Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.09.2016)
 
        ВСЕКИ МЕДИК В "ПИРОГОВ" ЩЕ ИМА ПАНИКБУТОН
        Всеки медик в "Пирогов" ще има подвижен паникбутон, са решили ръководствата на МВР и болницата. Те се срещнаха да обсъдят допълнителни мерки за сигурността на работещите в спешния институт, след като пациент нападна лекар и сестра. Сестрата е със счупен нос и комоцио, а лекарят е с рани на главата и ръката.
Осигуряването на паникбутони на всеки в болницата ще позволи по-бърза реакция на органите на реда при евентуален инцидент в рамките на до две минути, обяви главният секретар на МВР Георги Костов. Според директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов реакцията на МВР в конкретния случай е била добра, допълва "Сега". На агресивния пациент още в понеделник беше повдигнато обвинение. На срещата е обсъдена и идеята за видеонаблюдение във всеки лекарски кабинет. Това обаче е малко вероятно да се случи, защото така ще се наруши тайната между лекар и пациент, обясни Костов. "Истината е, че сега общественото очакване е бързото раздаване на възмездие. Всички разпоредени от градската прокуратура действия ще бъдат извършени от нашите разследващи полицаи в кратък срок, за да влезе делото бързо в съда. Лекарите от "Пирогов" следва да получат възмездие за причиненото им насилие", каза още главният секретар. В бъдеще пациентите, постъпващи в болницата, ще бъдат приемани от два входа в зависимост от това дали са спешни или планови. Това също би спомогнало за засилване на сигурността в спешния институт, смята директорът проф. Миланов.
 
        310 ДОКТОРИ НАПАДНАТИ ЗА 2,5 ГОДИНИ
        310 лекари са били нападнати у нас от началото на 2014 г. досега, пише "Монитор". "През 2014-а те са били общо 232-ма. Според наблюденията на спешните медици случаите са намалели, след като прокуратурата е започнала много по-бързо отпреди да повдига обвинения срещу агресивните лица. От началото на 2016-а до 15 юни нападнатите лекари са 28. От тях на 4-ма са нанесени материални щети, на 15 са отправени словесни заплахи, а на 9 са налитали на бой. Същевременно са повдигнати 15 досъдебни производство, има една осъдителна присъда", цитира изданието статистиката на Центъра за спешна медицинска помощ. "Монитор" подчертава, че приблизително същата цифра за посегателства върху медици е съобщил и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той обаче уточнява, че те са не само от центровете за спешна помощ, но и в спешните приемни кабинети в болниците и неотложните в диагностично-консултативните. "Едва 6-месечна, и то условна присъда, получи 34-годишен новозагорец, който в пияно състояние преби млад лекар от спешното приемно отделение на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора", допълва "Телеграф". "Ако пиеш и биеш, след това лежиш 5 г. затвора" - така здравният министър Петър Москов коментира поредното нападение над лекар и сестра в "Пирогов", подчертава "24 часа". "Мерки за сигурност трябва да има, но въпросът е могат ли институциите да реагират с достатъчна твърдост и бързина, за да стане ясно на обществото, че ако пиеш и биеш, след това лежиш 5 г. в затвора", цитира здравния министър медията.
 
        УМБАЛ "СВ. АННА" ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧИ С ВОДЕЩА ИЗРАЕЛСКА БОЛНИЦА
        Изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД - д-р Славчо Близнаков, проведе работна среща с генерал Шаул Камиса Раз - дългогодишен посланик на Държавата Израел у нас, съобщиха от лечебното заведение. Срещата беше посветена на възможностите за сътрудничество между УМБАЛ "Св. Анна" и една от водещите болници в Израел - Английската болница в Назарет. Гостът, заедно с общественика Яков Джераси посетиха най-новите придобивки в болницата - новото Спешното отделение и обновените Клиника по реанимация, Клиниката по урология  и Клиниката по неврология, информира "Zdrave.net". Подготвя се обмен  на делегации от водещи български и израелски медици, които ще посетят  Израел и съответно България. Това сътрудничество предвижда и дългосрочно споразумение за обучение на лекари и обемен на иновативни медицински практики от двете страни. Генерал Шаул Камиса Раз и д-р Славчо Близнаков изразиха вярата си, че това сътрудничество  ще бъде изключително ползотворно и за двете страни. 
 
        СЪБИРАТ В РЕГИСТЪР АКРЕДИТАЦИИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
        Министерството на здравеопазването ще води регистър на лечебните заведения, получили акредитационна оценка. Това предвижда проект за изменение и допълнение на наредбата за акредитация на лечебните заведения, публикуван на сайта на ведомството. Регистърът ще съдържа оценка за цялостната медицинска дейност на лечебното заведение, срокът, за който тя се присъжда, както и оценка на обучението на студентите и специализантите в него, четем още в "Zdrave.net". В него ще има и отделен раздел, даващ информация за подадените заявления за акредитация на лечебните заведения, както и движението по тях, става още ясно от проекта за изменения на наредбата.
Регистърът ще е публичен, като достъпът до него ще се осъществява чрез официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването.
 
        САМО ТРИ ДИАЛИЗНИ ЦЕНТЪРА В СЕВЕРОЗАПАДА БЪЛГАРИЯ НЯМАТ СИСТЕМА ЗА ПРЪСТОВА ИДЕНТИФИКАЦИЯ
        До момента системата е внедрена в 29 болници в страната и работи добре, обяви пред журналисти в Монтана зам. министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, където демонстрира системата за пръстова идентификация при регистрация на пациенти. Той се срещна с директорите на държавните болници от Монтана, Видин и Враца. "Всички лечебни заведения в областите Монтана, Видин и Враца имат или са заявили електронният идентификатор за регистрация на пациентите. Само три диализни центъра- два в Монтана и един във Видин нямат устройството", съобщи д-р Шарков пред БНР. Посещението на зам.-министър Шарков и подуправителя на националната здравно-осигурителна каса Иванка Кръстева е част от рутинна обиколна из страната, чиято цел е да установи какви са проблемите, възникнали в тестовия период на системата за пръстова идентификация. Инвестицията за въвеждането на новата система е близо 400 000 лв., съобщи подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. В момента се поставят устройства и в районните здравноосигурителни каси, за да може да се улесни първоначалното натрупване на база данни.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Труд" акцентира върху решението на правителството за по-евтини лекарства от 1 януари 2017 година. "Ако в момента най-евтиното лекарство в една терапевтична група струва 10 лв., за по-скъп негов аналог след Нова година ще се доплащат не повече от 6 лева. Според представители на бизнеса това може да доведе до намаляване броя на по-скъпите лекарства, които се плащат от касата, или до цялостното им изтегляне от българския пазар", пише всекидневникът.
        "Ако пиеш и биеш, след това лежиш 5 г. затвора" - така здравният министър Петър Москов коментира поредното нападение над лекар и сестра в "Пирогов", подчертава "24 часа". "Мерки за сигурност трябва да има, но въпросът е могат ли институциите да реагират с достатъчна твърдост и бързина, за да стане ясно на обществото, че ако пиеш и биеш, след това лежиш 5 г. в затвора", цитира здравния министър медията.