Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.06.2016)
 
        ГОЛЕМИТЕ БОЛНИЦИ ЩЕ ПОДПИСВАТ С ПРЕДИМСТВО ДОГОВОР С РЗОК
        Приоритет при подписването на договори между болниците и столичната здравна каса трябва да имат големите лечебни заведения. Това стана ясно от думите на здравния зам.-министър Ваньо Шарков пред "БНТ". Цялата вина за проблемите, които сполетяха директорите на почти всички болници в София той хвърли върху столичната РЗОК. Както "Сега" писа, повечето болници в столицата се оказаха без договори с касата. За проблема се разбра от протест на "Пирогов", които останаха без заплати за април и се оплакаха от скандални клаузи в предложения им договор. Шефът на института проф. Стоян Миланов дори допусна, че са му пратили договор на друго лечебно заведение, тъй като в проекта имало лекари, които не работят при него. Въпреки че "Пирогов" е специализиран в спешна помощ, с договора леглата за интензивно лечение се намаляват на 32. Този месец касата трябва да плати авансово на всички столични болници. "Вместо да работят най-напред по договорите с големите здравни заведения, като "Пирогов", "Александровска болница и Военномедицинска академия, в столичната каса са предпочели да се занимават с най-малките болници и медицински центрове", обясни Шарков вчера. Според него това е причината в столицата до вчера да са сключени едва 15 от общо 84 договора. В останалата част от страната положението е обратното - има близо 300 финализирани процедури, а чакат едва 10 здравни заведения. "Не може да се дава предимство на малките лечебни заведения пред мастодонтите на българското здравеопазване", категоричен е Шарков. Той обеща до края на седмицата всички договори с НЗОК да бъдат подписани.
 
        ЦЕНТЪР ЗА ХОРА С АЛЦХАЙМЕР И ДЕМЕНЦИЯ ЗАПОЧВА РАБОТА ВЪВ ВАРНА
        По проект, финансиран от община Варна, в продължение на 5 месеца от юни 2016 г., Фондация "Състрадание Алцхаймер България" ще предоставя услугата Информационно-консултативен център за хора с болестта на Алцхаймер, деменция и други паметови нарушения, съобщават от Фондацията. Услугата ще се предоставя всеки вторник и четвъртък от 15до 17 часа в приемната по проекта, съобщава "Zdrave.net". Проектът има за цел да подобри качеството на живот на хора с Алцхаймер и деменция, както и на членовете на семействата, които се грижат за тях, чрез разкриване на Информационно-консултативен център, който да бъде в тяхна помощ и подкрепа. В него те ще получават както цялостна информация за болестта, за етапите и развитието й, за медицинската и социалната подкрепа, която могат да получат в България, така и ще бъдат насочвани към специалисти и съществуващи социални услуги. В центъра ще се провеждат психологически консултации, както и лекции и беседи, свързани с болестта. Мултидисциплинарният екип (психотерапевт, аниматор, арттерапевт, юрист) ще използва различни активности за потребителите - индивидуални и групови сесии, екскурзии, леки разходки, занимания по рисуване и музика. За тях и семействата им екипът на Фондацията ще приложи широко разпространената и много успешна европейска практика "Алцхаймер кафе", която е добра възможност за интеграция и приемането им от обществото. Това от своя страна ще спомогне за извеждането им от социалната изолация, в която попадат след поставянето на диагнозата.
 
        39 ЗАЯВЛЕНИЯ РАЗГЛЕДА НА ВЧЕРАШНОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ КЪМ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
        На вчерашното си заседание Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца" е разгледал 39 заявления и е одобрил 30 от тях. Това е информацията, публикувана на страницата на Фонда - първата след показните арести на администрацията на Фонда, извършени на 20-ти април. 14 деца са одобрени за лечение в чужбина, а 16 - за лечение в България. За 7 от случаите е решено да се поиска допълнително становище, а две заявления са получили отказ за финансиране. Няма информация какви са сумите, които се отпускат на одобрените за финансиране на лечението им деца у нас и в чужбина, допълва "Zdrave.net". Информацията, публикувана вчера във Фейсбук от Красимира Величкова - директор на Български дарителски форум и член на Обществения съвет към Фонда, се разминава с малко с публикуваното на сайта на ЦФЛД. "Време и за малко добри новини", пише тя и информира, че от 39-те деца 28 са одобрени за финансово подпомагане, две са отказани, тъй като лечението им може да се осъществи в България, а 9 са отложени за допълнителни медицински становища. "Нито едно дете няма да бъде разглеждано от консилиум и бавено необосновано", отбелязва Величкова и посочва: "Общественият съвет беше безупречен. Добър ден е." От думите й обаче става ясно още, че 31 деца, отложени на заседанието на съвета на 18-ти май, все още чакат.
 
        МУ-СОФИЯ ЩЕ ИМА ИЗНЕСЕНО ОБУЧЕНИЕ В АНГЛИЯ1
        Над 2000 от всички 9085 студенти на Медицинския университет - София са чуждестранни. Чуждите бъдещи лекари са от 57 държави в света, като САЩ, Япония, Италия, Германия, Швейцария. Медицинският университет организира и изнесено обучение в Швейцария, Италия, Сан Марино, Германия, а от новата учебна година и във Великобритания, в Лондон. Това каза в интервю за "БНР" проф. Вихра Миланова, новият ректор на Медицинския университет - София и национален консултант по психиатрия. Предстои построяването и на кампус в двора на Александровска болница, каза още проф. Миланова. Подготвителната част на проекта завършва и започва реалното строителство, а окончателното му приключване трябва да бъде факт до година и половина - две, добави тя. Финансирането ще дойде именно от университета.