Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.09.2016)
 
        ЛЕКАРИТЕ АЛАРМИРАХА ЗА ПРОБЛЕМ С ЕЛЕКТРОННОТО ОТЧИТАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ
        За проблеми в работата на системата за електронно отчитане в лечебните заведения сигнализира Българският лекарски съюз в писмо до управителя на здравната каса д-р Глинка Комитов. Лекарите настояват за работна среща с дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" и представители на "Стемо Гама консулт", на която да бъдат обсъдени те. Пред "Сега" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев съобщи, че срещата ще се състои между 10 и 15 септември.
В писмото, подписано от зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова са изредени редица проблеми на болниците при работа с персонализираната идентификационна система (електронните досиета на пациентите и отчитането на джипита и болници). Според съсловната организация в периода на отчитане на лечебните заведения често порталът на НЗОК не е достъпен. От там се оплакват и от ръководството за ползване на системата, например липса на указания за необходимия софтуер и настройките на различните браузери. "Проблеми има и при процедурите на фактуриране. Различните екипи дават, дори в една и съща РЗОК, различни указания. В някои случай при качване на pdf файлове се генерира грешка, която според ИТ специалистите на касата се дължи на несъвместимост с Windows 10. За тези случаи от страна на служители в РЗОК е давана препоръка да се използва WinXP, чиято поддръжка беше преустановена преди повече от 2 години - считаме това за нелогично", пише в писмото.
Сред предложенията на БЛС е в подобни случаи да се удължи времето за предаване на отчетите в ПИС, както и да се обсъди отчитането в офисите на НЗОК да продължи на хартиен носител. От касата коментираха, че проблемите при отчитането са се дължали на прекъсване на тока.       
 
        УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" ПРОДАВА СГРАДИ НА ПЛОВДИВСКИЯ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ
        На днешното си редовно заседание Правителството даде съгласие да бъде продадена обособена част от имот, собственост на УМБАЛ "Св. Георги" на Медицинския университет Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Решението се отнася за три сгради, явяващи се неоперативни активи на лечебното заведение. МУ- Пловдив заявява желание да придобие собствеността върху тях чрез покупко-продажба. Сградите са му необходими във връзка с реализирането на проучвани възможности за изграждане на административно-информационен комплекс, допълва "Zdrave.net". Министерство на образованието и науката не възразява да бъдат предприети необходимите действия за закупуването им от страна на университета. Медицинският университет - Пловдив, е явява бюджетно предприятие по смисъла на Закона за счетоводството и поради това е взето решение имотите да бъдат продадени чрез пряко договаряне. Паричният ресурс, получен от продажбата на имота, ще остане изцяло в лечебното заведение и ще се използва само за финансиране на лечебната дейност и за инвестиции пряко свързани с предмета на дейност, съобщават още от пресцентъра на Министерския съвет.
 
        В МБАЛ СМОЛЯН ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ЗА ТУБЕРКУЛОЗА
        Безплатни прегледи за туберкулоза започват от следващата седмица в МБАЛ  "Д-р Братан Шукеров", науаваме от "Zdrave.net". От 12 до 16 септември ще се проведе Седмица на отворените врати. Безплатните профилактични прегледи и изследвания ще ce извършват от д-p Юлияна Лазарова от 08.00 до 15.30 часа в кабинет за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания - рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.
 
        ДКЦ "СОФИЯМЕД" ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В ПО СЛУЧАЙ 15 СЕПТЕМВРИ
        По случай откриването на новата учебна година, специалистите по УНГ, нервни и очни болести от ДКЦ "Софиямед" обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици. Те ще се провеждат след предварително записване. Безплатните профилактични прегледи се провеждат в продължение на социалната кампания на университетски медицински комплекс "Софиямед"- "Бъдете здрави", целяща да информира обществеността за ползите от профилактиката и ранната диагностика на социално-значимите заболявания.
 
        МБАЛ "СВ. СОФИЯ" ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА 17 СЕПТЕМВРИ
        На 17 септември 2016 г. лекари от осем специалности ще преглеждат безплатно в МБАЛ "Света София" по случай именния ден на болницата на "Св. Мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София", съобщиха от лечебното заведение.
 
        Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ ЩЕ РЪКОВОДИ БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ НА 66-ТА СЕСИЯ НА СЗО В ЕВРОПА
        Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за участие в 66-ата сесия на Европейския регионален комитет на Световната здравна организация, която ще се проведе в периода 12-15 септември в Копенхаген. Българската делегация ще бъде ръководена от Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Основните теми, които ще бъдат предмет на обсъждане, са плановете за действие за предотвратяване и контрол на незаразните болести в Европейския регион на СЗО, за реакция на здравния сектор на случаи на вирусен хепатит, за засилване на използването на данни, информация и проучвания за определяне на политика в Европейския регион на СЗО и за действие за сексуално и репродуктивно здраве. Делегациите ще обсъдят Стратегия за женско здравеопазване и благосъстояние, както и Стратегия и план на действие за здравеопазване на бежанци и мигранти в Европейския регион на СЗО. Тема на дискусиите ще бъде и укрепването на системите на здравеопазване: рамка за действие за интегрирано предоставяне на здравни услуги, допълва "Zdrave.net". Страната ни ще представи принципна подкрепа по предварително представените документи, но ще отстоява мнението, че всяка държава притежава изключителни национални компетенции при формулирането на здравната си политика и съответното функциониране на здравните системи. Действията на държавите се преценяват с оглед на наличните ресурси и възможности.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "24 часа" информира, че сиамските близнаци, родени в Сливен, ще могат да бъдат разделени по оперативен път най-рано шест месеца след раждането си. Момченцата са с общ пръстен възел, пикочен мехур и полов орган. Те продължават да са в интензивен сектор под денонощно наблюдение. Хранят се със сонда. Няма промяна в състоянието им. Все още има нерешени въпроси от морално-етичен и юридически характер, коментират пред медията от УМБАЛ "Св. Георги". Според изданието лекарите са категорични, че при разделянето на сиамците по-недоразвитият от тях ще загине, тъй като е без мозък, бял и черен дроб. Той не може да води самостоятелно съществуване, но има сърдечна дейност. По тази причина и в момента не могат да го обявят за мъртъв. Детето е и с отделно ЕГН от това на близнака си. Огромен риск при разделянето има и за живота на второто бебе, тъй като също е с тежка патология. Опитът в други държави сочи, че шансовете на функциониращия близнак да оцелее са 25-30%.
        Психично болните остават за цял месец без лекарства, след като бъдат изписани от психиатричните отделения в болниците, съобщава "Монитор". "Болните, преминали през стационарно лечение и изписани от отделенията, не получават поддържащо лечение за периода след хоспитализацията. Не са изключени случаи, в които по време на хоспитализацията се налага смяна на лечението за психичното заболяване. След изписването от отделението болните имат право на контролен преглед. При този преглед, както и по време на престоя в съответния център за психично здраве, не е регламентиран механизъм за издаване на протоколи за медикаменти", пояснява изданието. Около 70 000 души у нас страдат от шизофрения. До 2% от тях могат да отключат агресия и да извършат тежки криминални престъпления, казват психолози, цитирани от "Монитор".