Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.04.2016)
 
        ЛЕКАРСКИТЕ ПРОТЕСТИ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ СЪС СПИРАНЕ НА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ
        "Болници спират плановите операции и прием от днес. Отказът им да хоспитализират пациенти, които не са спешни случаи, е в резултат на призива на Българския лекарски съюз, съобщиха от съсловната организация." Това четем днес в "Монитор", който уточнява, че това важи за общинските, областните и някои от частните лечебни заведения. "Българският лекарски съюз обявява и общонационален протестен митинг на 6 април от 15 часа на площад "Независимост", пред Министерския съвет. Оттам твърдят, че недоволството е заради неясните правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ. Националният съвет на съсловната организация се обяви срещу служебния национален рамков договор, който влиза в сила от днес, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев", допълва публикацията.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА
        По темата в "Сега" пък четем: "Призоваваме лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност", обявиха от Българския лекарски съюз. От днес в сила трябва да влязат новите правила за работа на лекарите и болниците. Те бяха определени еднолично от здравната каса, след като съсловната организация отказа да подпише рамков договор за 2016 г. Служебният договор беше публикуван вчера в "Държавен вестник". Изданието пише още: "Търпението ни се изчерпа. Отговорността, която носим не само за лекарите, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права", пише в декларация на БЛС. От там обявиха национален протест на лекарите и призоваха колегите си да носят лентички с надпис "Протест", а също и да се съберат на национален протестен митинг пред Министерския съвет. Съсловната организация иска в сила да остане рамковият договор от 2015 г., адекватен бюджет за здравеопазване и "администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно". "Те са яли попарата и на десни, и на либерали, и на какви ли не. До гуша им е дошло от тях. То е много просто - ние искаме да лекуваме. Така, както сме учени, и така, както ни е квалификацията, така, както сме се клели. И да не ме карат за всеки косъм да пиша отчетен доклад", обяви председателят на БЛС Венцислав Грозев."
 
        СПОРЕД Д-Р ЙОРДАН ПЕЛЕВ СИСТЕМАТА ДЕЙСТВИТЕЛНО СПЕШНО СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕФОРМА
        Във връзка с реформите и проблемите около тях "Труд" пък разговаря с директора на УМБАЛ "Софиямед" д-р Йордан Пелев. Според него системата действително спешно се нуждае от реформа, която обаче да бъде поставена на широко обсъждане и приета от цялото общество. "Затова трябва да има воля и характер както от Министерството на здравеопазването, така и от НЗОК, но и с активното участие на лекарското съсловие и пациентските организации. В момента има напрежение между участниците в системата и от това са продиктувани и протестите на личните лекари. Нужен е диалог. Подкрепям символично действията им, но в същото време не можем да оставим пациентите в болниците без медицински грижи", коментира той и уточнява: "Лекарите не протестират за повече пари в системата, а за правилното им разпределение. Ние като една от най-големите и търсени болници в страната сме принудени след 20-25-о число на месеца да работим в условията на липса на бюджет. Тоест да извършваме медицинска дейност, без тя да ни бъде заплатена. В същото време сме поставени под натиска на пациентите, които имат спешни и неотложни нужди от медицински грижи и са направили избор това да се случи в нашата болница. Апелирам НЗОК да направи справедлива методика за заплащане дейността на лечебните заведения и с това да се намери механизъм за заплащане на извършени медицински услуги в големите болници, които имат всички звена. Считам, че изразявам мнението на всички университетски болници." Д-р Пелев отбелязва, че 307 лечебни заведения за миналата година са натрупали надлимитни задължения за обслужване на болните, които не са разплатени от здравната каса. "А това е реално извършена спешна дейност и трябва да се намери бързо решение за нейното заплащане. В мотивите на последното решение на Конституционния съд ясно и категорично е записано, че "държавата има грижата да осигури и по друг начин достатъчен финансов ресурс за НЗОК - субсидии, краткосрочни безлихвени заеми от държавния бюджет", коментира той.
 
