Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.09.2016)
 
        Д-Р СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: МЕДИЦИНСКИЯТ ПЕРСОНАЛ СТРАДА ОТ ЛОШИ УПРАВЛЕНСКИ РЕШЕНИЯ
        Медицинският персонал в България страда от лоши управленски решения. Това обяви в интервю за "БТВ" бившият здравен министър д-р Стефан Константинов по повод нападенията над лекари. По думите му от години политиците внушават на обществото, че лекарите са алчни мошеници. Според него идеята на настоящия здравен министър Петър Москов да раздели здравните услуги на два пакета допълнително ще влоши нещата. Това е преливане в пусто празно, лекарите ще трябва да се занимават с документи вместо да си вършат работата, смята д-р Константинов. И според председателя на българския лекарски съюз Венцислав Грозев разделянето на услугите на два пакета е грешка. Според него трябва да се мисли за по-сериозни наказания за агресия срещу медицински екипи. Д-р Красимир Йорданов, който от 30 години работи като реаниматор, правосъдната система не си върши работата, намират се вратички в законите и агресивните пациенти не получават справедливо наказание. Той даде пример с побоя, който му беше нанесен преди три години - делото срещу побойниците от наказателно станало административно и накрая те били глобени.
 
        МЪЖЪТ, НАПАДНАЛ МЕДИЦИТЕ В "ПИРОГОВ" - БЕЗРАБОТЕН И БЕЗ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ
        "С нападнатите медици работя повече от 35 години в "Пирогов". Не бих отишъл да разговарям с битата медицинска сестра в момента. Ако имахме нормална държава, нападателят веднага щеше да отиде при дежурния съдия и после в затвора. Но "Пирогов" не е върхът на айсберга. Той е върха на пирамидата. Това е ежедневие", заяви за "Нова ТВ" проф. Милан Миланов от "Пирогов". Вчера медиците от Спешния институт излязоха на спонтанен протест срещу насилието над лекари. Те поискаха да се сложи край на посегателствата срещу съсловието и повече сигурност на работното място. Повод за символичното им недоволство стана поредният случай на агресия срещу медици от болницата. През уикенда пациент в нетрезво състояние започнал да бие дежурния екип, който се погрижил за него. Една от медицинските сестри е със счупен нос и комоцио, а лекарят е с рани на главата и ръката. "България е пред хуманитарна криза. Това чувство за безнаказаност ни доведе дотук. Ние ще се избием по шосетата не от катастрофи, а заради побоища. Лекарите сме част от обществото. Цялата медицинска общност, учителите и полицаите са най-унижавани професии в България. "Пирогов" е най-натоварената болница по 24 часа в денонощието. Те влизат там на тумби. Защо не влязат така във Военна болница или в Правителствена болница?", попита проф. Милан Миланов от "Пирогов". "Този човек е безработен, не е вкарвал и здравни осигуровки. Колегите не са взели проба за алкохол, но той е лъхал на алкохол. Двама от охранителите не са могли да го удържат. Сега той е на свобода и ще избяга в Гърция. "Пирогов" е на специален режим и този нападател може да бъде осъден до 10 години, но това няма да се случи, защото безнаказаността продължава да се шири. Какво трябва да се случи, да убият някой министър, за да се усетим докъде сме стигнали? Стигнали сме до дъното", каза още проф. Милан Миланов. Той коментира и състоянието на гимнастичката Цвети Стоянова, която наскоро бе изписана от болницата, след като изкара три месеца в тежко състояние след скок от 6-ия етаж.
"Това, което постигнахме с Цвети Стоянова, е грандиозен успех. Падането от повече от 15 метра е несъвместима травма с живота. Тя е имала късмет, че е паднала върху дърво. В 80% от европейските болници, тя щеше да загине. Тя премина през деветте кръга на Ада. В момента тя е възстановена във всички физиологични нужди до 90%. Има нужда от една добра рехабилитация. 20 000 лева струваха консумативите за операцията на Цвети Стоянова. Спортният министър Красен Кралев ги плати. Семейството ? е скромно и няма откъде да извади толкова пари", добави проф. Милан Миланов.
 
        Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ: НАПАДЕНИЕТО НАД ЛЕКАРИТЕ В "ПИРОГОВ" ПОКАЗВА, ЧЕ ИМА СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ
        Случаят с нападението над медиците в "Пирогов" може да бъде определен като липса на култура и възпитание, но тъй като е пореден, не можем да го определим като случай на отделния човек, а показва, че има системен проблем. Това заяви пред БНТ председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. "Причините трябва да бъдат търсени в няколко посоки. Едната от тях е общото недоверие в институциите и готовността на хората да решават проблемите си чрез саморазправа. Причина за инцидента е и насаждането на недоверие в лекарите, включително и от страна на политиците, които в опита си да оправдаят собствените си несполуки в здравните реформи, прехвърлят вината за неуспехите си върху самите лекари. Това поражда свободата да нападнеш този човек, защото той вече е обявен за лош. Най-страшното в една такава ситуация, че някои хора са на мнение: "Те си го заслужават". За съжаление такива нагласи могат много трудно да бъдат поправени", категоричен беше д-р Кацаров. Той допълни, че за раните на здравната ни система не можем да обвиним лекарите и медицинския персонал. "Проблемът е в организацията, която не е гъвкава. Решението е в демонополизацията на Здравната каса!, заяви още д-р Кацаров.
 
