Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.04.2016)
 
        ВСИЧКИ БОЛНИЦИ ЩЕ СКЛЮЧАТ ДОГОВОРИ С НЗОК
        Всички болници ще получат договори със здравната каса, съобщи пред "Сега" подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. Касата започва да сключва договорите с лечебните заведения за финансиране през 2016 г., но тази година тя вече трябва да се съобразява и с националната здравна карта. Според картата у нас има малко под 2500 излишни легла за активно лечение. Те са основно терапевтични и хирургични, а най-много над нужното са леглата в Пазарджик, Пловдив и София. Здравното министерство написа наредба как да се определя в областите с повече легла кои болници да имат предимство. Това са големите лечебни заведения, които имат спешни отделения и приемат тежките случаи. От здравната каса обаче зависи да избере по каква методика да сключва договорите - например, ако в Пловдив хирургичните легла са 80 в повече, дали изцяло да откаже договори на по-малките болници, които нямат предимство според нормативната база, или все пак да сключи контракти с всички лечебни заведения, макар и за по-малко легла от предни години. "Всички болници ще получат договори поне за по едно легло от специалност", обясни Кръстева. Кой каква квота и съответно - финансиране да получи, ще се определя спрямо това колко пациенти са приемани в съответната болница през 2015 г. Не е ясно ще доведе ли това до съкращаване, или преструктуриране на излишните легла. Ако дадено отделение няма достатъчно голям паричен лимит, спуснат от НЗОК, за да се издържа, самото сключване на договор няма да му помогне. Според здравния министър Петър Москов основната идея е излишните легла за активно лечение да се преобразуват в такива за долекуване и дългосрочни грижи. За целта НЗОК вече ще плаща за 3 нови клинични пътеки за долекуване след инфаркт, инсулт и тежки операции.
 
