Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.09.2016)
 
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА ПОЛУЧИ ГРАМОТА ОТ ВАРНЕНСКИЯ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ЗА ДЪЛГОГОДИШНОТО И УСПЕШНО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ ДВЕТЕ ИНСТИТУЦИИ
Проф. Тодорка Костадинова, зам.- ректор на Медицински университет - Варна, връчи на председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева грамота за дългогодишното и успешно партньорство между двете институции. Това стана по време на конференция с международно участие "Здравни грижи - принос за качеството на живот", организирана от Катедрата по здравни грижи в МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Форумът се провежда в морската столица на 29 и 30 септември т. г.
Милка Василева връчи поздравителен адрес във връзка с 55-годишнината на МУ - Варна, 15-годишния юбилей на Факултета по обществено здравеопазване и 10-годишния юбилей на Катедрата по здравни грижи, които се отбелязват тази година. Бе подписан договор за съвместна работа мижду БАПЗГ и МУ-Варна по отношение на продължаващото обучение на специалистите по здравни грижи.
"Основната мисия на БАПЗГ е да осигури възможност за обучение през целия живот на своите членове, които да осъвременяват и усъвършенстват професионалните си знания и умения", изтъкна в доклада си Милка Василева. Тя отбеляза, че за 5-годишен период (1 януари 2011 - 31 декември  2015 г.) през различни форми на продължаващо обучение, организирани от БАПЗГ, са преминали 40 866 членове на асоциацията.
"Има все по-голям интерес към дистанционната форма на обучение, по която в момента предлагаме 8 курса: "Разпознаване симптомите на насилие" I -ва и II-ра част, "Наставничество в сестринството",  "Конфликти в здравеопазването", "Дигитални технологии в образната диагностика", "Промоция на здраве. Здравно образование", "Управление на човешките ресурси и здравни грижи" и "Оценка на качеството на здравните услуги". Всеки курс носи определен брой кредитни точки по Единната кредитна система на БАПЗГ. Подробна информация за курсовете може да се прочете на сайта на асоциацията", изтъкна още Милка Василева.
 
        ЕДВА ОКОЛО 10% ОТ НОВОЗАВЪРШИЛИТЕ НИ ЛЕКАРИ ОСТАВАТ ДА РАБОТЯТ У НАС
        Над 50% от българските лекари са на възраст над 55 години, а една трета са над 60. Тези данни обявиха от Българския лекарски съюз по време на симпозиум на Централно- и Източноевропейските лекарски камари. Едва 5% от нашите медици нямат навършени 30 години, а тези, които са между 31 и 45-годишни, са една четвърт от общия брой. Основната причина за застаряването на лекарите е продължаващата миграция към Западна Европа, отбеляза председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев. Великобритания, Германия и Франция продължават да са държавите, които обират кадрите ни, стана ясно още от данните. По думите на д-р Грозев, тенденцията за последните три години е страната ни да напускат между 350 и 400 медици годишно, като това е приблизително 90% от новозавършилите лекари, допълва "Zdrave.net". "Възможен е крах на цялата система", категоричен бе д-р Грозев, който изтъкна, че цели региони у нас са останали без лекари. Пример за това са немалко села в Северозападна България и Родопите, посочи той. Силно обезпокоително е, че сериозно намалява броят на анестезиолозите, детските хирурзи, неонатолозите, педиатрите, подчерта председателят на БЛС.
 
        СЪЗДАДОХА ОТЛИЧИЕ "ЗАСЛУЖИЛ ЛЕКАР НА ОБЩИНА ШУМЕН"
        Предложението за създаването на отличие "Заслужил лекар на Община Шумен" бе подкрепено от 38 общински съветници на днешната сесия на местния парламент, съобщава "Dariknews.bg". То ще се присъжда всяка година в Деня на българския лечител Св. Иван Рилски - 19 октомври. Сред критериите за номинация на лекарите са признание на обществеността и пациентски организации, иновации за по-доброто обслужване на пациентите, номинираният да е участвал активно в защита на професионалните права и интереси на лекарите и др. Специална комисия по номинациите, председателствана от зам.-кмета по здравеопазване, ще прави селекцията на предложенията, които могат да се правят до 15 септември всяка година.
 
        ДВЕ ОТДЕЛЕНИЯ НА ВРАЧАНСКАТА БОЛНИЦА ЗАТВАРЯТ
        Две от отделенията в Многопрофилна болница за активно лечение "Христо Ботев" АД във Враца ще бъдат временно затворени от 15-ти октомври. Мярката се налага заради малкия брой пациенти, преминаващи през тях, и лошото финансово състояние, в което се намира най-голямото лечебно заведение в областта. Става дума за очното и инфекциозното отделения, допълни информацията пресаташето Христина Крушарска, цитирана от "БНР". Окончателно решение дали двете отделения остават да функционират ще има след 1 януари. Дотогава хората, които работят в тях, няма да бъдат съкращавани, а ще бъдат пренасочени към други звена в лечебницата. Единствено към навършилите възраст за пенсиониране няма да има предложения за работа. Те ще трябва да се запътят към Националния осигурителен институт, за да подадат документи за пенсиониране.
 
        БЛС: АВТОРИТЕТЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР Е ПРИНИЗЕН
        Авторитетът на българския лекар е силно принизен. Тази констатация направиха от Български лекарски съюз по време на симпозиум на Централно- и Източноевропейските лекарски камари ZEVA. Според съсловието съществува дефицит на етичност към лекарите както от страна на пациентите, така и от медиите и самите медици, допълва още "Zdrave.net". "За съжаление към момента образът на българския медик в медийното пространство е изключително очернен. Много често се раздават "присъди" на лекари, без реално все още да има влезли в сила съдебни решения", коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев на брифинг. Също така в случаите, в които има оправдателна присъда по казус на даден медик, това изобщо не се разбира в публичното пространство, отбеляза той. Проблемите на лекарите с медиите са значителни, а правото на личен живот е силно нарушено, смятат още от БЛС. Затова и съсловната организация ще инициира международна кампания, чиято цел е да се възвърне доверието в лекарското съсловие. Мотото на международната кампания, която ще инициира БЛС в качеството си на домакин на 23-ия симпозиум на ZEVA, е "За да е успешно лечението, аз вярвам на своя лекар".