Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.08.2016)
 
        ЗДРАВНИТЕ КАРТИ ЗА ЕС МОЖЕ ДА ВАЖАТ САМО 6 МЕСЕЦА
        Европейската здравна карта, която осигурява безплатно спешно лечение, може да важи вече само 6 месеца, а не както в момента - 1 година. Промяната се обмисля в здравната каса като вариант да се редуцират разходите на НЗОК за лечение в чужбина, става ясно от стенограма от заседание на надзорния съвет. 3% от разходите на касата за лечение по европейска карта са за неосигурени, сочат данните, представени от експертите пред надзорниците, допълва "Сега". Идеята на европейската здравна карта е да гарантира пред лечебните заведения в ЕС, че пациентът е плащал вноските си у нас, осигурен е и съответно българската здравна каса ще плати лечението. Картата се ползва за спешно и неотложно лечение, като какво е спешно и неотложно се преценява на място в чуждата клиника. Има обаче българи, които живеят в чужбина, но по една или друга причина не плащат осигуровки там. Те идват у нас, плащат си със задна дата дължимите вноски към НЗОК и си издават картата, която важи една година. След това спират да плащат, но ползват лечение с картата, въпреки че след третия месец от издаването й те са вече неосигурени. НЗОК обаче няма право да откаже да възстанови разходите на чуждата клиника. Здравната каса не може и да задължи приемащата болница да провери актуалния осигурителен статус на пациента у нас. Затова и от касата предлагат валидността на европейската здравна карта да падне на 6 месеца. Надзорът още не е гласувал окончателно решение, след което да се предложи и нужната законова промяна. Друга идея на касата е да се иска помощ от държавния бюджет. Последните изнесени данни към май месец бяха за 175 млн. лв. дългове на здравната каса към болници в Европейския съюз. 60-70 на сто от тях са по линия на европейската здравна карта. Касата не може да ги покрива и тази година плаща само стари задължения, по които са започнали да текат лихви.
 
        ГЛОБА ОТ ИАМО ЗА ХИРУРГ
        "500 лв. глоба наложи Изпълнителната агенция "Медицински одит" на хирург от Разград, нарушил медицински стандарти по хирургия и не извършил задължителни консултации със специалисти преди операция. Санкцията е след проверка по сигнал от полицията за образувана преписка по жалба на пациент", четем днес в "Труд". "Проверката установила, че хирургът Б. М. не назначил консултация с ортопед травматолог за уточняване на диагнозата и оперативното лечение. Не били извършени и задължителни консултации за определяне на оперативния риск с кардиолог, а окончателната преценка на този риск не била съгласувана с анестезиолог. Проверяващите излезли със заключението, че опериращият не е предоставил дължимата лекарска грижа на своя пациент според правилата на добрата медицинска практика", информира изданието.
 
        ЗЪБОЛЕКАРСКА КОНКУРЕНЦИЯ В МАКЕДОНИЯ
        "Стандарт" се спира на зъболекарската помощ в съседна Македония. "Тук имат много добро отношение към нас, обръщат ни внимание, не гледат на нас като на банкомати, по-човечни са. Едно вадене на зъб тук е 10 лева, у нас е 30 лева". Думите са на Михаил Борисов, който излиза от кабинета на зъболекарката Анета Симоновска в Делчево, информира изданието. "В чакалнята пък са благоевградчанинът Йордан Гогов и сестра му Живка Гогова, която живее в село Логодаж. Жената от няколко години е редовна клиентка на стоматоложката. "Причините са няколко - вниманието към мен, обслужването, качеството на работа и цената на услугата. В Благоевград ми правят зъби по 110-120 лева, а тук ми изграждат цял зъб за 30-40 лева. Затова сме тук, дори вече сме семейни приятели, ходим си на гости, от Логодаж до Делчево са само двадесетина километра" обяснява Живка", четем в "Стандарт". "Д-р Симоновска разкрива, че нейни колеги от Благоевград й се сърдят, че им отнема пациентите. Завършила е в България медицина, категорична е, че имаме страхотни специалисти в здравеопазването. "Нямам представа защо при вас има толкова оплаквания от здравната система. Тук държавата подпомага много лечението на зъбите. Поставянето на протеза е само 20 български лева, другото се покрива от здравната ни каса. Не съм виновна, че идват при мен хора от Благоевград и други български селища. Моята работа е да дам всичко от себе си и да им помогна да нямат проблеми със зъбите", казва д-р Симоновска", допълва ежедневникът.
 
