Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.09.2016)
 
        "АГРИОН" ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ В 176 СЕЛА
        Над 5000 души в малките населени места ще бъдат прегледани безплатно. До 5 октомври 2016 г. българската компания за управление на земеделска земя "Агрион" организира "Дни на здравето" в 176 села в цялата страна. Медицинските услуги в малките населени места са лукс, четем днес в "Труд". В повечето случаи хората, предимно по-възрастните поколения, нямат никакъв достъп до лекар. Причините за това са много - липса на специалисти в региона, липса на средства за транспорт до голям град, липса на адекватно насочване. "В селото няма нито аптека, нито лекар, а линейка не сме виждали по тези краища с години", оплакаха се някои от чакащите за преглед. Екипите правят анализ на кръвната захар и кръвното налягане на всички желаещи. Те дават и  практични съвети за предпазване от диабет и конкретни препоръки спрямо резултатите на хората. "Следвайки социално-отговорната политика на компанията, искаме дадем възможност и да спестим време и средства на най-възрастните за посещение на медицински заведения. Ние вярваме, че както трябва да се грижим за земята, със същата отговорност трябва да се отнасяме и към здравето си", коментираха от мениджмънта на "Агрион". Целта на кампанията "Дни на здравето" е да се подпомогне профилактиката на социалнозначими заболявания. Изводите на екипите от приключилите досега събития сочат, че голяма част от хората по селата не са проверявали редовно кръвната си захар, нито са следили кръвното си налягане. Безплатните прегледи ще продължат до началото на октомври.
 
        ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА СОФИЯ ЩЕ ИМА ПЪРВИЯ СПЕШЕН ЦЕНТЪР ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ИНСУЛТИ В УМБАЛ "СВ. АННА"
        "24 часа" съобщава, че до края на годината София ще има първия спешен център за лечение на инсулти в УМБАЛ "Св. Анна". "Създаването й преминава през 3 етапа. Първият представлява оборудване на модерен спешен център, който е в състояние денонощно да осигурява прием и диагностика на инсулта. Вторият етап бе дооборудването на спешния център с възможност за въздушен транспорт на пациенти - бе открита хеликоптерна площадка в двора на болницата. Третият етап е формирането на структурата за интервенционално лечение на исхемичен инсулт - кадрово и технически", пише изданието. "Нов скенер с прецизна диагностика ще заработи и във ВМА, съобщиха оттам. Той ще бъде инсталиран в структурата по образна диагностика в болницата - една от най-добре оборудваните в София. Във ВМА ще бъде открита и Клиника по нефрология с 30 легла, казаха още от болницата. До момента тя имаше отделение", допълва "24 часа". Всекидневникът съобщава и за нова терапия за някои левкемии, с която може да се живее дълго, пълноценно и без медикаменти. "На нейния терен (на онкохематологията - б.р.) се разработиха теорията и практиката на лечението с множество молекули - стандартна комбинирана химиотерапия, които поставиха началото на големите успехи не само в онкохематологията, но и като стратегия за лечение на солидните тумори. На второ място, пак в онкохематологията, се появи технологията на трансплантация на хемопоетични стволови клетки (клетки, програмирани да се превърнат в кръвни - бел.ред.). След това методът навлезе и в клиничната онкология, в терапиите при автоимунни и някои неврологични болести. Тя постави началото на нов клон в медицината, който се нарича клетъчна терапия. Смята се, че той ще се превърне в революция в медицината на XXI век", прогнозира националният консултант на България по хематология проф. Михайлов пред "24 часа".
 
        БИВШ КМЕТ ОТИВА НА СЪД ЗА ДАЛАВЕРА С ЛЕКАРСТВА
        Бивш кмет отива на съд за далавера с лекарства, информира "Монитор". Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла обвинителен акт от 1700 страници срещу бившия кмет на Петрич Вельо Илиев и Младен Пильоков, който е бил счетоводител на общината в неговия мандат. "Като кмет Илиев, който на вота през 2015 година бе подкрепян от РБ и най вече от ДСБ, не е обявил обществени поръчки за лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в общината. Така той целял да набави за определена фирма облага в размер на 926 281.91лв. без ДДС", пише всекидневникът.
 