        ОБЩИЯТ ЛЕКАРСТВЕН ПАЗАР С РУМЪНИЯ ЩЕ ЗАРАБОТИ ОТ СРЕДАТА НА 2017 ГОДИНА
        Правителствата на България и Румъния са пред финализиране на споразумение за създаването на общ пазар на медикаменти, съобщи в понеделник здравният министър Петър Москов на конференция "Сътрудничеството в региона като начин за подобряване на достъпа до здравеопазване в Централна и Източна Европа". Споразумението цели договарянето на по-ниски цени за скъпите иновативни лекарства, както и ограничаването на все по-задълбочаващият се проблем с изчезващи медикаменти. То е отворено и към него могат да се присъединят и други страни от Централна и Източна Европа, допълва "mediapool.bg". Москов съобщи, че споразумението вероятно ще бъде подписано до края на септември, след което трябва да мине през двата парламента за международна ратификация. Очакванията са това да се случи до края на годината и от средата на 2017 година може да е факт общият лекарствен пазара с Румъния. Промени в националните законодателства няма да се правят. Споразумението предвижда да създадем общ комитет със северната ни съседка, който да провежда преговори с фармацевтичната индустрия при навлизането на нов медикамент на пазара. Основен проблем на България в момента е, че заради малкия пазар фармацевтичните компании не желаят да продават на същите ниски цени, каквито предлагат на други, по-големи европейски пазари. Това е причина за изтеглянето на много медикаменти от страната. Идеята е съвместно с Румъния да договаряме общи количества и съответно по-ниски цени. Освен това ще можем да купуваме от Румъния лекарства, които не са регистрирани в българския позитивен лекарствен списък, както и обратното - северната ни съседка - от нас. "Начинът, по който се ценообразуват лекарствата в момента, е несправедлив за държави с БВП като този на България. На търговията с лекарства не бива да се гледа като на търговия, защото са намесени по-висши ценности", коментира Москов. Той съобщи, че през последните 10 години над 2000 медикамента за изтегления от българския пазар, като всяка година изчезват по около 180 продукта. "За част от тези лекарства няма проблем, за други обаче, които са незаменими или са със замяна в пъти по-скъпа, очевидно има", каза Москов.
 
        ПАЦИЕНТИ ОСЪДИХА АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИ
        Във връзка с нападението над лекар и медицинска сестра от УМБАЛСМ "Пирогов", пациентски организации "Заедно с теб" осъдиха агресията срещу медици в обръщение към пациентите и се присъединиха към протестното писмо на "БЛС", информира "Zdrave.net". "Нека запазим доверие и уважение към нашите лекари и сестри, нека не забравяме, ние пациентите, че призванието на медиците е да ни помагат. Понякога има трудности в здравната система, те неизменно се отразяват на лекарите, както и на нас. Ако сме недоволни, има законови начини да сигнализираме институциите. Нека вярваме в професионализма на лекарите", пише в отвореното писмо на "Заедно с теб". "Създаването на напрежение между пациенти и лекари, не помага на никой. Нито на лекаря да ни спаси здравето и живота, нито на нас като пациенти да получим най-доброто лечение. Уважаеми пациенти, нека се сме позитивни към лекарите, да показваме по-често нашето доверие и уважение!", се казва още в писмото.
 
        ОПЕРАЦИЯ В ЕКИП ОТ БОЛНИЦА "СОФИЯМЕД" ДАДЕ ШАНС ЗА ЖИВОТ НА 37Г. МЪЖ С РЯДЪК ВИД ТУМОР
        Сложна операция по отстраняването на рядък вид тумор извърши екип от ортопеди, съдови хирурзи и уролози  от  университетска болница "Софиямед" и така даде шанс за живот на 37г. мъж от Пловдив. Това съобщиха от лечебното заведение. "Пациентът постъпи в лечебното заведение след множество консултации с различни специалисти в продължение на година, четем още в "Zdrave.net". След направен ядрено-магнитен резонанс-високоспециализирано образно изследване, и редица други изследвания той бе диагностициран със сарком на Юинг - мекотъканен тумор, влияещ се от химиотерапия. За съжаление разположението на тумора беше това, което ни притесни - той беше в дясната половина на малкия таз и беше прирастнал към червата и пикочния мехур, което беше и предизвикателството, което стоеше пред нас", коментира лекуващият пациента ортопед  проф. д-р Любен Стоков. След свикването на интердисциплинарна комисия специалистите взимат решение да оперират туморната формация. Преди това медиците взимат биопсия, която определя естеството на тумора. В сложната оперативна интервенция участват ортопед-травматолози, съдови хирурзи и уролози, които успяват да премахнат формацията за 5 часа. Няколко дни след операцията мъжът претърпява и малка операция за ревизиране и освобождаване функцията на червата от коремен хирург. Лекарите се надяват, че след провеждане на химитерапевтичното лечение туморният процес ще бъде стациониран и пациентът ще може да води нормален начин на живот.