Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.06.2016)
 
        ПЕТЪР МОСКОВ: РАБОТАТА НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА Е БИЛА ЛОШО ОРГАНИЗИРАНА
        Работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана. Това каза в сутрешния блок на "БНТ" министърът на здравеопазването Петър Москов. Според него процедурите и начинът на отчетност са изкривени. И допълни, че работата на Фонда е там, за да може нито едно дете да не остане без лечение. В студиото министърът даде обещание. "Това, което ще се случи с новия устройствен правилник на Фонда и това е амбицията и зад което след приемането му аз ще застана с политическа ангажимент е, че този процес, в който от ноември месец миналата година до сега няма експертно становище - медицинско, т.е. подготвена документация за разглеждане от Обществения съвет, това време ще бъде сведено до 10 дни. Нито ден повече. Ще бъде по прозрачен начин с ясна информационна система, в която всеки родите в това тежко състояние, в което детето му е болно, ще може да проследи къде точно, на какъв етап е документацията, преписката, досието на неговото дете. Прозрачни и ясни процедури - това е начинът, по който работи новото ръководство на Фонда за лечение на деца, заяви здравният министър. "Досега в този фонд нямаше деловодство. Т.е. в момента, когато постъпва искане за определено дете, то не влиза в деловодна система, в която да има ясна проследимост за това, какво се случва след постъпването на искането. Има преписки, постъпили през месец ноември 2015 г. и все още не са получили своето становище", обясни Москов. По думите му това, което ще последва след влизането в сила на новия устройствен правилник на Фонда, е времето за получаване на експертно становище по всеки постъпил случай да бъде сведено до 10 дни. Целта е да има ясна информационна система, в която всеки родител да може да проследи документацията, касаеща неговото дете. "Това е ангажимент, който след приемането на устройствения правилник, и аз, и директорът на Фонда ще поемем и ще отговаряме съответно политически за него", увери Москов. Министър Москов коментира и разкритията за търговия с пациенти, които биват транспортирани в определени болници, особено когато болният се нуждае от скъпи консумативи: "На тази база има с моя заповед направена група, начело със зам.-министър Ваньо Шарков и отговорът е прост - всяка една линейка има GPS система, вързана със съответния център. В рамките на тази седмица ще бъдат проследени всички по GPS сигналите, т.е. откъде тръгва линейката, къде отива, с какво страдание е пациентът, и ако има някакви отклонения, които доказват злоупотреби и за това директорът на съответното ЦСМ или филиал, не е взел съответните мерки, тези хора ще бъдат санкционирани. Това, което аз знам по тази тема е, че такива неща са по-скоро изключения, но когато излезе окончателният доклад, аз  ще го представя и на Вас, и на колегите Ви, които започнаха това разследване", заяви здравният министър.
 
        ИМА НЯКОЛКО ПРОФЕСИИ, КОИТО СА ПО-СКОРО ПРИЗВАНИЕ
        "Монитор" коментира така: "Има няколко професии, които са по-скоро призвание. Не за друго, а защото трябва да помагат на хората. И дори да спасяват човешки животи. Сред тях са и лекарите. Жалкото е, че все ще се намери по някоя черна овца в стадото, заради която ще страдат и останалите. Така всички минават под един знаменател. От миналата година до сега са били наказани деветима лекари от Спешната помощ заради търговия с пациенти. Те са карали пациенти до конкретни болници, от които са получавали пари, за да им бъдат доставени болни. Понякога обаче това може да коства живота на пациента, защото вместо да бъде откаран до най-близкото отделение, го запращат в по-далечна болница. Не е лошо тези медици да си спомнят за Хипократовата клетва и етичните правила в медицината. Нали мисията им е да помагат на хората. Ако не смятат, че това е така, по-добре изобщо да не влизат в системата."
 
        ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: НЕ САМО МЕТЛАТА ЩЕ ИГРАЕ, НО И С ПАРЦАЛА ЩЕ ЗАБЪРШЕМ
        "Сега" се спира на мерките на правителството за борба с корупцията и резултатите от тях. "Не само метлата ще играе, но и с парцала ще забършем", отсече в средата на март премиерът Бойко Борисов. Гневно обеща акции и операции срещу корупцията всеки ден. Арестувани мафиоти. Закрити държавни агенции, където корупцията процъфтява. И за начало - спря куп обществени поръчки за милиарди левове", припомня изданието и отбелязва: "Четири месеца по-късно нищо подобно не се е случило - няма уволнени служители, нито закрити агенции. Голяма част от спрените обществени поръчки бяха отново пуснати, някои дори са с по-високи стойности, кандидатите да ги спечелят са същите, даже козината си не са променили. Равносметката на "успехите" е една все още ненаказана схема за подкупи в ДАИ и една силно съмнителна акция във Фонда за лечение на деца." По отношение на Фонда в ежедневника четем: "Според обясненията на премиера, операцията там се била забавила, защото службите се били научили да си съберат доказателствата и после да действат и говорят. Но и там обвиняеми няма, доказателствата също са доста спорни. Сигурно е само, че работата на фонда е тотално блокирана и над 200 деца чакат седмици наред да им бъдат разгледани документите за лечение. При условие че и един ден забавяне може да е фатален."
 
        ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА МЕДИЦИНСКАТА ПОМОЩ В ОБЩИНА БАНСКО
        "Стандарт" пък разказва за организацията на медицинската помощ в община Банско. "Една медицинска сестра ще пътува всеки ден в селата, а лекар специалист - поне един път месечно, за да преглежда хората. Много по-лесно е да закараш един човек при 20, отколкото 20 при един. Това твърди кметът на община Банско Георги Икономов. В населените места ще бъдат оборудвани и медицински кабинети - в тях ще има необходимите медикаменти, медицински уреди, техника. Това ще стане след реализацията на проект за предоставяне на медицинска помощ във всички селища в района - Филипово, Гостун, Кремен, Места, Осеново и Обидим. Това е една от възможните дейности, които се предвиждат по Програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция", пише вестникът. "За мен и екипа ми винаги е било приоритет здравеопазването в цялата община, а не само в общинския център и град Добринище. Непрекъснато сме обсъждали как да осигурим медицински грижи в малките населени места, някои от тях са отдалечени и това също е проблем. Надявам се да осъществим това наше намерение", казва Икономов, цитиран от изданието.