Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.05.2016)
 
        ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ: РЕШЕНИЕТО КОЙ ДА ПОЛУЧИ ОРГАН ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НЕ Е "ИГРА НА ГОСПОД"
        Решението кой от чакащите за трансплантация да получи орган не е "игра на Господ" - критериите са ясни и точни. Това заяви категорично днес директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев пред "БТВ". Повод за гостуването му в телевизията бяха трите трансплантации, осъществени миналата седмица след като 51-годишна жена изпадна в мозъчна смърт във варненската "Св. Марина". Сърцето й бе трансплантирано на 61-годишен пациент в столичната "Св. Екатерина", черният й дроб - на 17-годишно момче, във ВМА, а единият й бъбрек - на 27-годишен мъж, в "Александровска болница". "Има определени критерии в, да го кажем, класифицирането на тези пациенти, които са реципиенти, които чакат за донорско сърце. И там има много фактори, които оказват влияние. Примерно, ако някой е на изкуствено сърце и то е сложено като мост към трансплантация, т.е. за да може човекът да преживее и да дочака трансплантация, той е на първо място в списъка. Оттам нататък, в колкото по-тежко състояние е човекът, толкова по-напред е в списъка, защото е по-спешен, разбира се, при условие, че всички останали критерии са спазени, като необходимо белодробно налягане, да не е по-високо, и т.н., и т.н. Разбира се, и кръвната група има значение, след като се знае кръвната група на донора. И тогава, ако има двама или трима души, които са с еднакви показатели и които според критериите се класират на еднакво място, т.е. все на първо място, еднакво спешни са, тогава се гледа кросмача, т.е. съвместимостта - кой от пациентите е по-съвместим с тъканите на донора", обясни проф. Начев. За да се извърши дарението на органите, самите близки на починалия човек са имали нагласата, подчерта той. "Много благородно дело е това, един изключително хуманен жест. Не е било необходимо много да бъдат убеждавани, те са имали тази нагласа хората", коментира проф. Начев. По думите му, в последните години българинът е променил в много положителна светлина нагласата си за даряване на органи. "Пак казвам - това е нещо изключително хуманно. Тогава когато виждаш, че няма никакъв шанс да спасиш близкия си - вярно е, че е много трудно такова едно решение и много жестоко, бих казал, но все пак разбираш, че част от органите му могат да живеят в друг човек и да го направят щастлив с възможността да диша, да се радва, да се усмихва и да бъде полезен на обществото и на близките си", посочи той.
 
        ВМА СЕ ВКЛЮЧВА В НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА КОЖАТА
        Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия ще се включи за пореден път в Националната кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома, съобщиха от лечебното заведение. За целта, на 13 май 2016 г., петък, ще бъдат извършвани безплатни прегледи на пациенти с кожни образувания. Прегледите ще се провеждат без предварително записване - от 9.00 до 13.00 часа, в 227 кабинет, намиращ се на втория етаж на Поликлиниката на ВМА.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "24 часа" съобщава за дело срещу жена, "лекувала" внучето си без консултация с лекар. "49-годишна неграмотна баба от Ловеч се изправя пред апелативния съд в Търново днес по обвинение, че е причинила смъртта на 10-месечното си внуче след опит за сваляне на температура с парацетамол без консултация с лекар. Жената гледала бебето сама, тъй като майката избягала, а бащата влязъл в затвора. Росица Ш. е оправдана на първа инстанция, но прокуратурата протестира. На 19 януари 2013 г. тя се обадила в бърза помощ, че детето е с висока температура. Линейката ги откарала с внучето в болницата. Там обяснила на лекарите, че от предната нощ му слага свещички - общо 5 за 12 ч, но не се консултирала с лекар. Детето се оказало отровено с парацетамол. Първо състоянието му се подобрило, но по-късно починало от чернодробна недостатъчност. Според вещи лица обаче причина за смъртта може да е редкият синдром на Рей", пише ежедневникът.
        "Телеграф" пък пише: "Волейболната легенда Владимир Николов дарява част от средствата, събрани на бенефиса, за онкоболни деца. Първоначалната идея на капитана бе парите да бъдат пренасочени към Фонда за лечение на деца. След скандалните арести на 8 служители от центъра и обвиненията в корупционни престъпления, Николов промени намеренията си. "Скапах се! Това може да убие всякакъв ентусиазъм. Това може да те откаже да правиш каквото и да било", написа тогава във Фейсбук Владо. "Организирам бенефис, обещах си, че първите пари, които съберем, ще ги дарим на този фонд, защото уж е под държавен контрол, уж парите се харчат само и единствено за нуждаещи се деца. И сега - пляс през лицето!", гласеше още коментарът на Николов."
        Няколко вестника се спират на бенефиса на волейболиста Владимир Николов. На него той събра средства, които първоначално бе обявил, че ще дари на Център Фонд за лечение на деца. "Владимир Николов промени решението си за това къде да дари средствата, събрани от бенефиса си. Доскорошният капитан на националния отбор по волейбол се е спрял на Детската хематология в Пловдив, която ще получи 50 000 лв. В началото идеята му беше парите да бъдат дадени на фонда за лечение на деца. Заради скандалите в ръководството на организацията обаче Николов е преосмислил решението си. Заедно с екипа му са направили проучване и са избрали болницата в Пловдив", четем в "Дума".