Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.05.2016)
 
        ОБУЧАВАТ ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ НА ЗДРАВНА КУЛТУРА
        Преподаватели от България и Норвегия започват да обучават представители на етническите малцинства, за да изградят мотивация и нагласи за профилактика и лечение на заболявания, които са сериозен социален проблем. Това съобщиха от медицинския университет в Пловдив. Обученията ще се правят в градовете Пловдив, Кюстендил и Стара Загора на достъпен език и с практическа насоченост, информира "Zdrave.net". По какъв начин ще се случи самото обучение, ще стане ясно на пресконференция в заседателната зала на Ректората на МУ-Пловдив на 27 май 2016 година от 10,30 часа. Адресът е бул. Васил Априлов 15А.
 
        БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПО СЛУЧАЙ 1 ЮНИ В МБАЛ "БУРГАСМЕД"
        В навечерието на Международния ден на детето 1 юни болница "Бургасмед" обявява безплатни прегледи за деца, съобщиха от лечебното заведение. Родителите, които желаят да се посъветват със специалистите на болницата и относно правилното хранене и отглеждане на новороденото ще имат възможността да разговарят с д-р Десислава Йончева, завеждащ отделение по неонатология в МБАЛ "Бургасмед", специалист по педиатрия и неонатология.
 
        ПРОФ. КОСТА КОСТОВ: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ РЪКОВОДЕНЕ, А ОТ ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
        "Нашето здравеопазване няма нужда от ръководене, а от трансплантация на нова здравна система. Ние не можем да я поправим", категорично заяви ръководителят на клиниката по белодробни болести във ВМА проф. Коста Костов пред "БНТ". Той допълни, че всички, които в последните 25 години са се занимавали със здравната система дължат обяснение защо са объркали нещо, което е работело изключително добре. Като пример проф. Костов даде съсипването на поликлиничните звена през 1999 г. и превръщането на лекарите от поликлиниките в общопрактикуващи. "Като млад лекар давах дежурства в поликлиника. Навремето беше съвсем нормално кардиолога да почука на вратата ми и да ме помоли да видя пациент, за когото има съмнение, че има белодробно заболяване. Сега този пациент се подхвърля с някакви документи с дни, докато стигне до същата врата, която е през 2 метра", поясни той. "В нашата здравна система мултиплицираме урудства. Едно от тях е болниците да бъдат търговски дружества. Това е система, която работи с количествени, а не с качествени показатели. Сега, ако при мен попадне пациент по клинична пътека, макар и да не съм убеден, че отговаря на критериите за тази клинична пътека, съм длъжен да го държа 6 дни, за да бъде отчетена. От това губи системата, губят лекарите, губят и пациентите", каза още проф. Костов. Той беше категоричен, че в момента с болни се случват по-лоши неща от когато и да било. "Вероятно има хора, които славославят нашата здравна система, други я хулят, но аз работя всеки ден в нея и съвсем отговорно мога да кажа, че никога не сме били по-зле. Никога здравната система в България не е била по-зле. Сега си подхвърляме болния като стока или като пинг-понг. В този смисъл болните идват при мен, след като са минали през няколко специалисти - понякога ненужно лекувани, понякога въобще нелекувани. Как обществото не разбира, че една демокрация, която е съсипала образованието и здравеопазването си, не е никаква демокрация? Отговорът е прост - защото обществото го няма", заяви Коста Костов. "Бог да му е на помощ на Петър Москов, не бих искал да съм на негово място. Вероятно и той се измъчва от това, защото е лекар. Упорството да направиш нещо, когато си предварително обречен граничи с лудост, макар че аз харесвам тази негова лудост, защото тя говори за една борческа натура", завърши той.
 
        КЗК РАЗРЕШИ ПРОДАЖБАТА НА ТОКУДА И СИТИ КЛИНИК
        Комисията за защита на конкуренцията одобри придобиването на болниците Токуда и Сити клиник от турската верига Аджъбадем, съобщава "Zdrave.net". Сделката беше обявена още миналия месец, но досега се чакаше решението на Комисията, за да бъде тя окончателно финализирана. Предполагаемата сума, за която се говореше преди месец, е около 250 милиона лева. От КЗК уточняват, че особеност на сделката е, че придобиването ще се осъществи чрез специално създаден за целта инструмент - дружество в Нидерландия, наричано ХолдКo. Предвидено е то да бъде прекият собственик на капитала на Токушукай и Сити Хоспиталс. Решението на Комисията гласи: "разрешава концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на "Аджъбадем Саглък Хизметлери ве Тиджарет" А.Ш. Турция върху "Токушукай-София" ЕООД и "Сити Хоспиталс енд Клиникс" АД.