Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.05.2016)
 
        Д-Р ДЕСИСЛАВА КАТЕЛИЕВА: АГРЕСИЯТА, НАСОЧЕНА СРЕЩУ МЕДИЦИ ОТ "БЪРЗА ПОМОЩ", ОТНОВО ЕСКАЛИРА
        Спешните медици от цялата страна се готвят как да реагират при евентуален терористичен акт. Обучението ще се проведе днес в болница "Пирогов". Тренингът на лекарите е за действия при тежки инциденти, включително и при бомбен атентат. Освен теоретичната част ще има и практична. По време на нея пред спешната университетска болница ще бъде разгърната мобилна болница. При атентатите в Мадрид за 2 часа и 38 минути са били изнесени всички 1000 пострадали и са били откарани в 16 болници, обясни пред "БТВ" Д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ. При последните атентати в Париж 45 екипа са се организирали, за да извозят всички над 300 ранени, състоянието на 100 от които много спешно", допълни тя. По думите на д-р Кателиева при евентуален атентат е важно службите за спешно реагиране да обезопасят мястото, където се е случил, защото е важна безопасността на спешните екипи. Тя даде за пример атентатите в Америка от 11 септември от 2000 пострадали 400 души са били спасители - пожарникари, полицаи и медици, които са се притекли на помощ. "Ако се провеждат повече обучения, ще има по-добра стиковка и повече спасени животи", коментира тя. "Много голяма част от спешните повиквания не са спешни и голяма част от пациентите, които се преглеждат в спешните кабинети не са спешни", заяви още д-р Кателиева. Тя подчерта, че агресията, насочена срещу спешните медици, отново ескалира. "Предстоят абитуриентски балове, четири почивни дни, апелирам към пациентите да бъдат търпеливи и да разберат, че сме професионалисти и държим спешният пациент да има приоритет пред всички останали", заяви д-р Кателиева. 
 
        БЪРКАМЕ СТАРЧЕСКОТО ТРЕПЕРЕНЕ С БОЛЕСТ НА ПАРКИНСОН

       Близо 15 хиляди са българите с болест на Паркинсон, като 10 на сто от тях са в напреднал стадий на заболяването. В рамките на кампанията "Живот с Паркинсон" невролози от 6 града приеха и прегледаха безплатно над 400 пациенти, четем днес в "Стандарт". В инициативата се включиха специалисти от градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, Русе. Някои от потърсилите ни пациенти се оказаха силно притеснени без основание, отбелязаха медиците. Те поясниха, че са се сблъскали с една често срещана заблуда, при която възрастни болни приемат старческото треперене на ръцете като симптом на паркинсоновата болест. Усилията в посока на по-добра информираност на обществото трябва да продължат, категорични са невролозите. Важно е да се знае, че някои нетипични симптоми като намаляване силата на гласа, загуба на обоняние, промени в почерка, причерняване и загуба на равновесие при рязко ставане могат да бъдат насочващ симптом, допълниха още те. Ако имате съмнение, че развивате паркинсонова болест, не се колебайте да потърсите личния си лекар или невролога, посъветваха те.  Организаторите на кампанията "Национална организация на хора болни от късен паркинсон" и "Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България" са разработили девет признака и по-малко известни симптома на болестта на Паркинсон, за да помогнат на хората по-лесно да разпознават симптомите. Деветте по-малко известни симптома на болест на Паркинсон са: нарушения на съня, депресия и тревожност, сила на гласа, загуба на обоняние, когнитивни нарушения, ортостатичната хипотония (спадане на кръвното налягане при промяна на положението, например изправяне от седнало положение), дистония, безизразност - забавяне или загуба на спонтанните и волевите движения, умора и апатия. Съвременното лечение на болестта е достъпно и у нас, всички световно утвърдени методи и нови лекарства са добре познати и няма причина болните да се опасяват, че болестта им е фатална и лечение за нея не съществува, категорични бяха невролозите.  Водещият невролог акад. Иван Миланов подчерта, че светът върви напред и само след няколко години ще може да разчита на ранна диагноза след биопсия на червата и на превенция с помощта на ваксина.
 
        ОГРОМНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВА, КОИТО НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ ЗАРАДИ ОТКАЗ ОТ ВАКСИНИ
       Увеличават се семействата със спрени детски надбавки заради отказа им да ваксинират децата си. През първото тримесечие на тази година родителите на 760 деца месечно не са получили помощ от държавата. На годишна база това е огромен ръст - почти десет пъти повече, става ясно от обяснение на Агенцията за социално подпомагане, дадено пред в. "Монитор". През януари-март 2015 година спрените детски заради липса на ваксина са били за семействата на само 78 деца месечно.
Според личните лекари това са деца от малцинствените групи, а и от семейства, които са против задължителните ваксини, допълва още "actualno.com". "Основно това са родители, които четат в интернет истории за това как ваксините отключвали аутизъм", обяснява д-р Красимира Стоева. Споровете относно ваксинирането в България текат от дълго време. Във Facebook има специална група по въпроса, а членуващите в нея искат едно - информиран избор за ваксините. В България все още няма официален регистър със случаите на нежелани реакции след поставяне на ваксина - каквито има в повечето европейски държави.