Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.06.2016)
 
        ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ЗА ПРЪСТОВА АВТОИДЕНТИФИКАЦИЯ
        "Пилотен проект за пръстова автоидентификация ще стартира в 20 лечебни заведения. Болниците ще са тези с най-голям брой хоспитализации за миналата година. Това е решил надзорният съвет на здравната каса", пише днес "Труд". "На заседанието става ясно, че здравната каса очаква 70 милиона лева да постъпят до края на ноември в бюджета й. Те са от отстъпки в цените на лекарствата, които касата плаща", допълва ежедневникът и пише още, че Надзорният съвет на Здравната каса е утвърдил и допълнителен брой направления за специалисти, издавани от личните лекари във Враца, Добрич, Благоевград, Велико Търново, Смолян и Ловеч.
 
        ГЛИСТИ НАЛАЗИХА ДЕЦАТА
        "Телеграф" информира за липсващо лекарство срещу глисти. "Глисти налазиха децата, а в аптеките няма лекарства срещу паразитите. За това сигнализираха притеснени майки пред медията. Оказва се, че проблемът с хапчетата е от няколко години. Фармацевтите признават, че единственият разрешен у нас медикамент срещу глисти при децата ту се появява, ту изчезва, а търсенето е голямо. От Изпълнителна агенция по лекарствата също са наясно с проблема. Още през април фирмата, притежател на разрешение за употреба, е подала уведомление за недостиг поради производствени проблеми. Според експерти в столичните аптеки обаче липсата ще е поне до края на годината", пише изданието.
 
        ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НА ЗАГУБА
        "Монитор" оповестява, че седем общински поликлиники и две болници в София са приключили на червено през 2015 г., като се позовава на финансовите резултати, които Столичният общински съвет гласува. "Общо здравните заведения са на минус около 2 млн. лв. Общинските здравни заведения работят в изключително конкурента среда, но въпреки всичко те обслужват около 45% от пациентите в София, обясни зам.-кметът по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов", четем в ежедневника. "Всички директори трябва да предложат оздравителен план за лечебниците. Най-големите проблеми пред тях са остаряла материална база, високи режийни разходи, липсата на персонал и много пенсионирани лекари. Формирали сме работна група, която да изготви план за стабилизирането на лечебниците и освен това общинското здравеопазване трябва да се реформира, но така, че то да стане по-качествено и по-ефективно, а не просто да затваряме и отписваме общински болници, каза още Барбалов. Освен това осем поликлиники в София ще имат нови шефове до есента", пише още вестникът.
 
        888 ДУШИ В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ РАБОТЯТ В СПЕШНА ПОМОЩ
        От всички структури под шапката на здравното министерство, най-много хора в пенсионна възраст работят в центровете за спешна помощ. Това става ясно от писмен отговор на министър Москов на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков. Общият брой работещи пенсионери спешни медици е 888 - четири пъти повече от този във втората по брой служители в пенсионна възраст структура към МЗ. А втори в класацията са домовете за медико-социални грижи, където работят 218 служители в пенсионна възраст, допълва "Zdrave.net". Следват ги психиатричните болници, където общата бройка работещи пенсионери е 172, а след тях се нареждат регионалните здравни инспекции, в които общият брой на работещите в такава възраст е 165. В самото здравно ведомство пък има само един служител в пенсионна възраст, който работи по служебно правоотношение (по Закона за държавния служител), и още двама на граждански договор, става ясно от справката. От нея се вижда още, че средното заплащане на хората в пенсионна възраст е най-високо в Националния съвет по цени и реимбурсиране, където тези служители се разписват срещу 1502 лв., а най-ниско е в РЗИ - там те получават средно 595 лв. Средната заплата в Спешна помощ пък, където тези дни бе изразено недоволство от увеличението на парите, е 1174 лв., сочи справката. Общият дял на разходите от бюджета на МЗ за служители в пенсионна възраст в структурите към ведомството е 11%.
 
        НЕДОСТИГ НА РЕХАБИЛИТАТОРИ В ШУМЕН
        Недостигът на лекари-специалисти в Шуменска област се усеща все по-остро. Това е причината за възникналата криза в отделението по физиотерапия в Диагностично-консултативния център 1 в Шумен, информира БНР. През отделението дневно преминават повече от 100 пациенти. Вторият медицински център в Шуменска област не е сключил договор за рехабилитация и физиотерапия заради липса на лекар-специалист, според експертите от Регионалната здравна каса. Отделението по рехабилитация и физиотерапия в областната болница работи, но там става дума за болнично лечение на стационар при по-тежките случаи.
 
        ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
        Изданията се спират и на проблемите на столичния ЦСМП. "Медици от Центъра за спешна помощ в София протестират, тъй като при предвиденото увеличение на заплатите в "Бърза помощ" те ще получат по-малък процентен скок, отколкото администрацията", пише "Сега".
        "Пред Нова телевизия лекари обясниха, че средното увеличение за административните длъжности е 16.2%. С най-много се увеличава заплатата на завеждащия архивохранилището - 35.4% и той вече ще получава повече от старша сестра. При медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9.2%, лекарите с две специалности ще получават 7% по-високи заплати", допълва вестникът. И още: "Ръстът на заплатите в спешна помощ тази година е 10 на сто, обясни директорът на столичния център Георги Гелев. В момента начинаещ лекар започва с 1260 лева, а след година заплатата му става 1370 лева. Лекар с една специалност взема 1480 лева, лекар с две специалности - 1500 лева, а завеждащият - 1680 лева основна заплата.
        "Проблемът, който тревожи нашите хора, са три заплати, в които незнайно защо са се вторачили. Това са на главния юрист, на който от 1000 лева става 1300, на специалиста по условия на труд - по същия начин, и на завеждащия архива ни. Няма кой да ме убеди, че един юрист трябва да получава примерно колкото една сестра", допълни Гелев пред БНР."