Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.04.2016)
 
        ДНЕС Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ЗДРАВЕТО
        Днес, на 7 април, отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана от Световната здравна организация през 1948 година, а у нас се чества от 1964 година, след разпореждане на Министерски съвет от 6 февруари. Всяка година мотото на Световния ден е различно и акцентира върху определена тема, с която е ангажирана СЗО. През тази година то е "Да победим диабета". По данни на СЗО 422 милиона души по света страдат от това заболяване, а през следващите 20 години се очаква техният брой да се удвои. В България болните от диабет са над половин милион, като 40% от тях не знаят за това.
 
        ПОДОБРЯВА СЕ СЪСТОЯНИЕТО НА ПРЕБИТИЯ ЛЕКАР ОТ УМБАЛ "СВ. АННА"
        Състоянието на пребития лекар от УМБАЛ "Св. Анна" проф. Стефан Станчев постепенно се подобрява, съобщиха от лечебното заведение. Още вчера той беше екстубиран, няма температура и е адекватен. Вече познава колегите си, които го лекуват. Няма спомен за случилото се с него, но това е част от клиничната картина, допълват от болницата. Все още няма задържани за побоя, нито има някаква яснота за причините, които са го провокирали. "Zdrave. net." припомня, че проф. Станчев бе пребит от двама души във вторник сутринта, докато разхождал кучето си.
 
        ПЕТЪР МОСКОВ: НЯМА ДА СИ ПОДАМ ОСТАВКАТА
        Краткият отговор на това дали ще си подам оставката е "не". Това заяви пред "Нова ТВ" здравният министър Петър Москов на фона на масовите лекарски протести срещу здравната реформа. Той посочи, че здравната система дълги години не е била променяна и в нея са се трупали порок след порок: "Тя накара мен като лекар и колегите ми да се справяме поединично". Лекарите да се разделят от търговците, каза здравният министър Петър Москов по "БНТ". По този начин гостът в студиото оправда реформите в сектора. Той заяви, че промените имат за цел хуманната медицина да се насочи към здравето на хората, а не към печалбата.  "Нека търговците да бъдат регулирани от невидимата ръка на пазара", допълни още министърът. Според него трябва да има подреден план за лечение на пациентите, а не болните да бъдат "футболирани". "Не трябва човек да бъде прехвърлян от една клиника в друга", поясни Москов. "Идентификаторът няма да създава проблеми на личните лекари. Това е ангажимент на Здравната каса, която ще има връзка с пациентите, а новата система е смърт за измамниците", заяви министърът. "Аз съм острието на реформата", категоричен бе той. Москов поздрави здравните работници с днешния празник. "Извинявайте за пресипналия ми глас, но в днешния празник ме удари някакъв вирус", каза още той.
       
        БОЙКО БОРИСОВ: НЕ СЪЩЕСТВУВА КОНФЛИКТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
        В момента не съществува конфликт в здравеопазването, а страните трябва да провеждат повече разговори. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на археологическия парк Сандански, цитиран от "Фокус". По думите му, в момента не се говори за пари и за някакви непреодолими пречки. "Повече бягат от контрола, който искаме да наложим върху дейностите, защото помните, че преди година и половина преди изборите всички политически партии заявиха, че в здравеопазването отчетността не е добра", обясни Бойко Борисов. Премиерът каза още, че трябва повече да се говори с лекарите и да им се разяснява, тъй като те искат и по-добро възнаграждение, а това може да се случи като се спестява от източването на пари. "При предишния мандат бяхме оставили Военномедицинска академия без задължения, а само за година и половина станаха 120 млн. лв. задължения. В настоящия момент нещата вървят добре и задълженията там са под 20 млн. лева", даде пример той.
 
        ОЩЕ ОТ ПРEСАТА
        Очаквано, един от акцентите в днешната преса е лекарският протест. "Стотици лекари излязоха на национален протест в София вчера. Този път те блокираха площад "Независимост" пред Министерския съвет. Исканията им бяха същите като от протестите през предишните дни - да се удължи действието на рамковия договор от миналата година и да се подпише анекс с участието на здравната каса и Българския лекарски съюз", пише "Труд" и цитира председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, който казва: "Исканията ни от началото на националните протести на 24 март досега не са се променили, но никой не ни чува."
        "Земя" пък припомня: "Първоначално лекарското недоволство поведоха общопрактикуващите лекари, които започнаха ефективни протестни действия срещу здравните политики още в началото на миналата седмица. След среща с ресорния министър обаче джипитата решиха да преустановят своите протести, но щафетата поеха частните лечебни заведения. Лекарите в някои болници излизаха пред тях за по час, за да изразят недоволството си от неяснотите около новите правила, по които здравната каса заплаща от началото на месеца. Припомняме, че дни след като обявиха намеренията си за национален протест, лекарите бяха проверени от служители на ДАНС. От държавната агенция посетиха централата на съсловната организация, за да получат подробна информация за предстоящия митинг."
        В "Телеграф" четем: "Стотици лекари от цялата страна излязоха на митинг в навечерието на професионалния си празник. Най-малко 1000 медицински служители от София, Пловдив, Бургас, Търговище, Плевен и Варна се събраха вчера на площад "Независимост" в знак на несъгласие с промените в здравната система." Ежедневникът допълва: "Съсловието застава против пръстовите отпечатъци и идеята в рецептите да се разписва само активното вещество, а не конкретна марка на лекарствен продукт. По думите на лекарите всички нововъведения ги превръщат "от лечители в администратори". Вестникът цитира и думите на проф. Милан Миланов: "Не искаме цветя и уиски, искаме да си ги купуваме. Искаме да гледаме благодарните очи на нашите пациенти и да не ни е срам."
        Също за лекарски протест, но зад граница, пише "Сега". "Над 5000 операции, медицински процедури и прегледи са отменени във Великобритания заради 48-часовата стачка на младшите лекари, съобщиха медиите на Острова. Това е четвъртият им протест от началото на годината. Младшите лекари са недоволни от предложена от здравния министър Джеръми Хънт реформа, която предвижда увеличаване на броя на работните часове, но без скок на заплащането. Правителството твърди, че възнагражденията на младшите лекари няма да намалеят, а за 3/4 от тях дори ще се увеличат. Британската медицинска асоциация, която е профсъюз на медицинския персонал, поиска допълнителните работни часове на младшите лекари да се заплащат като извънреден труд, но това беше отхвърлено. Младшите лекари във Великобритания са квалифицирани като медицински служители." 
        И още един протест, отново у нас - този на родителите на деца с увреждания, привлича вниманието на пресата. "840 лева да получава личният асистент на дете с увреждане поискаха гневни родители на протест пред Народното събрание. Над 200 души се събраха вчера по обяд и затвориха за час централния бул. "Цар Освободител". Протестът им завърши с шествие до социалното министерство. Там поставиха кутия за помощи, с които ведомството да си купи нови коли", пише "Стандарт".