Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.06.2016)
 
        ПРОБЛЕМИТЕ ОКОЛО КРЪВОДАРЯВАНЕТО
        "Заразени с хепатит хора даряват кръв. Те не знаят, че са инфектирани, от центровете по трансфузионна хематология я изхвърлят, след като излязат резултатите, но не им казват, че са носители на заразата. Това алармира пред "Монитор" Силвана Лесидренска - председател на сдружение "Хепактив", четем днес в ежедневника. "Десетки донори на кръв са развили цироза, тъй като не са разбрали за хепатита навреме, за да се лекуват, разказа още тя. По думите й човекът трябва да бъде уведомяван лично от съответния център, ако е носител на някаква зараза, както се практикува в Гърция, Великобритания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, Хърватия и Нидерландия, или да бъде съобщавано и на личния му лекар, както се прави в Германия", допълва вестникът. Публикацията информира, че пациентската организация настоява за промяна в Наредба 18, която регламентира кръводарителската дейност и Закона за кръвта и кръвните продукти. "Според документа "донор на кръв, чиито резултати от изследване за антиеритроцитни антитела е положителен, се информира и се насочва към личния лекар за допълнителни изследвания и консултации. От същото лице се взема отново кръв при липса на противопоказания и след отрицателен резултат от изследване за антиеритроцитни антитела, извършено не по-рано от 6 месеца от първото изследване". В нея обаче не е споменато точно как лекарят ще бъде уведомен, след като във формуляра, попълван от желаещия, не е посочен телефон и адрес на кабинета му", посочва "Монитор".
 
        БЪЛГАРИЯ Е НА ЕДНО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА ПО БРОЙ НА ДАРЯВАЩИТЕ КРЪВ В ЕВРОПА
        Около 600 души дневно имат нужда от кръвопреливане в страната. В същото време България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Около 100 литра кръв дневно тръгват от Националния център по трансфузионна хематология към болници в София и страната. Освен за спешните случаи те са и за хроничноболните пациенти, които се нуждаят от редовни преливания, съобщава "БТВ". Често кръвните центрове разчитат на дългогодишни кръводарители. 10 от тях днес получиха награди за помощта, която оказват за спасяването на човешки животи. Таня Владимирова от Дупница е започнала да дарява преди години. Първо преди операция на майка й. Благодарение на дарители преди дни в "Майчин дом" беше спасен животът на млада жена, на която се наложило преливането на 21 литра кръв. "Имали сме случаи с по-големи кръвозагуби, които надвишават 35 литра. Също сме успявали да спасим тези наши пациенти", каза проф. Силви Георгиев - началник клиника "Анестезия и интензивно лечение" в УАГБ "Майчин дом". Около 170 хиляди души годишно дарявят кръв у нас, за да има достатъчно кръв в готовност са нужни около 250 хиляди. В 62 държави в света нуждата от кръв се покрива изцяло от доброволни кръводарители, у нас едва 25%.
 
        ОТНОВО СЕ ОТЛОЖИ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ЦФЛД
        Заседанието на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца", което трябваше да се проведе днес от 13 ч, е отложено. Причината: снощи е станало ясно, че кворум няма да се събере. Същевременно повече от 30 деца, чиито случаи са отложени за разглеждане от предишни заседание, не са били включени в дневния ред, информира "БНР". Това е второто заседание на Обществения съвет към Фонда след смяната на администрацията му, което се проваля поради липса на кворум. Следващото заседание е насрочено за 22-ри юни.  
 
        ЗАПОЧНАХА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА В ЦЯЛАТА СТРАНА
        "Седмица на Отворени врати" за безплатни прегледи започна в областните лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в Благоевград, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Троян, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, Смолян, София, София-област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.  В останалите областни болници в страната кампанията ще започне от 20 юни, коментира "Zdrave.net". Инициативата се осъществява по Програма "Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза" (2015-2018) към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. По време на "Седмицата на Отворени врати" на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. Проведените от 2009 г. до март 2016 г. "Седмици на Отворени врати" се доказаха като добра практика при откриването на случаи на туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията. Смисълът на безплатните прегледи е да повишат обществената информираност по отношение на туберкулозата, като предоставят възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да популяризират здравословния начин на живот, отбелязват от МЗ.
 
        РЪКОВОДСТВОТО НА УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" ПОДАРИ 93 ТАБЛЕТА НА СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ В БОЛНИЦАТА
        В обръщението си към младите лекари доц. Ангелов обяви, че един от приоритетите във втория му управленски мандат е да електронизира повечето дейности в болницата, с което би желал да спести времето и труда на медицинския персонал, намираме в "Medical News". В тази идея са включени и специализантите, които получават мобилни компютърни устройства с високоскоростен интернет, с цел да бъдат улеснени в своята ежедневна научна и практическа работа, съобщават от лечебното заведение. Директорът изтъкна, че грижата за младите лекари е нормална практика в повечето цивилизовани държави и ръководството на "Александровска" се стреми да превърне в традиция малките жестове към тях, да бъде пример за останалите университетски болници в страната, към които апелира да въведат подобни практики и така да стимулират оставането на младите специалисти в България. На финала доц. Ангелов призова към активен диалог младите хора, подчерта, че ще търси решение на споделените от тях проблеми и идеи, и обеща много изненади, някои свързани с професионалното им развитие, други със свободното време и развлеченията.
 
