Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.06.2016)
 
        ДВА ПАКЕТА ЗДРАВНИ УСЛУГИ
        "Министерският съвет за втори път одобри разделянето на пакета за лечение, плащан от здравната каса, на основен и допълнителен. Вчера кабинетът прие съответните поправки в Закона за здравното осигуряване и те ще потеглят към парламента, където също се очаква да бъдат приети", пише днес "Сега". "Обособяването на основен пакет, лечението по който да е гарантирано и безплатно, и на допълнителен, за дейностите по който ще се чака, беше предложено от здравния министър Петър Москов и прието от парламента и миналата година. През пролетта обаче, малко преди двата пакета да влязат в сила, текстът в закона беше обявен за противоконституционен. Конституционният съд обаче не го отхвърли по същество, а прецени, че е неясен и не описва критериите, по които се определя кои болести отиват в гарантирания пакет и кои - в неприоритетния", припомня ежедневникът и пояснява: "Затова новият текст, предложен от здравното министерство, съдържа и критерии, по които ще се разделят болестите." "Спешни случаи, травми, заболявания на деца и бременни жени, онкологични, сърдечносъдови и инфекциозни заболявания ще включва основният пакет на здравната помощ в болниците", четем пък в "24 часа". "Допълнителният здравен пакет, при който пациентите ще чакат ред за приемане в болница, вече включва диагностицирани заболявания, при които няма пряка заплаха за живота на пациента, както и такива, които изискват планиране на лечението", информира още вестникът.
 
        ЗА ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ УСЛУГИ В МОРСКИТЕ КУРОРТИ
        "Телеграф" се спира на цените на медицинските услуги в морските ни курорти. "До 200 евро стига лечението на летен грип в морските ни курорти, установи проверка на "Телеграф". Много от медицинските кабинети не работят със здравната каса и са обявили главозамайващи тарифи, оплакаха се туристи от комплексите край Варна и Бургас. В момента най-разпространени там са стомашните вируси, възпаленията на уши, нос и гърло, както и кожните проблеми. Само за първичен преглед болните кихат по 40-50 евро. Толкова струва посещението в медицинските кабинети в курортите Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг. Сумата набъбва значително, ако летовникът бъде насочен за диагностициране от специалист и се наложи да прави кръвни изследвания и рентгенова снимка, за да се уста нови дали има усложнение на заболяването", пише вестникът. И още: "Ако пациентът се нуждае от оперативна интервенция или по-сложни изследвания, то тогава се пренасочва за лечение към някоя от поликлиниките в курорта. Цените там са още по-фрапиращи и сериозно конкурират медицинските услуги на клиниките в Западна Европа. Ехографската диагностика струва между 30 и 45 евро, а за скенер се плаща поне двойно отгоре. Поставяне на една инжекция струва 10 евро, като медикаментът се плаща отделно. За гипсиране на крак или ръка ортопедът взема поне 100 евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка, излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие, че не е викал линейка. Цените се съобщават лично на пациента. Нерядко докторите са склонни и на отстъпки, но само ако крайната сума за лечение ги устройва. Операциите също се договарят на четири очи. Според пациенти за отстраняване на апендикс например хирурзите вземат между 500 и 700 евро."
 
        РАБОТЕЩИТЕ В СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА НЕ СА ВЗЕМАЛИ ЗАПЛАТИ ОТ 14 МЕСЕЦА
        "Монитор" коментира проблемите на варненския тубдиспансер. "Работещите в Специализираната белодробна болница във Варна не са вземали заплати от 14 месеца. Едва вчера бе получена годишната субсидия от МЗ и с нея ще бъдат изчистени по 4-5 от забавените възнаграждения на всеки от служителите. Това съобщи пред общинската комисия по собственост и стопанство директорът на Тубдиспансера в морската столица доц. Христо Ганчев", пише изданието и допълва: "Специалистът отчете, че за миналата година здравното заведение е натрупало задължения към доставчици от 315 000 лева, а парите за заплати само за месеците от май до декември 2015 възлизат на 375 000 лева. Финансовото състояние на болницата е плачевно от 2011 година насам, а парите, които държавата дава, са крайно недостатъчни, посочи за пореден път доц. Ганчев. Той коментира, че освен средствата от 335 000 лева, които МЗ превежда, за съществуването на диспансера са нужни още около 700 000 лева. Без помощта на общината обаче ръководството буквално било принудено "да ги набавя с фокуси и комбинации".
 
        ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ Е В ХРОНИЧНА ФИНАНСОВА КРИЗА
        По същия повод "Труд" пък съобщава: "Местната хазна на Варна ще отпусне 190 000 лв., за да погаси дълг на белодробната болница към НАП и към доставчик на храна, заради който диспансерът й бе обявен за продажба от съдия-изпълнител. Това реши комисията по финанси към общинския съвет с уговорката, че сградата от 790 кв. м ще бъде прехвърлена на община Варна, за да се опази от бъдещи претенции на кредитори. Здравното заведение е в хронична финансова криза, тъй като разчита само на държавна субсидия от 335 000 лв., а реално издръжката му е 1 млн. лв. Закърпването на бюджета става с помощ от бюджета на Варна, който за 5 г. е отпуснал близо 3,5 млн. лв."
 