        ПЕТЪР МОСКОВ: ВСЕКИ СЕКТОР ТРЯБВА ДА ИМА ИДЕНТИФИКАТОР, ЗА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ТОВА Е ПРЪСТОВИЯТ
        За гражданите в България ще има национален идентификатор и секторни идентификатори, като това са различни неща и не е преповтаряне. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред Дарик радио. Обяснението му по въпроса беше следното: "Защото всяка сфера има своята специфика, което наистина ни пречи и на по-късен етап, когато имаме готовност с вида избрана технология и всичко останало, разбира се това да се надгражда с една обща национална система за единен национален идентификатор." По думите му, правителството изпълнява закона, който казва, че има национален идентификатор, когато се избере съответната технология и начинът, по който се случва това. "Това ще се случи и със секторния идентификатор и всеки сектор е длъжен да ги въвежда", обясни Москов. Министърът отново каза, че лекарите нямат никаква причина да се притесняват от въвеждането на пръстовия идентификатор. "Единственият вариант, в който бихте могъл да имате някакво притеснение е, че ако в досегашната ви работа при липса на всякакви контролни механизми, било електронни, било други, да кажем количеството пациенти, или вида пациенти, които сте отчитали, не съвпада с реалните. Това е единствената причина вие да имате проблем с въвеждането на контролния механизъм", заяви той. От думите му стана ясно още, че пръстовият идентификатор ще се въведе при общопрактикуващите лекари и в аптеките от април следващата година. Запитан дали все пак ще бъде въвеждана електронна здравна карта, той отвърна: "Разбира се, в някакъв етап." Москов се спря и на предстоящото разделяне на пакета услуги, покриван от касата, като обясни познатите вече неща: пакетите ще бъдат основен и допълнителен, в основния ще влизат всички социалнозначими заболявания, които ще се лекуват веднага и без доплащане; в допълнителния ще влизат болести, за чието лечение може да се изчака, като те също ще бъдат платени от касата. Запитан дали ще има заболявания, за които касата няма да плаща и за които е нужно допълнително осигуряване, министърът каза: "Това е процес на развитие на здравнозастрахователната система." Той обясни, че в системата предстоят две неща - развитие на здравнозастрахователната система и остойностяване. "Ние сме доста напреднали в този процес, но това означава следното. Че в две болници, едната от които да кажем "Александровска", а другата е общинската болница в еди-къде си, едно и също нещо не може да струва еднакво количество пари. Лечението на този процес струва нещо и то трябва да бъде гарантирано на всяка една от болниците. Но ако "Александровска болница" поддържа кръвна банка, 20 лекаря нощно време, четири пъти толкова сестри, тежка апаратура, възможност да повлияе усложненията на лечението ви, тогава стойността на преминалия пациент по тази клинична пътека за тази болница е много по-висока, отколкото за общинската болница. Съответно ще въведем състоянието на средно претеглена стойност за всяка една болница", коментира Москов.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Труд" алармира за проблеми, свързани с работата на фонд "Инвитро". "Бави се извършването на инвитро при двойките у нас с репродуктивни проблеми, които са били одобрени от държавата за безплатни процедури. Причината е, че през 2013 г. финансирането на Фонда за асистирана репродукция, който подпомага семействата, беше прехвърлено от здравното министерство към НЗОК. Там обаче работата по изплащането на парите за инвитро е забуксувала. Въпреки че година по-късно фондът отново е прехвърлен към здравното ведомство, вече има забавяне с около осем месеца. Толкова чакат двойките, одобрени по документи, реално да започне процедурата им, обясни пред "Труд" Стефка Сарафова-Захариева, председател на сдружение "Зачатие", което е сред съоснователите на центъра за асистирана репродукция", четем във вестника. "В момента във фонда работят петима служители, които успоредно с новите заповеди за инвитро се занимават и с изплащането на старите. Забавянето се компенсира с по 1-2 месеца на година, или са нужни между 4 и 8 години, за да няма чакане повече", допълва ежедневникът.
        "Монитор" пък съобщава за още една община, която подпомага обучението на здравни кадри. "По 100 лева месечна стипендия брои общината в Русе на студент в колеж със специалност медицинска сестра, лаборант и рехабилитатор. За тази година са предвидени суми за общо 7 души в рамките на 12 месеца", пише вестникът. Материалът информира още за новозавършили медици, приети на работа. "Десет току-що дипломирали се лекари без специалност започват работа в частна болница в Стара Загора. По думите на собственика й Иван Колев младите избират това лечебно заведение заради модерната техника и възможността да бъдат прикрепени към водещи специалисти, от които да научат тънкостите на професията. Успоредно с всекидневната си работа младите са включени в семинари с участието на водещи специалисти от чужбина. На практика почти всяка седмица гости в болницата са светила от Европейския съюз. Това е може би най-добрият стимул за оставането им при нас и след като защитят специализацията си, уточнява бизнесменът", четем в изданието.
 
        УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ НА "ПАЦИЕНТ ЧУДО" БЕ ИЗВЪРШЕНА В "СВ. АННА"
        Уникална сърдечна операция бе извършена в столичната университетска болница "Света Анна" от проф. Владимир Данов - Началник на Клиниката по кардиохирургия. Това съобщават от лечебното заведение. Когато проф. Данов преглежда болния Мехмед, той установява, че пред него е не просто пациент, а медицинско чудо, за което повечето му колеги четат в учебниците. Лекарите диагностират сърдечна аномалия при 71-годишния Мехмед още когато той е в детска възраст, допълва "Zdrave.net". Впоследствие се установява увреждане и на трите клапи, като при едната се установява вроден порок. Поради изменения кръвоток през нея се стига до неколкоратното увеличение на белодрбната артерия. В онези години лекарите му дават най-много 20 години живот, но Мехмед изумява всички, защото достига достолепна възраст. Дълголетието на такива пациенти се води медицински феномен. "В ежедневната си дейност такива пациенти са застрашени, защото може да се получи разкъсване на белодробната артерия и внезапна смърт", коментира проф. Владимир Данов. Мехмед претърпява 4-часова операция. Неговото сърце е изключено от кръвообращението за 90 минути (кръвообращението е поето от машина сърце-бял дроб) и за това време са коригирани и трите увредни клапи и белодорбната артерия е реконструирана до нормални размери. Днес той вече е изписан напълно възстановен, отбелязват от болницата.