Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.04.2016)
 
        ПЕРНИК С НОВ ВУЗ, ТОЗИ ПЪТ ЗА МЕДСЕСТРИ И АКУШЕРКИ
        Нов ВУЗ за медсестри, акушерки и кинезитерапевти ще отвори врати в Перник. Общинският съвет одобри създаването на висше училище по обществено здраве в миньорския град, пише "Монитор".Новият ВУЗ ще се реализира на три етапа. Тази есен в Перник ще се обучават 100 студенти от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. През 2018 г. ще бъде изграден самостоятелен учебен корпус на територията на общинската болница за лечение и рехабилитация "Профилакториум". Практическото обучение и студентските практики към ще се провеждат в областната болница "Рахила Ангелова".  Освен бакалаври и магистри в новия ВУЗ са предвидени и обучения за повишаване на квалификация на здравни кадри от сферата на спешната помощ. Щe ce cъздaдaт квaлифициpaни здpaвни ycлyги зa бъpзo peaгиpaнe пpи eвeнтyaлни aвapии, бeдcтвия, тepopиcтични aктoвe и кaтacтpoфи. пpeдвиждa ce и въвeждaнe нa нoви пpoфecии кaтo "Лeкapcки acиcтeнт", "Упpaвлeниe нa здpaвнитe гpижи", "Tpyдoвa мeдицинa и paбoтocпocoбнocт", "Meдицинcкa pexaбилитaция, бaлнeoлoгия". Ако проектът се реализира, това ще е вторият университет в Перник. Преди няколко години беше открит Европейският политехнически университет.
 
        ТРИ ЧАСТНИ И ЕДНА ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА СТАВАТ УНИВЕРСИТЕТСКИ
        Правителството допълни списъка на университетските болници с още четири лечебни заведения, информират от Министерски съвет. Това са МБАЛ "Дева Мария" ЕООД, гр. Бургас; МБАЛ - Русе" АД, гр. Русе; МБАЛ "Пълмед" ООД, гр. Пловдив и МБАЛ - Еврохоспитал Пловдив" ООД, гр. Пловдив. МБАЛ "Дева Мария" ще обучава медсестри и акушерки, както и студенти от направление "Медицина". Освен това тя ще може да обучава специализанти по съдова хирургия, урология, анестезиология и интензивно лечение, неонатология, хирургия, ортопедия и травматология, кардиология, нервни болести, АГ и образна диагностика, допълва "Zdrave.net". МБАЛ Русе също ще осигурява практическо обучение на студенти от професионално направление "Медицина", акушерки и медсестри. Освен това тя ще обучава специализанти по 28 специалности за лекари, както и специализанти от направление "Здравни грижи" по специалностите "анестезиология и интензивни грижи" и "операционна и превързочна техника". Пловдивската "Пълмед" също ще обучава студенти по медицина, медсестри и акушерки. Освен това там ще могат да отидат на следдипломно обучение лекари по девет специалности. В Пазарджик пък лечебното заведение ще предостави както обучение за студенти по медицина, медсестри и акушерки, така и следдипломно обучение по 12 специалности за лекари. Другата пловдивска болница - "Еврохоспитал Пловдив", ще обучава студенти по медицина и медсестри, както и лекари специализанти по специалностите анестезиология и интензивно лечение, гасдтроентерология, ортопедия и травматология, ревматология и хирургия. С новите четири лечебни заведения общият брой на болниците, в които могат да се обучават студенти и специализанти, става 30.
 
        НАД 3,2 МЛРД. ЛВ. ОТ ДЖОБА СИ ДАВАМЕ ЗА ЗДРАВЕ
        "Над 3,2 млрд. лв. харчат българите годишно за лекарства и медицински услуги. От тях 70% отиват за хапове. В тези средства не влизат здравните грижи и медикаменти, покривани от парите от осигуровки. Вноските са около 3 млрд. лв. общо от държава, работодатели и самоосигуряващи се", пише днес "Труд", като цитира председателя на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров, който отбелязва, че така за година разходите за здраве на българина възлизат на над 6 млрд. лв. "Според данни на КНСБ държавата заплаща 3,5 пъти по-малко за осигурените от нея лица - по 244 лв. на човек годишно, в сравнение с един работещ, който се осигурява - средно 816 лева. За периода 2002-2010 г. страната ни е била единствената държава членка на ЕС, в която средствата за здравеопазване като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) са намалели. През 2002 г. те са били 5,3%, а през 2010 г. - 4,8, или с 0,5% по-малко. По прогнозни данни за 2016 г. малко над 4% ще е делът на средствата за здраве спрямо макроикономическата рамка на страната", посочва още изданието и допълва: "Най-висок у нас е и делът на заплащане на медицински услуги за собствена сметка в Европа. Причината е, че държавните средства за здравеопазване са по-малко в сравнение с тези, които се дават в останалите държави."
 
