Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.10.2016)
 
НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ:
ИСКАНЕТО ЗА ПРИЛАГАНЕ НА АМБУЛАТОРЕН ЛИСТ КЪМ ИЗВИНИТЕЛНА БЕЛЕЖКА Е НЕЗАКОННО
Исканата от Министерството на образованието и науката (МОН) мярка е незаконосъобразна и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент." Това заявяват в свое становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), съобщи Zdrave.net. Поводът за реакцията е искането на МОН да се издава амбулаторен лист от общопрактикуващ лекар, който да бъде предаван от ученика или родителите на дете в предучилищна възраст на съответните власти, в случаите, когато се издава медицинска бележка, извиняваща отсъствията на детето.
"Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, до която могат да имат достъп единствено самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти", категорични са общопрактикуващите лекари. Те посочват още, че подобни мерки се въвеждат след обсъждане и постигане на съгласие между МЗ, НЗОК и съсловните организации и отбелязват, че нямат информация подобно обсъждане да е провеждано. "Убедени сме, че има и други, по-ефективни решения, до които може да се достигне, ако се обсъдят с всички заинтересовани", заявяват в заключение от сдружението.
 
МОРАТОРИУМ ОТ ЕДНА ГОДИНА ЗА РАЗКРИВАНЕ НА АПТЕКИ ПРЕДЛАГА СЪЮЗЪТ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ
Българският фармацевтичен съюз (БФС) предлага работата на аптеките денонощно да се регулира със закон след приемането на национална аптечна карта. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, съобщи Investor.bg.
От съюза на фармацевтите предлагат и едногодишен мораториум за разкриване на аптеки след приемането на картата до определянето на методиката за функционирането й. Предложението е мораториумът да важи само за населени места, където вече има открити аптеки.
Скоро предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане новият проект на Закона за лекарствата в хуманната медицина, където ще се регламентира аптечната карта.
"Аптеките са здравни заведения и хората очакват качествено обслужване, надеждни консултации и безотказни лекарства, а в същото време са оставени да работят в среда, изцяло повлияна от пазарните сили", коментира проф. Гетов. Той посочи, че от 4200 аптеки, които са регистрирани у нас, функционират реално между 3600 и 3800. Само 2100 от тях имат договор с НЗОК, не повече от 20 аптеки приготвят лекарства, а денонощните аптеки по официални данни са около 10 в цялата страна. В 17 областни града изобщо няма денонощни аптеки.
"България е на второ място в ЕС по брой аптеки на глава от населението - на 1 аптека се падат около 1900 жители. В Дания например съотношението е 15 000 души на една аптека. В същото време у нас има 11 общини, където няма никакъв достъп до аптечна услуга", каза още фармацевтът.
 
РОДИТЕЛИ ПОИСКАТА ОСТАВКИ ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Десетки протестиращи излязоха пред сградата на Министерството на здравеопазването в столицата, за да поискат оставката на ръководството на Фонда за лечение на деца, съобщи Puls.bg. В протеста се включиха родители на деца, кандидатствали за финансиране от институцията, както и част от подалите оставка като членове на Обществения съвет към Фонда.
През последните седмици напрежението се покачи рязко. Според недоволните една от причините е, че директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ взима решенията еднолично. Оттеглилите се от Обществения фонд обвиняват ръководството в подмяна на решения. Те представиха на пресконференция списък с решения на съвета които впоследствие за записани в протоколите от ръководството на Фонда съвсем различно.
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков разговаря с част от протестиращите. Пред медиите той заяви, че здравното министерство ще направи проверка на протоколите, за които се твърди, че са сгрешени и ще оповести резултатите.
Директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ изтъкна, че обвиненията идват от част от Обществения съвет, а не от всички 17 членове. По думите му всички протоколи са изпращани в съответствие с приетия правилник за работа. Стана ясно, че от началото на тази година Фондът е разгледал случаите на 870 деца, а през 2015 г. общият брой на разгледаните случаи е бил 1575. Д-р Шарков, че бюджетът на Фонда за 2016 г. е 12 млн. лв., но ако се наложи, ще бъде осигурено допълнително финансиране.  
 
ЕВРОПА ТЪРСИ БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ
"Кариери в Бяло" обявява началото на 15-тото издание на международните изложения за работа на медицински персонал. Това ще доведе отново най-големите работодатели от 7 европейски държави, съобщи Zdrave.net.
В България събитията ще се проведат в Пловдив ( 8.10.2016 - 10:00 - 16:00 ч.,  хотел "Тримонциум-Рамада ") и София ( 9. 10. 2016,  10:00 - 16:00 ч.,  хотел "Хeмус").
Най-малко десет фирми за набиране на персонал, медицински центрове и болници ще присъстват на изложението и ще предоставят информация на кандидатите за изискванията на здравната система в съответната страна. Работодателите търсят предимно лекари-специалисти и специализанти, медицински сестри, зъболекари, но също и здравни асистенти, кинезитерапевти и рехабилитатори. Възможностите за работа са основно за Великобритания, Германия, Белгия, Скандинавските страни и Ирландия.