Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.06.2016)
 
        МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ У НАС СЕ СТОПИХА НАПОЛОВИНА
        Няколко ежедневника се спират на проблема с медицинските сестри у нас, повдигнат за пореден път от почетния председател на сестринската асоциация проф. Станка Маркова. "От 56 000 медицинските сестри у нас се стопиха на 23 500, а средната им възраст е над 50 г. Заплащането им - повече от мизерно, 450-500 лв. месечна заплата. Не може медицинските сестри да учат 4 г. и след като постъпят на работа, да получават заплата, която е с 20 лв. повече от тази на санитарката, която е без образование и често е наета от Бюрото по труда. Има нередки случаи и когато санитарки получават повече пари от медсестрите", отбелязва проф. Маркова, цитирана от "Стандарт". "Безкрайните реформи за нашето съсловие се изразяваха в периодични съкращения. През 2015 г. 745 медицински сестри са напуснали България, предпочитайки да се трудят в чужбина. Тази цифра е в този порядък всяка година. Но обърнете внимание, че ако от 56 000 сестри напуснат около 700, процентът е нисък, но когато от 23 000 напуснат 700, това вече е наистина тревожно. От началото на 2016 г. са напуснали 343 сестри, но те обикновено си подготвят документите през летния период и през есента цифрата ще е значително нагоре", посочва тя и подчертава: "Вече не набират във Великобритания само сестри с опит, вземат ги даже без език, без приличен стаж, защото "гладът" за медицински сестри в целия свят е огромен."
 
        ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ЗА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРОГРАМИ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С БЕЛОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
        В България все още няма профилактични програми за ранно откриване на пациентите с белодробни заболявания, предупреди председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Диана Петкова. Тя отчете, че сериозна опасност за обществото е завръщането на туберкулозата. Според лекарите най-големият проблем е, че в България има хора, които носят заразата, но свободно ходят по улиците и посещават обществени места. "През следващите пет години ще нарастват смъртните случаи при пациенти с пневмония, тъй като част от щамовете, предизвикващи инфекциите, са резистентни на антибиотици", алармира доц. Явор Иванов, зам.-председател на Българското дружество по белодробни болести, цитиран от "БТА". По думите му причината за това е, че много хора приемат силните лекарства, дори когато няма никаква нужда. Сред сериозните опасности за населението, чиито последици ще станат видни през следващите години, е и замърсяването в големите градове, допълни Иванов. С течение на времето поглъщането на фините прахови частици предизвиква астми, рак, и хронична обструктивна белодробна болест. Иванов допълни, че проблемът може да се реши, ако градските управи вземат мерки за редовно измиване на улиците в градовете. Той посочи като сериозна опасност през следващите години и нарастването на броя на пациентите с ХОББ. Днешните ученици масово пушат, а данните сочат, че 30 на сто от пушачите обикновено развиват това заболяване, обясни лекарят.
 
        НЯМА ПРЕЧКА БОЛНИЦИТЕ ДА ИМАТ ПОВЕЧЕ ЛЕГЛА ОТ ЗАЛОЖЕНИТЕ В НЗК
        "Няма нормативна пречка болниците да поддържат повече легла от заложените в Националната здравна карта." Това съобщили от Министерството на здравеопазването в отговор до БТА на запитване по повод тревоги за драстично намаляване на леглата в общински и частни болници, информира днес "Монитор". "От ведомството заявяват, че за да се гарантира достъпът на пациентите до медицинска помощ, в договорите, които НЗОК сключва с лечебните заведения, са заложени изисквания за минимален брой легла за съответните медицински дейности, на които ще се осигури изпълнението на договора. Броят не трябва да е по-малък от леглата, на които са изпълнявани дейностите през 2015 година", допълва вестникът.
 
        ЗАЯВКА ЗА НОВ ФИЛИАЛ НА МУ - ВАРНА В БУРГАС
        "24 часа" се спира на заявка за нов филиал на МУ - Варна в Бургас. Изданието цитира ректора на университета проф. Красимир Иванов, който казва: "Медицинското образование не може да бъде задочно, за да се обучават бъдещите лекари, трябва да има клинично обучение. След като направихме анализ на потребностите и възможностите, които предоставят лечебните заведения, избрахме за нова база болница "Дева Мария". Присъединяването й към МУ-Варна, е част от стратегията ни за развитие. Следващата стъпка е да реализираме идеята за разкриване на филиал на медицинския университет в Бургас."
 
        ДЕПУТАТИ СА СЕ ЗАИНТЕРЕСУВАЛИ ОТ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНИЯ ТРУД В МЗ
        "Труд" съобщава, че от заплащането на извънредния труд в МЗ са се заинтересували и депутати. Според изданието, народни представители от различни парламентарни групи са отправили вчера въпроси към министър Петър Москов във връзка с това. "Явор Хайтов от БДЦ пита как е формирано възнаграждението на Пенка Белева, а Емил Райнов и Георги Свиленски настояват да получат справка за парите, които всеки месец в продължение на година получават чиновниците в здравното министерство", четем във вестника. Публикацията припомня, че директорът на Инспектората в МЗ е получила близо 10?000 лв. възнаграждение за март, а главният секретар на министерството проф. Пламен Кенаров обясни на брифинг, че те са от извънреден труд.
 
        СЪС ЗРЕЛИЩНО УЧЕНИЕ ПРИКЛЮЧИ ТРЕТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР ПО АНТИТЕРОРИЗЪМ
        С практическо учение за координация и организация на действията на различните институции в отговор на природни бедствия, масови безредици и терористичен акт завърши Третия международен семинар по антитероризъм, организиран от Медицински университет - Варна, съвместно с УМБАЛ "Св. Марина" и Посолството на държавата Израел в България, съобщиха от пресцентъра на университета. За пръв път Медицински университет - Варна инициира практически опит за синхронизиране на действията на всички институции при атентат, като се акцентира върху координацията и организацията на действията на различните екипи в отговор на природни бедствия, масови безредици и терористичен акт, четем в "Zdrave.net". В симулацията взеха участие отряди за бързо реагиране на Военномедицинска академия - София, ДОТИ, ОД на МВР - Варна, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна, БЧК, Военноморска болница - Варна, в пълна координация с щабовете при Областния управител на област с административен център - Варна и Кмета на община Варна. "Това, което се случва днес е инвестиция. Това, което ние правим, ще се връща многократно, ще бъде платено със спасени човешки животи, за да може, ако подобен инцидент наистина се случи, да бъдем подготвени, всеки да знае своето място и задължения и пострадалите да получат адекватна медицинска помощ", заяви Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Красимир Иванов. Специално за събитието пристигна заместник министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който обеща, че това няма да е последното подобно учение. "Такива учения трябва да се разиграват по няколко пъти в годината, за да се отработи координацията между всички институции и да постигнем готовност за адекватна синхронизирана реакция при бедствени ситуации", допълни проф. д-р Радослав Радев - декан на Факултета по медицина в МУ-Варна. Висока оценка на учението дадоха гост-лекторите на Третия международен семинар по антитероризъм, които са в България, за да споделят своя опит за реакциите и действията при подобни ситуации. Това са експерти от Института по контратероризъм в Израел, както и от университетските болници в Йерусалим и Хайфа, от Посолството на САЩ в България и Университета в Калгари, Канада.