        ОГРОМНА НОЖИЦА В ЗАПЛАЩАНЕТО НА ЛЕКАРИ
        "Всеки ден" пък "наднича в канчето" на лекарите, като се спира на доходите им. "Българските медици имат едни от най-ниските средни заплати, но в същото време поставят и рекорд за най-високите максимални доходи. Ножицата в месечните им възнаграждения е силно разтворена - от 600 до 50 000 лева на месец. Всичко зависи от болницата, в която работи даден лекар, и от специалността му. Публична тайна е, че най-добре платени у нас са кардиолозите и хирурзите в големите университетски болници", пише ежедневникът. "Месечните доходи на общопрактикуващите лекари у нас са средно по 10 хиляди лева, а на работещите в Спешна помощ - по около 1500 лева след последното увеличение. Инвазивните кардиолози пък се разписват на фишове с цифри между 30 и 50 хиляди лева, а рентгенолозите в общинските болници - срещу 600 лева на месец. Всичко зависи от специалността и решението на директора на болницата какви бонуси да раздаде на медицинския персонал в края на всеки месец", изрежда публикацията. "Не може на едни места да има заплата по 50 000 лева, а в същото време на други лекарите да получават по 600-800 лева. Трябва да се каже категорично, че така наречената подвижна част от заплащането не може да бъде повече от два пъти от трудовото възнаграждение например коментира темата и д-р Иван Кокалов, председател на федерацията на независимите синдикати в здравеопазването към КНСБ. Според неговия колега д-р Страшимир Генев дисбалансите във финансирането на входа на системата дават своето отражение и върху заплащането на медиците", пише още изданието. Според д-р Генев причините за дисбаланса са основно три: собствеността на лечебните заведения (в частните заплатите са по-високи), липсата на единни правила за заплащане, както и липсата на законови правомощия на МЗ и касата да поставят изисквания какъв процент от общия размер на здравноосигурителните плащания да се заделят за труд.
 
        НОВ ИНЦИДЕНТ С МЕДИК ОТ СПЕШНА ПОМОЩ
        Млада лекарка с 2 години стаж в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна е била ударена при посещение на адрес в близкото с. Каменар. Това съобщи директорът на Спешна помощ в морския град д-р Мая Рашева, цитирана от медиите. Инцидентът станал в събота около 21,30 ч. Линейка пристигнала в ромска къща по сигнал за сърдечно болен мъж. Лекарката започнала да го преслушва, но в стаята било много шумно и тя помолила семейството за тишина, допълва "Zdrave.net". "Ти ли ще правиш забележки в къщата ми, ма", викнал й пациентът. Когато лекарката тръгнала да излиза, била застигната от съпругата на болния, която й ударила шамар. "Въпреки агресията не се е наложило да бъде викан друг екип. Колежката си е свършила работата, но сега е в шок от преживяното. За съжаление подобни случаи зачестяват. Хората озверяха, а трябва да бъдат по-толерантни към дошлите да им помогнат", коментира д-р Рашева. Тя призна, че агресията е една от причините младите лекари да отбягват офертите за работа в центъра, където в момента има близо 20 вакантни щата за медици. Жената, нападнала лекарката, е задържана за 24 часа. Подобен инцидент в района се случи през април в махала "Максуда", когато цигани атакуваха линейка, повикана заради починала часове преди това жена. 26-годишният лекар се отърва с леки телесни повреди и силен уплах.
 
        ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ ИЗПИСВАТ ОПРЕДЕЛЕНИ МЕДИКАМЕНТИ, ЗА ДА ПОЛУЧАВАТ ОБЛАГИ
        Неформална договорка между общопрактикуващи лекари и фармацевтични компании стана публично достояние, след като пациентска организация показа брошура, в която се предлагат екскурзии срещу определен брой изписани медикаменти.
"Брошурата е снимана в кабинета на общопрактикуващ лекар във Варна, изпратена от наш дългогодишен представител", коментира по "Bulgaria ONAIR" Пенка Георгиева, която е председател на пациентската организация "Заедно с теб". В конкретния случай става въпрос за лекарства, изписвани на пациентите с хипертония или диабет. Някои от тези медикаменти частично се поемат от Здравната каса, посочи Георгиева.
За да бъде събран достатъчният брой продадени опаковки, "се започва една замяна на медикамента, неоправдана и без да е необходима за пациента", посочи Георгиева.
Сред предлаганите екскурзии има винени турове в Италия и пътуване до Камчатка, като последното се търгува срещу 6000 продадени опаковки от лекарството.
"Това са хиляди опаковки. Самите медицински представители се оплакват, че трябва да работят и събота, и неделя, за да броят въпросните амбулаторни листа, за да може да замине джипито на екскурзия", разказа още Пенка Георгиева. По думите ? договорки от подобен род между лекарите и фармацевтите не са рядкост. Тя обаче подчерта, че пациентската организация, която оглавява, е загрижена за лекарското съсловие и изпитва уважение с оглед на работата, която вършат медиците. "Държавата трябва да застане на своето място и да направи нужните регулативни промени и наказания, за да има контрол", заяви тя.