Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.10.2016)
 
СЪЗДАВАТ НАЦИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА МЕДИЦИНСКИТЕ ГРЕШКИ
Българският лекарски съюз работи по създаване на национален регистър на медицинските грешки. Това съобщи за Zdrave.net д-р Петко Загорчев, председател на Централната етична лекарска комисия в съсловната организация. Регистърът ще бъде създаден съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински одит".
"Този регистър ще дава анализ на медицинските неблагополучия с акцент защо те са се случили, било ли е възможно да бъдат предотвратени и какви са мерките да не се повтарят тези грешки в бъдеще", обясни д-р Загорчев и допълни, че регистърът няма да съдържа имена на конкретни лекари или на болници, а по-скоро анализ на даден случай, предпоставките и последствията от него.
"В момента има над 280 определения, касаещи медицински неблагополучия, грешки и прочие, но няма определение за лекарска грешка, както в правния мир, така и в нормативните документи на съсловната организация", отбеляза още д-р Загорчев.
 
КЪСНАТА ДИАГНОСТИКА НА РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО У НАС ПРЕЧИ НА ЛЕЧЕНИЕТО
Заболеваемостта от рак на дебелото черво у нас е с 10% по-висока от средноевропейската, а преживяемостта на болните - с 11 на сто по-ниска. Основната причина за това е късната диагностика на заболяването в България, информираха специалисти в областта, съобщи
DARIK News.
У нас в първия стадий на болестта се диагностицират едва 11% от заболелите. За сравнение, в трети и четвърти стадий се откриват почти половината от случаите.
По последни данни за една година от рак на дебелото и право черво заболяват 4200 души, а от заболяването умират 2400 души, информира един от най-добрите медицински онколози у нас проф. Константа Тимчева. "Проблемът е в късната диагностика. Заболяването в повечето случаи протича доста коварно, с дискретна симптоматика и пациентите дълго време биватлекувани за някакви елементарни възпалителни заболявания - гастрит, колит", обясни специалистката.
В 25% от случаите ракът на простатата е следствие на генетична обремененост, а при цели 75% от заболелите, той е причинен от неправилен начин на живот и замълсената околна среда. Лекарите препоръчват всеки човек, навършил 45-годишна възраст, да се подлага веднъж на пет години на профилактичен преглед.
 
В ГРАДОВЕТЕ, КЪДЕТО НЯМА ДЕНОНОЩНА АПТЕКА, ОСТАНАЛИТЕ АПТЕКИ ЩЕ ДАВАТ НОЩНИ ДЕЖУРСТВА
В градовете, където няма денонощнта аптека, всички останали аптеки ще дават нощни дежурства по график през месеца. Това предвижда проектът за промени в закона за лекарствата и аптеките на здравното министерство, съобщи в. "24 часа".  До края на седмицата проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, обяснява пред изданието зам.- здравният министър д-р Бойко Пенков. Предложенията трябва да бъдат съгласувани с Българския фармацевтичен съюз.
Законопроектът предвижда подобряване на достъпа на гражданите до аптечни услуги, включително и през нощта, обясняват от Министерство на здравеопазването. За целта в населените места без денонощни аптеки - както е в между 11 и 17 от областните градове у нас, районните здравни инспекции (РЗИ) ще изготвят месечен график за нощните дежурства между наличните аптеки. Точни данни за броя и разположението на аптеките у нас ще даде националната аптечна карта, която също се въвежда с промените в закона за аптеките. За аптечните вериги в заварено положение ще има изискване една от аптеките в дадена верига да дава нощни дежурства. За аптеките, които тепърва ще стават вериги, условието ще бъде 4-ата аптека да се открие като филиал в отдалечен район или населено място, където няма аптека. Въвежда се и практиката на мобилните аптеки за отдалечените краища на страната и труднодостъпните райони, каза още д-р Пенков.
 
РЕШЕНИЯТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ВЕЧЕ СА ДОСТЪПНИ В ИНТЕРНЕТ
Информацията за решенията на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца (ЦФЛД) вече е достъпна в интернет, съобщиха наскоро от Министрерство на здравеопазването. След всяко проведено заседание на Обществения съвет, в срок до 14 часа на следващия ден, екипът на Фонда ще публикува взетите решения на сайта на Фонда в секция "Новини"  на адрес: http://cfld-bg.com/new/bg/Novini-c397.
Родителите на деца, кандидатстващи за помощ пред Център "Фонд за лечение на деца", могат да намерят информация за конкретното решение за тяхното дете по номера на заявлението.
 
ЙОШИНОРИ ОСУМИ Е НОВИЯТ НОСИТЕЛ НА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА
Йошинори Осуми стана носител на Нобеловата награда за 2016 г. в областта на медицината или физиологията, съобщи БНР. Нобеловият комитет на Каролинския университет реши да присъди наградана на японския учен за откриването на механизмите на автофагия.
Автофагията е процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти, уточняват експерти. Този процес е от първостепенна важност за изследване на обновяването на клетките и реакцията на организма на глад и инфекции.
Отличията ще се връчват от краля на Швеция  на церемония в  Стокхолмската концертна зала на 10 декември т. г. - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.