        НОВИ ПРОМЕНИ В СЕКТОРА ОТ ДНЕС - ПАКЕТИТЕ ПАК СА ДВА, ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА ПАДАТ
        МЗ, НЗОК и БЛС най-накрая се споразумяха за правилата, по които ще работят медиците през 2016 година. Това става с експресното приемане на проекторешение, което заменя проекторешението, което пък заменя НРД 2016, който не бе подписан от съсловната организация на лекарите. Явно напрежението в средите и протестните действия са си казали думата и всички засегнати страни се споразумяха днес - на 1 април. Новото проекторешение бе публикувано за обществено обсъждане за 14 минути, а не за 14 дни, на интернет-страницата на известен спортен сайт, в раздел "други спортове", но за да не му се прави реклама, името не беше споменато. "Цифрите са същите, нека да не задълбаваме в думите", оправда бързото приемане високопоставен участник в преговорите, пожелал анонимност. Според новата наредба разделянето отново ще бъде в два пакета, но не основен и допълнителен, а "Щастлив" и "Нещастен" пакет. Разделянето на заболяванията ще става с генератор на случайни болести. "Ако имате щастието вашето заболяване да попадне в щастливия пакет, то лечението ви ще бъде поето изцяло от касата. Ако обаче попаднете в другия пакет ... е тогава разбирате защо така се казват пакетите", обясни принципа на действие на революционно новата реформа човек от надзора на касата, пожелал анонимност. Той добави, че в щастливия пакет ще влизат 55% от заболяванията, с което се изпълнява ангажираността на правителството за по-голям достъп до здравеопазване за българските пациенти. Друга промяна е приемането на унифицирани цени за всички частни лечебни заведения в зависимост от заболяването, информира "Zdrave.net". Така вече пациентът ще плаща, примерно за лечение на ишиас, една и съща цена, без значение дали то ще бъде направено във високоспециализирана болница или в частен кабинет в село Дондуково, Монтанско. Мярката е приета след съгласуване със социалното министерство. Така, освен равнопоставеност на пациентите, без значение от техния материален статус, в един бъдещ момент се очаква завръщане на градското население към по-малките населени места, където благодарение на по-чистия въздух, ще намалят и заболяванията, а с течение на времето ще се реши и демографския ни проблем. "Сами виждате, че правим всичко в името на материала, за да бъде той по-щастлив", коментира мярката и премиерът.
 
        ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ СТОЯТ ЗАД ЛЕКАРСКИТЕ ПРОТЕСТИ, УБЕДЕН Е ПРЕМИЕРЪТ
        "Министър Москов намали цената на лекарствата с 60 млн. Тези пари остават в здравната каса. 60 млн. са много пари и много хора останаха недоволни. Здравната карта. Няма политическа партия да не си е заложила здравната карта в програмата, но досега не е направена. Чрез здравната карта и това, което се прави в момента, аз считам, че реформата ще успее." Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред "БНТ". Той отново потвърди, че ГЕРБ подкрепя напълно министъра на здравеопазването. "ДСБ дезертира, остави Москов в най-тежко време, само ГЕРБ всъщност стои зад него, и част от РБ, така че много интереси имат и БСП, и ДСБ, и ДПС, и всички останали Москов да падне. Това би тежко увредило конструкцията на правителството. И натискат точно там, защото считат, че той е най-беззащитен. А то не е така, защото ГЕРБ с цялата си мощ стои зад него и реформата ще стане", каза Борисов, допълва "Zdrave.net". "Онзи ден се събирахме със здравния министър Москов и с финансовия Горанов, над 300 млн. нова апаратура се купи в болниците. Но в същото време се оказа, че досега, много важно е да чуят хората, тези, които имаха такива най-тежки онкозаболявания, отиваха в Турция, отиваха в Швейцария, отиваха в чужбина. Ние взехме по-добри машини, отколкото в Швейцария и в Турция, но се оказа, че те не са финансирани за дейността. Онзи ден 12 млн. додадохме по всички пътеки, за да могат тези машини да бъдат и максимално безплатно за пациентите. По този начин ние освободихме 4 млн., за да отидат за джипитата. Така че, дори аз от друга страна пък съм щастлив от това, че за пари не се говори за тези протести. Преди няколко дена дадохме 20 млн. за спешната помощ, пуснахме центъра горе, хареса ви на всички. И сега ще направим това навсякъде, 400 линейки нови ще вземем, досега сме взели 60. Още 400. Аз вече сигурно над 20-30 болници съм посетил като откриваме разни звена, и виждам, че в лекарското съсловие, сестрите, санитарите няма напрежение, няма омраза, няма, не усещам там да има проблем личностен. Да се надяваме, че министър Москов, както онзи ден решихме този проблем с дофинансирането, срещайки се и с лекарския съюз, с браншовите организации, ще разясни по-добре това, което се прави, за да си работят спокойно", поясни премиерът. Бойко Борисов обаче подчерта, че смята, че зад протестите на общопрактикуващите лекари стоят политически интереси. "Много рядко протести се правят вследствие на интерес на самите работници или на самите служители. Почти всички се опитват да ги подкокоросват", каза той.