Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.10.2016)
 
ИЗБРАХА ПРОФ. ВИКТОР ЗЛАТКОВ ЗА РЕКТОР НА МУ - СОФИЯ
С 235 гласа "за" противниците на сегашния ректор на Медицинския университет в София избраха нов - проф. Виктор Златков, който е бивш шеф на "Майчин дом", съобщи 24chasa.bg.  По рано от поста беше свалена проф. Вихра Миланова, като за отстраняването й гласуваха 263-ма. В общото събрание участваха 320 души, а за да има кворум, бяха достатъчни 267.
Охраната изгони директора на Александровска болница Костадин Ангелов още преди началото на заседанието. Журналисти не бяха допуснати.  Заседанието на Общото събрание продължи близо 4 часа.
 
900 МАЛЧУГАНИ СТРАДАТ ОТ РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ
Все по-млади българи биват застигнати от ревматоиден артрит. Заболяването, типично за по-възрастните хора, вече се открива и при съвсем малки деца, като диагноситицирани с него към момента у нас са 900 малчугани, съобщи Zdrave.net. Порталът уточнява, че за проблема е алармирала Анета Драганова от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, която заедно с представители на други пациентски организации и лекари са открили нова онлайн-платформа, посветена на автоимунните заболявания. Тя носи името "Пробуди се", като основната й цел е предоставяне на пълноценна информация както за характера, така и за лечението на някои от най-срещаните автоимунни болести.
 
УЧЕНИЦИТЕ У НАС СЕ ХРАНЯТ НЕЗДРАВОСЛОВНО
Учениците в България продължават да се хранят много нездравословно. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" проф. Донка Байкова, специалист по диететика и хранене във връзка със Световния ден за борба със затлъстяването. По думите й относителният дял на учениците със свръхтегло и затлъстяване се увеличава през последните години. "Бяха предприети най-различни мерки", припомни тя. "През 2009 година създадохме Наредба за здравословно хранене на учениците в България. Следващата година беше обнародвана и Наредба за регламента по отношение качеството на храните, които се предлагат на българските ученици", поясни проф. Байкова. Тя уточни, че нормативната база за подобряване на ситуацията е налице, но по много причини към днешна дата това не е факт. Байкова подчерта, че процесът на хранителните навици е споделена отговорност между всички, участващи в отглеждането и възпитаването на децата и юношите.
По думите й децата възпитават своите хранителни навици, подражавайки на възрастните хора.. "Един или два пъти през деня членовете на семейството трябва да споделят своята трапеза. Така децата ще виждат от родителите кое е здравословно и, ако не обичат дадена храна със сигурност могат да променят своите хранителни навици навреме", изтъкна проф. Байкова. Тя добави, че говорейки за деца и подрастващи трябва да мислим за тяхната двигателна активност.
 
УЧЕНИ: РАКЪТ Е НЕПОБЕДИМ, НО МОЖЕ ДА СТАНЕ ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Науката в бъдеще е малко вероятно да намери начин изцяло да бъде победен рака, но учените, може би, ще могат да го преместят в раздел хронични заболявания, с които ще може да се живее десетилетия. Това мнение изразяват в интервю пред датския научен портал Videnskab участниците в провеждащата се в Копенхаген конференция на Европейското общество за медицинска онкология, съобщи Информационна агензия "Фокус".
"Смятам, че мечтите след милиони години съществуване на болестта да успеем да я изкореним, е само илюзия. Не смята, че можем да победим рака, но съм уверен, че ще можем да я направим хронично, а не смъртоносно заболяване", казва Йорген Олсен, директор на изследователския отдел на Датското онкологично общество.