Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.06.2016)
 
        ПАЦИЕНТИ РАЗЧИТАТ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ, ЗА ДА ПЛАТЯТ СКЪПИ КОНСУМАТИВИ ЗА ОПЕРАЦИИ
        Пациенти разчитат на благотворителни акции и на дарения, за да могат да платят скъпите консумативи за животоспасяващи операции. Анелия Иванова и Наталия Гърдева са с диагноза аневризъм в мозъка, информира "БТВ". Тъй като консумативите са много скъпи, операцията се извършва на няколко етапа, което е опасно за самите пациенти. "В зависимост от случая се слага тъканно лепило, като всяка ампула струва по 4000 лв. При друг пациент се използват платинени спирали, отново с много висока цена. И в двата случая ни трябват тези консумативи, защото операциите са много трудни или невъзможни за класическата неврохирургия", поясни д-р Станимир Сираков. Анелия Иванова е майка на четири деца. "Децата ме питат колко време ще живея. И двамата с мъжа ми сме безработни", каза тя. Наталия Гърдева също е безработна и взима пенсия  по решение на ТЕЛК на стойност 135 лв. "Никой работодател не желае да вземе болен човек на работа", каза тя.
 
        ДОГОВОРЪТ НА "ПИРОГОВ" С НЗОК ПОТЪНА В МИСТЕРИЯ
        От "Пирогов" охотно се оплакаха от абсурди и странности в договора за финансиране, който им предлага здравната каса, но самият контракт остана в тайна. От него са отстранени техническите грешки, но не е ясно има ли промяна по същество в условията, според които НЗОК ще плаща на спешната болница, четем днес в "Сега".
В края на май директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов заяви, че е получил проектодоговора за тази година в последния момент, има много объркани документи и резултатът ще е орязване на бюджета на болницата. Той даде и примери: посочени са имена на лекари, които изобщо не работят в "Пирогов", липсват клинични пътеки за консервативно лечение в урологията; има несъответствие с броя и вида на пътеките, по които болницата следва да работи; броят на интензивните легла, които ще се финансират от НЗОК, е лимитиран на 32, при положение че досега не е имало подобни ограничения. Дни след това "Пирогов" подписа договор с НЗОК. От касата обясниха, че след среща с проф. Миланов са изчистени всички технически грешки като сгрешените имена на работещите в болницата лекари и е коригирано всичко, за което има резон да се поправи. Грешките се дължали на това, че договорите тази година са различни и вече има брой легла, които касата финансира заради въвеждането на задължителната национална здравна карта. Освен това работещите в столичната здравна каса били малко и натоварени и затова се получавали подобни пропуски. От НЗОК твърдят, че оплаквания за драстични грешки от други болници няма и едва при 4-5 лечебни заведения от всички 84 в София се наложило да се оправят документи. Всички договори трябва да са факт до 15 юни. И от касата, и от "Пирогов" отказаха да съобщят има ли промени в договора по същество - например в обема дейност, който ще плати касата, и съответно - в парите, които ще преведе, или пък в броя легла, които ще финансира. Т.е. не се знае дали по-важната за болницата част е поправена, как и с чия намеса.
 
        ДОЦ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ ЗА ОБНОВЯВАНЕТО НА АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
        "24 часа" се спира на Александровска болница, като разговаря с нейния директор. Доц. Костадин Ангелов разказва за обновяването на лечебното заведение и инвестициите, направени в него през последните години. По думите му, болницата е стабилизирана финансово и портфолиото на дейностите и услугите е увеличено. Обновени са клиниките по кардиология, хирургиите, клиниката по нуклеарна медицина, по образна диагностика, патологията, разказва доц. Ангелов. "Изградихме и Център по ранна диагностика на онкозаболявания в гастроенторологията, купихме бейби-циклотрон за производство на изотопи за нуждите на болницата. Това беше много труден мач, но с добър резултат за болницата. Вдигнаха се основни звена", посочва той и допълва: "Искам да подчертая, че тези успехи са ни важни, но най-важна е политиката към хората. Администрацията няма приемен ден и час, работи се от тъмно до тъмно - всеки може да дойде по всяко време и да разговаря с някого от екипа." Директорът на Александровска болница казва още, че сред основните приоритети на болницата е политиката към младите лекари. "От моя малък опит и от всичко прочетено съм научил, че делът на служителите над средната възраст в една компания трябва да бъде равен на дела на младите. Преди 3 г. Александровска беше застаряваща болница -70% от работещите лекари и сестри бяха над 50-годишни. Решихме, че отваряме болницата за младите и ще направим всичко, за да я изберат и да останат дълго тук. За 2-а поредна година организираме събеседване за специализанти по новата наредба на МЗ. Направеното днес ще даде резултати след 5 г. От финансова гледна точка днес това е вероятно не много вярно решение и сме на загуба, но от мениджърска - решението е правилно, защото гарантира стабилност и просперитет", смята той.
 