        ПРОФ. ПИЛОСОФ: ВЪВ ФОНДА ВИНАГИ ЩЕ ИМА ОКОЛО 200 ЧАКАЩИ ДЕЦА
        190 са децата, които чакат разглеждане на документите си във Фонда за лечение на деца. Освен тях има още 32 деца, които са прехвърляни от заседание в заседание след 20-ти април, когато ГДБОП нахлу във Фонда. Тези думи на Десислава Хурмузова от Обществения съвет към ЦФЛД припомни "БТВ" днес. Поводът бе гостуването на новия директор на Фонда проф. Владимир Пилософ. "Всеки ден във Фонда постъпват между 6 и 7 заявления за нещо - лечение в чужбина, лечение в България, помощ и т.н. Процедурата, предвидена по правилник за придвижване на един случай, е около 40 дни, допълва "Zdrave.net". Е, простата сметка показва, че винаги, по всяко време ще има около 200 случая, които са в движение и които чакат", коментира той и категорично отрече да има забавяне. "Работата е изключително специфична, те не могат да се справят с нея и лавината ги затрупва. На практика има спиране", отбеляза Хурмузова. "Не съм съгласен, че не можем да се справим", задочно отговори проф. Пилософ и заяви: "Всичките деца, които бяха планирани да отидат в чужбина, отидоха, нито едно от тях не е спряно, защото се е сменила политиката или, там, гарнитурата на Фонда, което аз го отчитам за доста голям успех." Шефът на Фонда каза още, че е имал някаква представа от работата и преди да заеме поста, защото е бил член на Обществения съвет. "Все пак съм лекар, мога да преценя доста неща около състоянието на децата и съответно да ги придвижим", коментира той. "За миналата година индивидуални дарители са дарили около 150 000 лв. на Фонда. До момента са 6000 лв. за първото шестмесечие на годината. Аз никога не бих дарила на този фонд в сегашния му вид", бе другият упрек на Десислава Хурмузова. Отговорът на проф. Владимир Пилософ пък бе такъв: "В правилника на Фонда пише, че както самия Фонд, така и Обществения съвет е този орган, който трябва да провежда кампании за дарения и т.н. Еми, след като самите членове на ОС говорят такива работи за Фонда, какво искате да стане?" Той отбеляза още, че за последните пет години даренията във Фонда съставляват около 1-1,5% от общия му бюджет.
       
        ОЩЕ ТРИ БОЛНИЦИ СТАВАТ УНИВЕРСИТЕТСКИ
        Нови три лечебни заведения за болнична помощ ще бъдат университетски. Това са МБАЛ Бургас, МБАЛ Пловдив и столичната хематологична болница, предложени за такива съответно от ректорите на МУ - София, МУ - Пловдив и СУ "Св. Климент Охридски", научаваме от 'Zdrave.net". МБАЛ Бургас става учебна база за студенти по медицина, медсестри, акушерки и рехабилитатори. Там ще се обучават също така студенти в професионално направление "Обществено здраве" по специалност "Управление на здравните грижи". Болницата ще предоставя още възможност за следдипломна квалификация на АГ лекари, специализанти по Анестезиология и интензивно лечение, Вътрешни болести, Ендокринология и болести на обмяната, Инфекциозни болести, Кардиология, Клинична лаборатория, Неврохирургия, Нервни болести, Нефрология, Образна диагностика, Ортопедия и травматология, Педиатрия, Съдова хирургия, Уроголия, УНГ, Съдебна медицина, Физикална и рехабилитационна медицина и Ревматология, става ясно от доклад на министър Москов към предложението. След приемането му от Министерски съвет, Бургас ще има две университетски болници - държавната МБАЛ Бургас и частната "Св. Дева Мария". МБАЛ Пловдив ще предоставя практическо обучение на студенти по медицина, медсестри и акушерки. Там могат да се обучават също така специализантите по Анестезиология и интензивно лечение, Акушерство и гинекология, Вътрешни болести, Гастроентерология, Ендокринология и болести на обмяната, Кардиология, Клинична лаборатория, Микробиология, Неонатология, Нервни болести, Нефрология, Образна диагностика, Ортопедия и травматология, Очни болести, Педиатрия, Пневмология, Ревматология, Урология, Ушно-носно-гърлени болести, Физикална и  ехабилитационна медицина, Хирургия, както и специализанти - медицински сестри и акушерки за придобиване на специалностите Анестезиология и интензивни грижи и Операционна и превързочна техника. Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания пък ще предоставя практическо обучение на студенти от професионално направление "Медицина" по специалност "Медицина" и на студенти от професионално направление "Здравни грижи" по специалностите "Медицинска сестра", "Акушерка", "Помощник-фармацевт" и "Медицински лаборант", както и за следдипломно обучение на лекари за придобиване на специалност Клинична хематология, Медицинска генетика, Трансфузионна хематология и Клинична лаборатория.