        Д-Р Р. АЛЕКСОВ: ЕЛЕКТРОННАТА УСЛУГА ЗА ИЗБОР НА ЛИЧЕН ЛЕКАР ОНЛАЙН НЕ Е ФУНКЦИОНАЛНА
        Новата електронна услуга за онлайн избор на личен лекар не е функционална, заяви пред "Фокус" д-р Румен Алексов,председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендил. Той посочи, че според него изборът на личен лекар онлайн е усложнен. "За да се възползват от тази услуга хората трябва да имат електронен подпис, да си направят регистрация, трябва да знаят кода на личния лекар, както и още куп друга информация, която да се попълни в съответните полета." Д-р Алексов отбеляза, че не счита, че лекарят е вещ, която би могла да се купи, продаде или да се смени онлайн. "Все пак аз съм сигурен, че мога и да откажа да запиша в практиката си човек, на който дори не съм видял очите", заключи той.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Някои вестници се спират на наградите "Най-добрият човек", раздадени вчера. "Двама лекари и спортист от Пловдив получиха приза "Най-добрият човек", за който бяха номинирани в кампания на общината, Националния алианс за хора с редки болести и Професионалната гимназия по хранителни технологии", пише "24 часа". "Шефът на гръдна хирургия в УМБАЛ "Каспела" д-р Анастас Чапкънов бе отличен за грижите към пациентите. "Медиците имаме нужда понякога да ни бъде казано, че сме свършили нещо добро и са го оценили", каза хирургът. Д-р Ангелина Стоянова от детското онкохематологично отделение на УМБАЛ "Св. Георги" също е номинирана от болни. "За мен е щастие да видя спасени от онкологични заболявания деца", каза тя", четем във вестника.
        Любопитни истории извън пределите на страната ни поднасят "Новинар" и "Монитор". Първият разказва за медицинска сестра, спасила живота на случайно срещната жена на улицата. "По-интересното е, че Стройни (медсестрата) е била в булчинската си рокля минути след сватбата си. Тя и няколко нейни приятелки случайно забелязали, че на пейка близо до тях има човешка фигура на някого, който явно е в безпомощно състояние. Булката медицинска сестра веднага свалила токчетата си и се качила върху тялото на жената, за да започне да й прави сърдечен масаж. Така е успяла да я върне към живот, а другите извикали бърза помощ", разказва "Новинар" и допълва: "Самата Стройни е казала по-късно пред медиите: "Дежурството на медицинската сестра никога не свършва".
        В "Труд" пък четем, че цената на банка кръв на черно вече е достигнала до 500 лв. "До 500 лв. стигна тарифата на черно за банка кръв - 450 мл пред спешните центрове в големите градове. В по-малките населени места по различни данни на пациентски организации и близки на пострадали нелегалната търговия започва от 50-90 лв. и стига до 250 лв., като масово предлагането е от страна на цигани", пише изданието. "Има 100% риск този, който предлага кръв по този начин, да скрие инфекция или заболяване, предупреди д-р Николай Андреев, шеф на Националния център по хематология и трансфузиология. За да се прекъсне тази порочна практика на печелене на пари и изнудване на хората, които имат нужда от кръводаряване, се подготвя промяна в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, съобщи той", четем още във вестника. Около 220 000 българи годишно имат нужда от кръвопреливане, или приблизително 600 души на ден. За сравнение дарителите на годишна база са близо 170 хил., като се отчита спад в броя им в сравнение с 2011 г., информира публикацията.
       
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        "Монитор" разказва за модернизация в болници в Белгия. "Хуманоидният робот Пепър е готов да посреща пациенти и посетители в две белгийски болници - в Остенде и Лиеж. Пепър е първият робот в света, който може да работи като посрещач в болнична среда. Той е висок 140 см, движи се на колелца. Разпознава човешки глас на двайсетина езика и може да определи дали пред него е мъж, жена или дете. В Лиеж Пепър засега ще се движи във фоайето на болницата. В клиниката в Остенде обаче той ще придружава пациентите до отделенията, ако те пожелаят. Цената на един такъв робот е 30 000 евро. Те вече са изпробвани в Япония в търговски условия и във Франция в няколко големи магазина. Материалите за производството им са азиатски, но се сглобяват във Франция. Други по-малки роботи с височина 57 см, разработени от същата компания "Нао", вече работят в около 300 болници и домове за възрастни хора по света, включително в Лиеж и Остенде", пише вестникът.       
        Китайският хирург Сяопин Рен обяви, че е в ранните етапи на планиране на трансплантация на глава. Научната му работа е част от по-мащабен проект, чиято цел е да се помага на парализирани пациенти, посочва в. "Ню Йорк таймс". Хирургът ортопед от медицинския университет в Харбин е пионер и ветеран в сложните операции. През 1999 г. той участва в първото по рода си присаждане на ръка в САЩ. Оттогава той твърди, че набира висококвалифициран екип за процедурата по трансплантиране на нови тела. Досега той е правил опити с мишки и трупове, но успешно трансплантираните гризачи са оцелели едва един ден след интервенцията, допълва "Новинар" днес.. Техниката на трансплантиране се пази в дълбока тайна. Ясно е само, че при отделянето на главите от парализираното и здравото тяло на получателя е необходимо да бъде поставена метална пластина във врата, а гръбначният стълб трябва да се потопи в подобна на лепило субстанция, която ще помогне за заздравяването, след което ще се съшие кожата. Редица експерти изтъкват, че операцията е невъзможна заради сложността на свързването на гръбначния стълб и крайно опасна за пациентите, тъй като ги обрича на смърт.