Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.04.2016)
 
        НЗОК  ГОТОВА С НОВИТЕ ДОГОВОРИ
        Договарянето с лечебните заведения за болнична помощ върви нормално. Средно за страната около 80% от тях вече са подали заявления в РЗОК и прогнозата на финансиращата институция е, че няма да има сътресения в този процес. Това заяви по време на медиен семинар в Пловдив подуправителката на НЗОК Иванка Кръстева. В допълнение тя уточни, че към момента 65% от болниците в столицата, която е най-големият регион, са заявили желание да бъдат договорни партньори на здравната каса, информира "Zdrave.net". НЗОК е изплатила на болниците 394,569 млн. лв. за тримесечния период от декември 2014 г. до февруари 2015 г., като в тази сума са били включени и парите за надлимитна дейност по силата на действащото тогава ПМС 94, стана ясно по време на семинара. За сравнение, за същия период на 2016 г. (декември 2015 г. - февруари 2016 г.) касата е заплатила на болниците 398,636 млн. лв., поясниха експертите и допълниха, че в същото време за това тримесечие е била отчетена и 6,5 млн. лв. надлимитна дейност. Тя обаче не може да бъде разплатена по силата на ограниченията, наложени от ПМС 57, обясниха те. Напредва разработването на системата за електронната автентификация (т.нар. пръстов идентификатор) на здравноосигурените лица, като първоначално тя ще бъде апробирана в болниците, информираха от IT екипа на НЗОК. Очаква се процесът на разработка окончателно да бъде приключен около 25-ти юли, а крайният срок за въвеждането й при пълно обхващане на лечебните заведения за болнична помощ да бъде 25-ти септември, конкретизираха те. Впоследствие системата ще бъде въведена и в останалите звена и структури, които са в договорно партньорство със здравната каса, информираха още на семинара.
 
        НАЦИОНАЛНАТА ЛИСТА НА ЧАКАЩИ ЩЕ СТАРТИРА НА САЙТА НА ЗДРАВНАТА КАСА ОТ МАЙ
        Сега" се спира на листата на чакащи. "Националната листа на чакащи ще стартира на сайта на здравната каса от май, съобщиха от НЗОК. От тази година болниците са длъжни да публикуват на видно място листите на пациентите, които са записани за планов прием. По наредба той не бива да се разсрочва за повече от два месеца. Болниците също така пращат отчетите си до НЗОК ежедневно, като в тях присъстват и пациентите, които са вписани в списъка на чакащите. Касата ще публикува национална листа на всички хора, които чакат за лечение", информира ежедневникът и уточнява: "Достъпът до информацията ще е свободен за всеки, но пациентите няма да присъстват с никакви лични данни на сайта на НЗОК. Те ще са вписани с идентификационен номер, даден от болницата, инициали и дата за плановия прием."
 
        КАРИЕРИ В БЯЛО ЩЕ ДОВЕДЕ В БЪЛГАРИЯ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ ЗА ПОДБОР НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ В ЕВРОПА
        Кариери в бяло представя календара на международните изложения за работа за медицински персонал през тази есен. Събитието ще се състои в девет европейски страни, в периода Май - Юни. Изложенията са изключително насочени към медицинския персонал, търсещ работа в страната и в чужбина. Ще присъстват най-големите компании за подбор на медицински персонал в Европа. Българските здравни работници са поканени да се присъединят към събитието, информира "Zdrave.net". Кариери в бяло е създадена от млад екип през 2008год. Тринадесетият сезон на изложението, ще доведе много частни болници, клиники и техни посредници, за да бъдат по-близо до здравните работници, търсещи нови професионални възможности и да ги подкрепят пряко в намирането на желаната работа. Предлаганите оферти са за страни като Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Белгия, Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Австрия, Швейцария и Близкия изток. Могат да кандидатстват здравни работници от всички специалности и медицински степени. Посещението на изложенията е напълно свободно и безплатно. Здравните работници се съветват да си подготвят въпроси към международните работодатели и да носят кратка автобиография. Кариери в бяло е платформа, насочена към медицински специалисти търсещи работа, давайки им възможност да се срещнат с няколко потенциални работодателя. Предлагат се заплати, започващи от 2 200 евро за сестри и лекари-специализанти и от 4000 евро за лекари специалисти. Предлагат се още езикови курсове и подкрепа в кариерното развитие.