Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.08.2016)
 
        МЗ ПРАВИ ФИРМА ЗА ДОСТАВКИ НА ДЕФИЦИТНИ ЛЕКАРСТВА
        Здравното министерство ще направи държавно дружество, което да доставя липсващи от пазара лекарства. "Не виждам никакъв проблем в това държавата, МЗ, да има собствена търговска фирма, която да може да се намесва там, когато търговският интерес очевидно преобладава над обществения", обяви здравният министър Петър Москов. Според него става въпрос главно за лекарства без аналог, когато търговецът не вижда достатъчно полза да ги продава на нашия пазар. От началото на годината до 31 юли от позитивния лекарствен списък, по който здравната каса плаща лекарства, са изключени 152 медикамента, съобщи пред "БНР" проф. Николай Данчев, председател на Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. От тях за 107 е постъпило заявление от фирмите, останалите са изключени по решение на НЗОК, допълни той. Обикновено фирмите спират лекарства, за които са счели, че нямат печалба. Причината е, че за да се плаща с публични средства даден препарат у нас, той трябва да е най-евтин в сравнение с цените на 9 държави в Европа. Москов цитира данни, че за последните години от позитивната листа са делиствани около 3000 позиции. "Явно лекарите имат традиция за изписване по търговски марки, а не по международно непатентно име и дори много евтини референти не могат да се наложат на нашия фармацевтичен пазар при лекарствата, които се реимбурсират за домашно лечение", добави проф. Данчев. Според него пациентите са достатъчно защитени, тъй като по закон фирмите са длъжни да уведомят МЗ година и половина преди да изтеглят даден медикамент от пазара, допълва "Сега".Възможността МЗ да направи фирма и да се намесва при доставките на лекарства е предвидена в промени в Закона за лекарствата, обясни Москов. Тази седмица той ще мине на окончателно одобрение от ръководството на министерството, след това ще бъде пуснат за публично обсъждане и през септември ще влезе в Народното събрание.
 
        ПРОМЕНИ В ЦФЛД
        Тема, която привлича вниманието на вестниците днес, са одобрените промени в правилника на ЦФЛД. "Правителството одобри в сряда промените в работата на Фонда за лечение на деца, които бяха мотивирани от Министерството на здравеопазването като целящи оптимизация на работата на фонда. Одобрението на кабинета идва, въпреки че промените бяха остро оспорени от пациентски и родителски организации. Според тях крайната цел е повече икономии в звеното, отколкото повишаване на ефективността й. Според неправителствените организации предложените промени не доказват, че ще направят достъпа до лечение на децата по-ефективен и бърз, а липсват и анализи за ефикасността на предложените мерки", четем в "Капитал Daily". Ежедневникът отбелязва, че някои от промените са нужни - като например съкращаването на сроковете за разглеждане на документите на децата и представянето на външна експертиза, както и регламентирането на статута на резервни членове на Обществения съвет. Публикацията определя някои от промените като спорни. "Така например промените дават повече власт на директора и ограничават избора на външни експерти. Друг момент е, че новият правилник забранява отпускането на средства и за "методи, които не се финансират от здравноосигурителните или  здравнозастрахователните институции"в съответната чужда държава. В някои случаи обаче точно такива методи могат да са единствените от помощ за детето. Новият правилник ограничава и средствата за транспорт и престой в чужбина на детето и неговия придружител. Децата вече ще трябва да пътуват по "най-краткия или икономически най-изгодния маршрут", отбелязва вестникът и посочва, че основните проблеми на фонда остават незасегнати - а именно, финансирането на скъпи медицински изделия за операции в България, за които отива близо половината бюджет на Фонда.
 
        ДЕНТАЛЕН ТУРИЗЪМ
        "Телеграф" пък се спира на денталния туризъм. "Гурбетчии пълнят зъболекарските кабинети през лятото. Нашенци, работещи в чужбина, масово използват отпуските си в родината, за да блеснат с изцяло нова усмивка", пише вестникът. "Четиричленно семейство, завърнало се у нас през ваканцията, брои средно 20 000 лева за пълната промяна, съобщиха стоматолози пред "Телеграф". Според тях гастарбайтерите ни цяла година заделят от заплатите си и се връщат да си оправят кариесите, щото тук им излиза 4-5 пъти по-евтино. Случвало се дори месеци наред да търпят болката заради развалените си зъби само и само да не се охарчат за скъпо лечение в чужбина", пише ежедневникът.
 
        САМО ЕДНА ДЕНОНОЩНА АПТЕКА В ПАЗАРДЖИК
        Една единствена денонощна аптека функционира в Пазарджик към момента, информира "Фокус". Тя се намира в района на областната болница и работи на 24-часов работен график. Хората коментират, че тя е крайно недостатъчна, защото има пациенти, които пътуват от всички краища на града, за да пазаруват вечер и през нощта от нея. Нощните смени се поемат от две пенсионирани фармацевтки. Преди години в града работеха около 4-5 денонощни аптеки, включително в центъра и в крайните квартали, но поради нерентабилност преустановиха дейност.
 
        ПРОФ. В. ПИЛОСОФ: С НОВИТЕ ПРАВИЛА ПРЕПИСКИТЕ ВЪВ ФОНДА ЩЕ СЕ ПРИДВИЖВАТ ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗО
        Фондът за лечение на деца не е спирал работа нито за минута въпреки трудните обстоятелства. Според директора на Фонда професор Владимир Пилософ промените в правилника ще направят възможно решаването на въпроси, които досега не са били регламентирани. От април досега всеки месец се провеждат минимум по две заседания на Обществения съвет, на които са представени голям брой заявления. Решенията не са се бавили! Това каза за "БНР" директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ и обясни "Процедурата по придвижване на една преписка, по стария правилник, който съществуваше, е около 50 дни. Нито едно дете, което е било планирано, включително от предишния екип, не е останало, без да получи лечение поради някакво забавяне във Фонда. Новите правила поставят една рамка на тези, които работят във Фонда, която ще ги кара да придвижват преписките - това са детски съдби, семейни съдби - възможно по-бързо. Това е всичко! То донякъде се улеснява от факта, че в момента, в състава на администрацията на Фонда работят хора, които имат медицинско образование и по-лесно могат да вникнат в проблемите, които има около всеки случай." Разрешен е и проблемът със заплащането на труда на преводачите в чужбина. Намалява се и времето за обработка на преписките. Предвидени са и резервни членове на Обществения съвет, за да има кворум винаги, тъй като с по-добрата работа на Фонда ще се налагат по-чести заседания на органа. Регламентирани са и финансовите правила, на които трябва да отговаря настаняването на родителите, които пътуват с детето си в чужбина . Договорът за наем на апартамент в Париж продължава да съществува, но от новото ръководство на Фонда предпочитат да настаняват родителите в т.нар. "пансион на родителите", разположен непосредствено до болницата, тъй като улеснява посещенията на родителите, а е и по-евтин!