестване на електронни рецепти и електронни направления, съобщи Zdrave.net.  Проектът е разработен съвместно с Асоциацията на общопрактикуващите лекари, Българския фармацевтичен съюз и съсловните организации. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов пред Комисията по здравеопазване в парламента преди ден.
"Целта е да проверим къде са бъговете и как работи системата. Това ще доведе до отмяна на хартиените носители, което за изпълнителите на медицински дейности ще бъде безспорно облекчение. Друга полза е възможността за по-ясна и проследима отчетност какво се случва и как се случва", обясни здравният министър. Той допълни, че в понеделник ще разпише стартирането на процедурата по централизирането на обществената поръчка за лекарствата.
"Работим по такава процедура и за всекидневните прости медицински консумативи в болниците, които са огромни като количества - марли, памук, игли, спринцовки… Много е тънък моментът с медицинските изделия. Става въпрос за много видове ортопедични или неврохирургични консумативи. Там конкретната преценка на лекуващия лекар е част от изкуството на лекаря", каза още министър Москов.