        10 ПРОЦЕНТА ОТ НОВОРОДЕНИТЕ У НАС СА НЕДОНОСЕНИ
        Всяка десето бебе у нас е недоносено. Според специалистите това е доста висок процент за държава от ЕС, коментира "БТВ". От началото на годината са родени 25 хил. бебета, като 2500 от тях са недоносени. Има региони, като Бургас и Сливен, в които процентът на преждевременните раждания достига тревожните 18%. В другите страни от Европейския съюз процентът на преждевременно родените деца е два пъти по-нисък - 4 - 5 на сто. Само в интензивното отделение на неонатологията на УАГБ "Майчин дом" в София в момента лекарите се борят за живота на 38 недоносени бебета. Причините за преждевременното раждане са заболявания при майката, твърде ранна или твърде зряла възраст. Но най-често то е провокирано от инфекция, затова редовното проследяване на бременността е изключително важно. "При една част от жените инфекцията протича безсимптомно, но тя засяга плода, т.е получава се възпаление на околоплодните ципи. В крайна сметка това провокира преждевременното раждане", обяснява д-р Лиляна Вакрилова от Неонаталогичната клиника в "Майчин дом". Преждевременно родените деца се нуждаят от специални грижи - не само в неонатологията, но и години след това. "За тях се грижат много специалисти, имат нужда от рехабилитация, често имат продължителни белодробни проблеми, така че в крайна сметка смятаме, чедокъм края на втората година децата в най-тежко състояние биха могли да се изравнят с връстниците си по развитие", казва   д-р Вакрилова. При по-тежките случаи е възможно детето да има трайни последици в развитието, но тези случаи са рядкост. От Фондация "Нашите недоносени деца" настояват за специална програма за проследяване на недоносените деца. Това включва редовни консултации със специалисти, които да следят тяхното развитие.
 
        СТОТИЦИ ПОСЕТИТЕЛИ НА "МИСИЯ ЗДРАВЕ" СЕ ИЗСЛЕДВАХА НА ЩАНДА НА НПО
        Стотици посетители на изложението "Мисия здраве" се изследваха за различни заболявания на щанда на Национална пациентска организация (НПО). Събитието се проведе между 10 и 12 юни 2016 г. пред Паметника на съветската армия в София, като НПО беше партньор на инициативата за четвърта поредна година. Активностите стартираха в петък - 10 юни, с акция по кръводаряване, която продължи и в събота. Екипът на Национален център по трасфузионна хематология посрещна за двата дни на щанда на НПО над 30 желаещи да дарят кръв, научаваме от "Zdrave.net". Успешно през процедурата преминаха 16 от тях. Останалите не реализираха благородния акт по различни причини - нисък хемоглобин, високо кръвно налягане, проява на алергия и др. Петъчния ден на изложението НПО посвети на диабета. Поради големия интерес към измерването на кръвна захар, освен планираните консултации, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет проведе и кръвни изследвания. За кратко време през щанда преминаха над 30 човека. Резултатите на повечето бяха отлични, изключение прави само млада дама, чиито стойности се оказаха над нормата. Тя беше консултирана и насочена за по-пълни изследвания. Десетки се възползваха от възможността да проверят сърдечния си ритъм на щанда на НПО в съботния ден - 11 юни. Макар в повечето случаи резултатите да бяха в норма, не липсваха и изключения. При млад мъж апаратът отчете сърдечна честота от 170 удара в минута. Той получи консултация на място и беше насочен за по-подробни изследвания. Друг мъж демонстрира интересен начин за контрол над сърдечната си честота чрез ментални упражнения. Вниманието на НПО в този ден беше насочено към сърдечния ритъм поради връзката му с развитието на сърдечносъдови заболявания и риска от развитие на предсърдно мъждене. Не по-малък интерес предизвикаха изследванията за вирусни хепатити В и С, които се извършиха в неделя, 12 юни. В изследването, проведено от представители на Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" се включиха близо 100 души. Посетителите бяха консултирани за начините за предаване на заболяването, за възможните последици и възможностите за лечение. Раздадени бяха и информационни материали с подробности за болестта. На щанда на НПО през трите дни на изложението беше поставен стенд на Национална кампания "Ваксинко", а доброволци раздаваха информационни материали за ваксините и значимостта на ваксинопрофилактиката при деца и възрастни.