Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.10.2016)
 
ОБМИСЛЯ СЕ НАДГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ В БЪЛГАРИЯ
Министерството на здравеопазването има идея да надгражда здравноосигурителния модел в България. Това стана ясно от изказване на д-р Станимир Хасърджиев, секретар на Консултативния съвет по здравеопазване към Министерския съвет, по време на третата годишна конференция на в. "Капитал" за здравния сектор като следващия двигател на икономическия растеж у нас, съобщиха от Investor.bg
По инициатива на здравния министър работна група от експерти ще изготви концепция за развитие на здравноосигурителния модел в България, която да бъде поставена на обществен дебат.
"Обърнали сме се към всички организации да посочат изявени и компетентни специалисти, които биха могли да участват в изработването на новата концепция", уточни д-р Хасърджиев. По думите му реализирането на идеята за допълнително здравно осигуряване сериозно е закъсняло и страната ни има много да наваксва по отношение на обезпечаването на средствата в публичните фондове.
"Един от вариантите за развитие на модела е увеличаването на здравната вноска, но на този етап по въпроса няма политически консенсус. Другата възможност е да се генерират повече средства в публичните фондове чрез допълнително здравно осигуряване",  изтъкна д-р Хасърджиев.
 
СЪЗДАВАТ ПОРТАЛ ЗА КЛИНИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ
Ще бъде създаден портал за клинични проучвания. Това съобщи по време на здравен форум д-р Иван Георгиев, председател на Българската асоциация по клинични проучвания, съобщи Zdrave.net.  Порталът ще даде възможност на пациенти с различни заболявания да имат информация за провежданите в момента у нас изпитвания на нови лекарства.
През изминалата 2015 г. у нас са били проведени близо 500 клинични проучвания в 2500 активни центъра, информира д-р Георгиев. Според него се налага промяна в регулаторната рамка на клиничните изпитвания. Сегашният модел, при който няколко лекари в дадена болница извършват клинични проучвания и работят сами за себе си, е напълно изчерпан, изтъкна той. И добави, че е необходимо да се създадат специализирани центрове в болниците, които да се занимават с клинични изпитвания с активното участие на болничната администрация. Нужно е пациентските организации да бъдат по-активни по отношение на клиничните проучвания, отбеляза още той.
 
БЛС ПРЕДЛАГА ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯТА
Българският лекарски съюз (БЛС) предлага промени в Наредбата за диспансеризацията, съобщи зам.-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова по време на Третата годишна конференция "Може ли здравният сектор да бъде следващият двигател на икономическия растеж", съобщиха от Zdrave.net.  В наредбата трябва да бъдат прибавени заболявания от сферата на ендокринологията и офталмологията, изтъкна д-р Павлова, но не конкретизира новите диагнози, които би трябвало да бъдат включени. Според нея е нужно да бъдат включени и повече изследвания, за да бъдат лекувани пациентите адекватно и навреме. 
 
ЛЕКАРИТЕ ОТ "СВ. МИНА" В ПЛОВДИВ ПЛАШАТ С ЕФЕКТИВНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ
С ефективни стачни действия плашат лекарите и медицинският персонал на най-старата общинска болница в Пловдив - "Св. Мина", съобщи 24 часа онлайн. Социалното напрежение расте. Близо четири месеца лекарите не са получавали в пълен размер възнагражденията си. Най-голямото им притеснение е каква ще е съдбата на болницата, която е затънала в дългове. Задълженията на здравното заведение към момента възлизат на 2 милиона и 300 хиляди лева.
"Не може една чистачка на улицата да взима колкото мен заплата. Моята отговорност е много по-голяма от тяхната. Не смятам, че една медицинска сестра в България заслужава това нещо, да не ми стигат парите да си купя нова униформа и дрехи" , сподели  медицинска сестра от пловдивската "Св. Мина" пред Нова телевизия, цитирана от Zdrave.net.
 
ВСЯКА ГОДИНА ОКОЛО 26 000 БЪЛГАРИ ПОЛУЧАВАТ МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ
В България има около 26 000 случай на мозъчен инсулт годишно. Това казва проф. д-р Арман Постаджиян от Клиниката по кардиология в столичната УМБАЛ "Св. Анна" в интервю за Puls.bg. По думите му 25-30% от смъртните случаи са причинени от емболия, свъръзана с предсърдно мъждене.
17 млн. в света годишно умират от сърдечно-съдови заболявания, в Европа смъртните случаи са около 4,5 млн. на година. В България 64% от смъртните случаи се дължат на някакво сърдечно заболяване, изтъква още проф. Постаджиян.  Според специалиста пациентът трябва да бъде запознат със здравните рискове и да бъде активен участник в своето лечение. За целта е нужно да бъде добре инфорлмиран, за да реагира адекватно. Той обръща внимание, че българите трябва да следят по-внимателно здравословното си състояние  при смущаващи симптоми - например ускоряване на пулса , аритмия и др. - за да потърсят навреме консултация със специалист.  
 
МEДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА ОСИГУРИ НОВО ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНО АРТРОСКОПСКО ОБОРУДВАНЕ ЗА УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА "СВ. АННА"
Високотехнологично артроскопско оборудване получи Катедрата по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Анна". Новата придобивка е осигурена от Медицински университет - Варна по програмата за повишаване качеството на обучение на студенти, специализанти и докторанти, съобщи сайтът на Медицински университет - Варна (www.mu-varna.bg ). 
"Ние сме база на МУ-Варна, обучаваме студенти и поддържаме много тесни контакти с университета. Освен високотехнологичното артроскопско оборудване, получихме две модерни операционни лампи с камери, които ще се използват в ортопедията и урологията. Очакваме в съвсем близко бъдеще да бъде пуснат в експлоатация ултрамодерен операционен микроскоп за Клиниката по неврохирургия, предстои ремонт на 4 лекционни зали за студенти", изтъкна пред журналисти управителят на УМБАЛ "Св. Анна" д-р Гален Шиваров.
"Инвестирахме 600 000 лв. в базата в УМБАЛ "Св. Анна", защото качеството на учебната и лечебно-диагностичната дейност е изключително важно за нас и искаме нивото на технологичното обезпечение да е еднакво за всички  студенти", изтъкна ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов. Той допълни ще университетът ще продължава да влага инвестиции за подобряване на базата и модернизиране на апаратурата в лечебните заведения в морската столица.