Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.05.2016)
 
        ВЪВ ФОНДА ДА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА Е ИМАЛО ЗЛОУПОТРЕБИ, ЗАТОВА Е СМЕНЕН ДИРЕКТОРЪТ, ОБЯВИ ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР
        Петър Москов отново обяви, че нито може, нито е изпращал ГДБОП във Фонда за лечение на деца. От думите му обаче стана ясно, че е установил злоупотреби в работата на фонда и е подал сигнал за това. На въпроса какво са установили ГДБОП и прокуратурата, която повдигна обвинение на уволнения директор на фонда Павел Александров, министърът обяви, че няма право да коментира. Той издаде обаче, че има информация за изразходвани 1,5 млн. лв. от перото за лечение на деца не по предназначение. Тези пари щели да стигнат за лечението на 65 деца, защото средно за лечението на едно дете в чужбина се отпускали около 23 хил. лв. Петър Москов каза, че е сменил веднага директора на фонда, за да осигури нормалната му работа. Той е категоричен, че сега фондът работи по-бързо и гарантира на родителите с болни деца, че парите, отпускани за лечение на най-малките, ще бъдат изразходвани само по предназначение.       
 
        БОЛНИЦА С УВЕЛИЧЕН КАПИТАЛ
        Общинският съвет в Бургас ще заседава днес по предложение на кмета Димитър Николов за вдигане капитала на многопрофилната болница в града и определяне на неин представител в общото събрание. Това информира днес "24 часа", като уточнява, че съветниците трябва да решат преди събранието на болницата, което ще е на 27 май. "Предложението на общината е МБАЛ да придобие нови 383 412 акции на стойност 3 834 120 лв. и с толкова да се увеличи капиталът на МБАЛ, която е с преобладаващо държавно участие. Другото предложение на кмета е за представител на общината в общото събрание да бъде избран заместникът му д-р Лорис Мануелян", пише още изданието.
 
        БОЛНИЦА "ТРАКИЯ" ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ КАРДИОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА 17 МАЙ - СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА
        Безплатни кардиологични прегледи ще се проведат в Болница "Тракия" в Стара Загора на 17 май. Те ще се извършат от екипа на д-р Борислав Борисов, началник на отделението по Инвазивна кардиология в лечебното заведение, съобщиха от там. Прегледите ще започнат в 13.00 ч. и ще приключат в 17.00 ч. На 17 май Болница "Тракия" съвместно със студенти по медицина към Тракийския университет и представители на Асоциацията на студентите медици в България ще проведат и безплатно измерване на кръвното на гражданите в центъра на града, четем в "Zdrave.net". Акцията ще започне в 11 ч. и ще приключи в 14 ч. Инициативите са по случай Световния ден за борба с високото кръвно, който се организира ежегодно от Световната лига по хипертония. Тази година неговото мото е "научи твоите стойности", като целта е да се насочи вниманието на хората върху рисковете от високото кръвно налягане. Според данните на Световната лига артериалната хипертония е водещата причина за смъртните случаи и инвалидизацията сред хората. Тя често става причина за сърдечносъдови усложнения, мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна и бъбречна недостатъчност. 9.4 милиона от смъртните случаи през 2010 г. или 18% от всички са следствие на високото кръвно. У нас по данни на Националния център обществено здраве и анализи от високо кръвно страдат над 2 милиона души, като всеки шести хипертоник не знае за заболяването си, а всеки трети го пренебрегва.?Сред основните рискови фактори за високото кръвно са наднорменото тегло и затлъстяване, злоупотребата с готварска сол, намалената физическа активност, тютюнопушенето, повишената консумация на алкохол.
 
        ДОЦ. АНЕЛИЯ БУЕВА: ПРЕЗ 2015-ТА СА ПОДПОМОГНАТИ НАЙ-МНОГО ДЕЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА
        Доклад, изготвен миналата година, за работата на Фонда за лечение на деца , е станал основно оперативно основание за арестите и разследването във Фонда. Документът показва нерационално харчене на пари за наеми и преводачи, неправомерни командировки на служители и консултанти на институцията, както и пропуски в провеждането на обществени поръчки и липса на адекватен финансов контрол. Това вчера съобщи в свое разследване "Нова ТВ", пред която здравният министър Петър Москов заяви, че документът ясно показвал недостатъчно рационално харчене на парите, което попречило да се насочат средства за лечение на повече деца.
"Одитният доклад никога не е ставал достояние на Обществения съвет, въпреки, че той е искан многократно", каза в предаване по "БНР" доц. Анелия Буева - член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Тя обаче заяви, че броят на децата, които са подпомогнати финансово от Фонда за лечение на деца през 2015 година е най-големият от съществуването на Фонда до момента - 1390. Тя подчерта, че решението за заминаването на български специалисти в чужбина винаги се е взимало от Обществения съвет: "Това са били случаи, в които началник клиниките по съответните специалности отиват в чужбина, когато тук не можем да се справим. Началник клиниките или изпращащите детето предлагат при възможност детето да се придружи от съответния специалист, защото това е положително за българската медицина, колегите се квалифицират. Детето, което съответния специалист е следил, вижда на практика какво още може да се направи за него и как става това." Във връзка с една от критиките към бившия директор на Фонда Павел Александров, че неправомерно е разписвал формуляра S2, доц. Буева заяви, че това е въпрос, повдиган отдавна. По думите й, ако от Министерството на здравеопазването са имали желание, са могли да наредят отдавна това, което се прави сега - формулярът да се подписва от министъра. Доц. Буева каза още, че вероятно на 18-ти май ще е следващото заседание на Фонда за лечение на деца.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА: ВСИЧКИ ДЕЦА С КАРИЕСИ...
        "Труд" алармира, че всяко дете у нас е с кариес на постоянен зъб, като цитира председателя на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. "Проблемът не е само при малчуганите. 92% от българите са с болни зъби, става ясно от статистика, изготвена през 2015 г. "2,5 милиона души са останали без зъби. Повечето от тях са пенсионери, които не могат да си позволят протези, тъй като те не са част от пакета, които се поема от здравната каса. Те не могат да се възползват от осигуровките си", поясни д-р Кънев", четем в изданието. "Касата отпуска между 60 и 70 лева за възрастен и 140 лева за дете до 18-годишна възраст, но тези средства за нищо не стигат", заяви д-р Кънев. Освен малкото пари другата основна причина за проблема е тоталната липса на дентална профилактика. България е на последно място в Европа по превантивни мерки и устна хигиена. Хората у нас не ползват нито конци за почистване, нито вода за уста, допълни специалистът", пише още вестникът.
 
        ПЪРВИЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ КУРС ПО БОЛКОВА ТЕРАПИЯ СЕ ПРОВЕЖДА В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"
        Първият за България курс по Криоаблация (болкова терапия) с невростимулация ще се проведе днес в УМБАЛ "Свети Георги". Той обхваща лекции и демонстрации на иновативна техника пред лекари от лечебни заведения в София и Южна България, информира "Zdrave.net". Лекциите ще се провеждат в 10-та аудитория на Медицински университет - Пловдив, а обучението ще включва и видеовръзка с операционната зала на Интегралния център в УМБАЛ "Свети Георги" за практическа демонстрация. Манипулациите, които ще бъдат излъчени на живо в аудиторията на университета, ще бъдат извършени от проф. д-р Владимир Ставрев, доц. д-р Маргарита Кадийска и гостуващ специалист от Полша. Пациентите са мъж и жена със силни болки в областта на поясния отдел на гръбначния стълб. Курсът се провежда под егидата на ректора на Медицинския университет проф. д-р Проф. д-р Стефан Костянев.