        ПРОФ. ЗЛАТИЦА ПЕТРОВА ВЛИЗА В ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА"
        Министерският съвет одобри промени в състава на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца", информират от там. С решението като представител на Министерство на здравеопазването е определена проф. д-р Златица Петрова, а за представител на Българското национално радио - Гергана Хрисчева. Проф. д-р Златица Петрова е директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит", като целта на смяната е да се засили участието на държавата, за да се гарантира целесъобразността и ефективността при разходване на публичен финансов ресурс за лечение на децата. Промяната на представителя на БНР е инициирана от генералния директор на БНР. Гергана Хрисчева е репортер с ресор "Здравеопазване" в Програма "Хоризонт", доказан професионалист с ангажираност към дейността на Център "Фонд за лечение на деца". Проф. Петрова влиза в Обществения съвет на мястото на проф. Венета Божинова-Чамова, а Гергана Хрисчева - на мястото на колежката си Надежда Цекулова. Общественият съвет е консултативен орган към Фонда, чиито състав се определя от Министерския съвет. Дейността му е свързана с разглеждане на заявления за финансиране лечението на деца, анализиране на дейността и резултатите от провежданите диагностични и лечебни процедури, организиране на мероприятия за набиране на финансови средства за дейността на фонда, популяризира дарителската инициатива и др.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Сега" се спира на оповестеното вчера от зам.-здравния министър Бойко Пенков във връзка с лекарствената политика. "Генеричното заместване на лекарства ще е факт от 1 януари 2017 г., обяви зам. здравният министър Бойко Пенков. Оттогава би трябвало да се осъществи и обещанието на МЗ най-евтините препарати за хипертония да са 100% безплатни за пациентите, стана ясно от думите му", пише изданието и припомня: "От здравното министерство искаха изписването на 100% поетите от здравната каса лекарства да става по международно непатентно наименование, а не по търговско от 1 април. След това обаче идеята беше разсрочена. Общото мнение е, че ако се запази засега обявеният начин лекарят да пише INN на рецептата, а пациентът и фармацевтът да избират коя да е търговската марка, агресивният маркетинг на фармацевтичните компании просто ще се премести от лекарите към аптеките."
        "Договорът за допълнителното заплащане е подписан днес и влиза в сила със задна дата от 1 януари тази година. Става дума за държавна гаранция извън договорите, които ръководствата на отделните болници ще сключат с работещите в спешните приемни отделения. Според министъра това е част от комплексната политика в сферата на здравеопазването на мнозинството и на правителството", допълва "Стандарт".
        Ежедневниците се спират на изказванията на министър Москов при вчерашното му посещение във Велико Търново. "Здравният министър Петър Москов изнесе данни, оборващи твърденията на джипитата, че са превърнати в писарушки. Според него изтъкваният от докторите проблем с бумащината не бил толкова голям и сериозен, колкото те го представяли. Изчисленията на министъра сочели, че средното количество попълнени знаци на компютъра при консултации и прегледи на ден от един общопрактикуващ лекар били 180. Москов призна, че проблемите на докторите все още не са решени, но поне вече имало разбиране между страните", четем в "Монитор". "По отношение на протестите в някои болници той обясни, че дели лечебните заведения не на форма на собственост, а на такива, които лекуват пълноценно и други, които инвестират едни пари с цел бизнес. "Ако някой е направил в къщата на баба си нещо, което нарича болница, кръстил го е асоциация и е много шумен по този повод, това си е негов проблем. Време е лекарите да се разделим от търговците. За лекарите трябва добро възнаграждение и достойни условия за работа, а за търговците да се грижи невидимата ръка на пазара", категоричен бе министърът при посещението си във Велико Търново вчера", пише още ежедневникът.
        Повечето от останалите издания пък акцентират върху заплащането на медиците в спешните приемни отделения, анонсирано от Москов. "Министерството на здравеопазването планира сериозни инвестиции в апаратура и нова методика за по-високи заплати в спешните отделения. Според нея извън това, което получават по щат лекарите, там ще вземат допълнително по 1500, а сестрите по 900 лв. месечно", цитира министъра "Телеграф".
        "Договорът за допълнителното заплащане е подписан днес и влиза в сила със задна дата от 1 януари тази година. Става дума за държавна гаранция извън договорите, които ръководствата на отделните болници ще сключат с работещите в спешните приемни отделения. Според министъра това е част от комплексната политика в сферата на здравеопазването на мнозинството и на правителството", допълва "Стандарт".