Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.09.2016)
 
        МИНИСТЪР МОСКОВ ОТКРИВА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ДОСТЪПНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
        Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще открие първата Регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване. Тя е на тема "Сътрудничеството в региона като начин за подобряване на достъпа до здравеопазване в Централна и Източна Европа". Това съобщиха от Националната пациентска организация, която е съорганизатор на проявата. Самата конференция се организира под егидата на Министерството на здравеопазването, информира "Монитор". На нея ще присъства и съветникът на президента на Литва и президент на Коалиция на пациентите с онкологични заболявания в Литва Алина Смит. Целта на проявата е да се обединят силите на всички заинтересовани страни в сферата на здравеопазването в Европа, с цел идентифициране на ключовите пречки пред достъпа на европейските пациенти до здравни грижи и намиране на иновативни и устойчиви решения, които да адресират тези проблеми. Регионалната конференция ще бъде първата по рода си, като ще позволи на България да се утвърди като лидер в инициирането на ключов диалог между държавите в региона на Централна и Източна Европа, осигурявайки платформа за обсъждането на мерки и политики, които да доведат до колаборация по отношение подобряването достъпа до качествено здравеопазване. Това оказаха от Националната пациентска организация.
 
        Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ: НАД 2000 ЛЕКАРСТВА СА ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ ПАЗАРА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ
        Над 180 лекарства изчезват всяка година от българския пазар, а за последните 10 години бройката на де-регистрираните медикаменти надхвърля 2000. Данните съобщи здравният министър д-р Петър Москов по време на конференция на тема "Сътрудничеството в региона като начин за подобряване на достъпа до здравеопазване в Централна и Източна Европа". "За част от тези лекарства няма проблем, за други обаче, които са незаменими или са със замяна в пъти по-скъпа, очевидно има", коментира той. По думите му от родния пазар изчезват основно лекарства от така наречения златен стандарт, както и по-евтини медикаменти. С цел намаляването на проблема, правителствата на България и Румъния са пред финалната права за създаването на общ пазар на медикаменти, стана явно още от думите на министъра. Основното в споразумението между двете държави ще е по-справедливото ценообразуване, както и ограничаването на все по-задълбочаващият се бизнес с изчезващи медикаменти, обясни той. Ключово в предстоящото споразумение ще е обособяването на общ комитет, който да провежда преговори с фармацевтичната индустрия при навлизането на нов медикамент на пазара. Очаква се всички процедури по създаването му да бъдат завършени до края на годината, уточни Москов. Пред нас има много кратък период от време с ясни параметри, подчерта Москов. Той припомни, че основен приоритет пред българското председателство на съвета на ЕС ще е лекарствената политика и достъпа до качествено лечение на българския граждани.
 
        ЛЕКАРИ ОТ "ПИРОГОВ" ПРОТЕСТИРАТ СЛЕД ПОРЕДНИЯ СЛУЧАЙ НА НАСИЛИЕ
        Една от медицинските сестри е с фрактура на носа, а лекар е изпаднал в безсъзнание след удар в главата. Лекари от спешния център на "Пирогов" излязоха на протест след поредния случай на насилие срещу техни колеги. Рано сутринта на 11 септември дежурните лекари в болницата са приели пациент с порезна рана на главата. Той е бил във видимо нетрезво състояние. Според разказа на председателя на дружеството на Българския лекарски съюз Ваня Страхинова на пациента незабавно е била оказана първа помощ и раната му е била обработена, съобщава "БТВ". В края на процедурата обаче мъжът е проявил агресия и е нападнал лекарите. В следствие на това една от сестрите в болницата е с фрактура на носа и ? предстои хирургична интервенция, а реаниматорът, който се грижел за пациента, е изпаднал в безсъзнание, след като бил изритан в главата. Според изявлението на Здравното министертво охранителите на болницата незабавно са се намесили. Те са сложили белезници на нападателя, а по-късно той бил задържан от органите на реда. С протеста си лекарите се надяват най-накрая да бъдат предприети адекватни действия от страна на полицията, прокуратурата и съда, както и да им бъде осигурена безопасна работна среда. Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че ведомството винаги реагира твърдо, когато има насилие над лекари и защитава възможността им сигурно и комфортно да вършат работа си.
 
        ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ В БЮДЖЕТ 2017
        Бюджет 2017 ще бъде планиран с минимален дефицит, клонящ към нула, а във финансовата рамка на държавата за догодина не е заложена промяна на данъчната политика, пише "Труд", позовавайки се на заместник-председателите на Комисията за бюджет и финанси в парламента Диана Йорданова (ГЕРБ) и Димитър Танев (РБ). Те са единодушни, че основни параметри в бюджета ще са секторите здравеопазване и образование. Бюджет 2017 трябва да бъде внесен за гласуване от Министерския съвет в парламента до края на октомври. За пореден път е отложено въвеждането на електронната рецепта, която последно трябваше да е факт до края на тази година, а преди това се очакваше да влезе в сила от април 2016 г., пише "Сега". Медията се позовава на зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който обяви в Русе, че издаването на електронни рецепти на пациентите ще започне през март догодина.
 
        МБАЛ "СВ. МИНА" МОЖЕ ДА БЪДА СПАСЕНА
        ДСБ предлага решение за спасяване на Първа Градска, което е в интерес на пациентите, гилдията и не товари общинския бюджет, съобщи "Topnovini.bg". Според партията единственото смислено, работещо и целесъобразно решение, което би довело до оздравяване на лечебното заведение и повишаване качеството на здравните услуги, е обединение на структурите на МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив и "Комплексен Онкологичен Център - Пловдив". Финансовото състояние на първа МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив е изключително тежко и практически застрашава осъществяването на медицинска дейност. Управлението на предходните ръководства е генерирало задължения за болницата в размер на 2 916 843 лв. към 29.02.2016г. Финансовите резултати оставят впечатление за целенасочено управление на болницата в посока фалит. Сливането според ДСБ ще реши редица неотложни за функционирането на лечебните заведения въпроси и ще доведе до положителни ефекти. Сред тях са решаване на проблема със спешното обслужване на оконболните пациенти, възможност на КОЦ- Пловдив да предоставя специализирана кардиологична помощ на пациентите си, което в момента не се случва, а отделението по образна диагностика на КОЦ - Пловдив ще има на разположение компютърен томограф /скенер/, без за това да се разходват допълнителни средства от общинския бюджет в рамките на близо 1 милион лева. От ДСБ считат, че освободените сгради на КОЦ- Пловдив, находящи се на територията на Университетска Болница, ще осигурят свеж финансов ресурс за покриване на задълженията на МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив.