Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.04.2016)
 
        СЛУЖЕБНИЯТ НРД Е В СЪДА
        Вчера лекарският съюз оповести, че е внесъл в съда жалба срещу т.нар. "служебен" рамков договор. Новината не е оставена без внимание от днешната преса. "Българският лекарски съюз внесе жалба срещу служебния рамков договор във Върховния административен съд и настоява за спиране на действието му, съобщиха от съсловната организация", пише "24 часа". "Документът въведе нови правила за работа между лекарите и здравната каса от 1 април. Той бе приет като решение на надзорния съвет на НЗОК, след като БЛС отказа да подпише рамков договор с касата за 2016 година", припомня изданието. "Това е изземване на правомощията на единия договорен субект, а именно БЛС, и грубо погазване на основополагащото договорно начало, изграждащо цялостната философия на Закона за здравното осигуряване и гарантиращо баланса на интереси в системата", пише в жалбата, подписана от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев", допълва публикацията.
 
        НОВИ ДВЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"
        В късния следобед на вчерашния ден в УМБАЛ "Александровска" приключиха успешно две бъбречни трансплантации, информираха от лечебното заведение. Донорът е мъж от Ямбол, на 31 години, с черепно-мозъчна травма след тежък пътен инцидент, допълва "Zdrave.net". Органите сърце, черен дроб и бъбреци са експлантирани във ВМА, където мъжът е бил на лечение. Там вчера бе извършена и чернодробна трансплантация. Реципиенти на бъбреците са двама мъже - 41-годишен мъж от Сливен и 24-годишен мъж от Долна Митрополия. И двамата са били на диализно лечение от 2013 г. Трансплантираните са настанени в реанимация в добро общо състояние. Екипът на УМБАЛ "Александровска" е съпричастен към скръбта на семейството на починалия и адмирира с огромна благодарност хуманното им решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в навечерието на светлите Великденски празници.      
 
        ПЪРВАТА ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА ЗА ТЪРСЕНЕ НА АПТЕКИ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА ОТ БФС
        Е-платформата за търсене на аптеки също привлича вниманието на печата. "Първата онлайн платформа за търсене на аптеки беше представена от Българския фармацевтичен съюз вчера. Справочникът обединява информация от регистрите на здравното министерство, касата и останалите здравни служби и с няколко клика показва по региони и населени места къде е най-близката денонощна аптека, или пък такава, която работи с НЗОК, или предлага приготвяне на лекарства", пише "Монитор". "Освен точното място на аптеката, сайтът Маптека. бг показва и имената на собственика и управителя, телефоните за контакт и какви лекарства се предлагат вътре в няколко обобщени категории например за редки болести, онкологични терапии, или инсулин и тест ленти за диабетици", уточнява материалът и допълва: "Според представителите на съюза справочникът, който са изготвили, може да послужи на министерството на здравеопазването за изготвянето на Национална карта на аптеките, каквато ведомството обеща да направи. И от готовата карта обаче проличават някои тревожни тенденции, например че има цели региони без аптека или дрогерия, както и че на малко места се предлагат специфични медикаменти и консумативи, което затруднява достъпа на нуждаещите се от тях."
 
        ОРТОПЕДИ ОТ БОЛНИЦА "СОФИЯМЕД" ИМПЛАНТИРАХА ИЗКУСТВЕНО ЦЯЛО БЕДРО
        Единствена по рода си за България операция извършиха ортопедите на Университетска болница "Софиямед" съвместно с хирург от Словакия. Специалистите поставиха изкуствена бедрена кост на 10-годишно дете с остеосарком в напреднал стадий, съобщават от лечебното заведение. Детето е насочено към Клиниката по ортопедия и травматология на "Софиямед" от Русе, където е било диагностицирано с напреднал стадий на туморна формация в средната част на бедрото, съобщава "Zdrave.net" . Малката пациентка постъпва в болницата за уточняване на диагнозата. След вземането на биопсия, чийто резултат е изпратен за потвърждение в Германия, провеждане на ЯМР изследване и скенер специалистите потвърждават заболяването - остеосарком на бедрена кост с разраствания в мускулатурата. "Според европейския протокол за терапевтичното поведение детето започна химиотерапия от няколко цикъла с цел намаляване на размерите и обема на формацията и стациониране (стопиране на процеса). След това проведохме допълнителни изследвания и заключихме, че единственият вариант, който стои пред нас, е да заместим цялото бедро с индивидуален имплант, който да замести тазобедрената става, бедрото и част от колянната става, за да не се ампутира крака", коментира проф. д-р Любен Стоков, ортопед от лечебното заведение, участвал в операцията. Специалистът уточнява, че допреди време при лечението на подобна формация се налагало тоталното премахването на крайника. "Днес в европейски и световен мащаб съвременните методи ни позволяват да правим туморни реконструктивни ендопротези, които могат да заместят частично или изцяло костни и меки тъкани", коментира завеждащият отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Софиямед" д-р Бисер Бончев. Изработването на специалната протеза е извършено в Хамбург, Германия и отнема месец и половина. Стойността на ендопротезата е поета изцяло от Център "Фонд за лечение на деца", а за операцията по поставянето й у нас специално от университетската болница в Братислава, Словакия пристигна ортопед-травматологът д-р Андрей Свек. "В случая на конкретния имплант се касае за специфичен консуматив на фирмата лидер Waldemar Link. За поставянето му се изисква и специфичен инструментариум, затова и съм тук. Радвам се, че извършихме операцията успешно съвместно с българските специалисти от "Софиямед", коментира Свек. В екипа, извършил сложната интервенция, която се прави за първи път в България, участват общо четирима ортопед-травматолози и още над петима души медицински персонал. Операцията продължава 4 часа, а прогнозите са изключително обнадеждаващи.
 
        РАЗСЛЕДВАНЕ В ГЕРМАНИЯ СРЕЩУ МЪЖ, РАБОТИЛ КАТО МЕДИЦИНСКА СЕСТРА
        "Сега" разказва за разследване в Германия срещу мъж, работил като медицинска сестра, за когото се предполага, че е убил над 30 свои пациенти. "Германец, работил като медицинска сестра в болница край северния град Бремен, твърди, че стои зад смъртта на 30 свои пациенти. От февруари м.г. Нилс Х. (39 г.) е зад решетките и излежава доживотна присъда за убийството на двама души, за които също се е грижил в лечебното заведение. За тях са събрани доказателства, че свръхдозата от лекарство за сърдечносъдови заболявания, което мъжът им дал, е причинило смъртта им. Германската полиция е започнала разследване на базата на твърденията на Нилс Х. Той направил признания за броя на жертвите си в разговор с назначения му от съда психиатър, но не и в съдебната зала. Смъртните случаи са от периода между 2003 г. и 2005 г. Ако германските власти открият достатъчно доказателства, че мъжът стои зад смъртта на 30-те пациенти, както твърди, то Нилс Х. ще се окаже най-големият масов убиец в следвоенната история на Германия", отбелязва публикацията.
 
        ВРАЧКИ, БАЯЧКИ И МНИМИ ЛЕКАРИ ПРОДАВАТ ЧУДОДЕЙНИ МАЗИЛА, ЗА КОИТО ГАРАНТИРАТ, ЧЕ ЛЕКУВАТ ПСОРИАЗИС
        "Труд" алармира за "чудодейни мазила", продавани от шарлатани и церящи псориазис. "Врачки, баячки и мними лекари продават чудодейни мазила, за които гарантират, че лекуват псориазис. Болестта обаче е неизлечима, а в повечето случаи псевдолекове усложняват положението на болните, сигнализират пред "Труд" от Асоциацията на хората, болни от псориазис", пише ежедневникът. "Измамниците най-често продават кремове с мас или вазелин. Най-фрапиращ е случаят на лекарка от столичния кв. "Лозенец", която бие на пациенти с псориазис чудодейни инжекции, който уж лекуват болестта, а всъщност я засилват. След тест в лаборатория се оказа, че в тях има витамин С, който е напълно противопоказен за болните", обясни пред вестника Ива Димова, която е зам.-председател на Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения. Измамната лекарка вземала 10 лева за инжекция, която трябва да се поставя всекидневно в продължението на поне месец", разказва публикацията. В момента у нас има близо 110 000 души, които са болни от псориазис. Голяма част от тях са деца, а заболелите бебета стават все повече, информира още вестникът.