        БЛИЗКА ДО ДПС ФИРМА ВЗЕЛА ПОРЪЧКИ В        МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ
        Близка до ДПС фирма взела поръчки в Медицинския университет - София, разкрива "Капитал Daily". "Компанията "Техно-енерджи" от групата на "Вайс профил" е спечелила търгове за 26.5 млн. лв. от университета при управлението на предишния ректор проф. Ваньо Митев. Това показва одитен доклад на Министерството на образованието и науката. "Техно-енерджи", част от групата на "Вайс профил", която се счита за близка до ДПС", пише изданието. Разследване на медията показва, че от 2014 г. няма строителна поръчка на учебното заведение, която да не е била спечелена от тази компания. "И една от най-големите - за инвестиционно проектиране на новото общежитие на университета на стойност 16.5 млн. лв. без ДДС, в която се състезаваха шест консорциума, също е спечелена отново от консорциум, в който участва "Техно-енерджи". "Техно-енерджи" е част от групата на собствениците на "Вайс профил" - Димитър Хрусафов и Хюсеин Кулов, и е тяхна собственост. Строителната група на компанията, известна с производство на дограма, е била сочена много пъти като фаворит на ДПС. Кулов е брат на бившия депутат от движението и заместник-министър на околната среда Фатме Илияз. По времето на управлението на тройната коалиция компанията печели множество обществени поръчки на общини и държавни институции, като неин клиент компанията е и Народното събрание", съобщава още "Капитал Daily".
 
        МЕДИЦИТЕ В АГ- КОМПЛЕКСА - СТАРА ЗАГОРА С УЛТИМАТУМ КЪМ РЪКОВОДСТВОТО
        Работещите в АГ- клиниката към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" са поставили ултиматум на директора на проф. Йовчо Йовчев за изплащане на пълните трудови възнаграждения за месец юли на всички медицински работници до днес, съобщи "БНР". В противен случай ще бъде заведен колективен иск за трудово възнаграждение срещу ръководството на болницата. Пълният размер на заплатите за месец юли ще бъде изплатен до ноември месец, заяви новоназначеният началник на АГ- комплекса доц. Николай Лазаров. В началото на седмицата плановите операции в АГ-комплекса в Стара Загора бяха спрени, тъй като медицинският персонал не беше получил пълните си възнаграждения за три месеца - март и май 2015 година, както и юли 2016. Ден по-късно ръководството на болницата обяви, че персоналът ще получи парите си за месеците март и май миналата година, но частта от месечните им възнаграждения за юли 2016 няма да бъде изплатена.
 
        ПРОВЕРКИ В БОЛНИЦИТЕ ЗА СКЪПОСТРУВАЩИТЕ ЛЕКАРСТВА ИСКА НЗОК
        Масирани проверки на харчовете за скъпоструващи лекарства обмисля НЗОК. Това става ясно от стенограма на последното заседание на здравноосигурителния фонд. Инспекциите ще засегнат основно болничните заведения, осъществяващи онкологична и хематолочна дейност , където се и изписват най-скъпите медикаменти. "Когато говорим за контрол, специално на скъпоструващо лечение в онкологията, ние трябва да имаме една организирана обща съвместна проверка целева, да кажем тематична, между няколко институции", посочва заместник-здравният министър Бойко Пенков. По думите му в нея трябва да участват експерти от Националния съвет по цени и реимбурсиране, както и представители на РЗИ, защото те на практика отговарят за това как се върши работата в болничната аптека, допълва "Zdrave.net". "Тези специалисти трябва да започнат да работят заедно по график и да проверяват болница по болница", посочва Пенков. От стенограмата става още ясно, че в сегашния контрол на лечебните заведения има сериозни пропуски. "Има много сериозен дефицит в контрола", подчертава д-р Даниела Тенчева, която е експерт "Медицински контрол" в НЗОК, обяснявайки, че една от причините е дефицитът на кадри в системата. "Има РЗОК с по един контрольор, който е на пенсионна възраст", отбелязва тя. От своя страна директорът на фонда д-р Глинка Комитов признава за проблема . Заради недостатъчния брой проверяващи по време на заседанието е била обсъдена идеята да се привлекат външни експерти, като част от тях биха могли да дойдат от Изпълнителна Агенция Медицински одит, с която НЗОК има подписан договор, става ясно от думите на Иванка Кръстева, подуправител на касата.