Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.03.2016)
 

       ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ И ДНЕС ЩЕ СТАЧКУВАТ, НЕДОВОЛНИ ОТ РЕФОРМАТА
        Общопрактикуващи лекари от още градове се включват днес в протестите на съсловието, съобщи БНР. Против здравната реформа се обявяват и медици от София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Хасково, Плевен, Силистра, Видин, Търговище и Сандански. В по-големите градове протеста ще е ефективен, а в по-малките - символичен.
Преди дни, когато отново изразиха недоволството си, те заявиха, че не излизат на улицата за повече пари, а не са съгласни с определени части от реформата. Най-голям недостатък според тях е факта, че заради промяна в организацията на работа, ще са принудени да отделят още повече време в обработване на документите на пациентите. Самите джипита се определиха като "писачи" и бяха категорични, че по този начин ощетяват пациенти, тъй като няма да смогват да преглеждат всички. Преди дни беше подписан и анекс към Националния рамков договор, който трябва да влезе в сила от първи април.  Според записаното в него парите за здраве  и по-конкретно за клинични пътеки няма да бъдат намалявани, заяви тогава здравният министър Петър Москов.     
       
        МОТИВИРАНИТЕ ИСКАНИЯ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА УВАЖЕНИ
        Мотивираните искания на личните лекари са взети предвид във вчерашното решение на Националната здравноосигурителна каса. Това обясни пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по повод протестите на джипитата.  Здравният министър дойде в Народното събрание по искане на "БСП Лява България", които поискаха още в първите минути на пленарното заседание обяснения за ситуацията в родното здравеопазване. От парламентарната трибуна министър Москов прочете решението за промени в наредбата за пакета и дейността, гарантирани с бюджета на НЗОК, допълва "Стандарт.". Върната е възможността за 24-часов ангажимент на личния лекар спрямо пациент, която беше променена по чисто човешки причини, защото продължавам да не разбирам какво значи по 24 часа аз да отговарям за вас. Но все пак сме върнали това искане на личните лекари", посочи министър Москов.  Той изброи и други промени, а именно - "4-те профилактични прегледи за диспансеризирани пациенти от артериална хипертония бяха прехвърлени като 2 при личния лекар и 2 при специалист-кардиолог в доболничната помощ отново. Сега запазваме възможността на пациентите за 2 прегледа при специалист, но връщаме и възможността личният лекар да може 4 пъти да преглежда пациента, което е допълнителен ресурс от порядъка на 4,3 млн. лв". "Всички процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре в системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на НЗОК. Това е ангажимент, който съм поел, за да няма административен натиск върху това", заяви обаче здравният министър. От БСП обаче не останаха доволни от обяснението на министър Москов. "Чухме изказване, което точно описва ситуацията в здравеопазването - хаос и лутащи се хора", се възмути лидерът на левицата Михаил Миков. Той отбеляза, че щом министърът е издал заповед на частни болници да направят графици и да преглеждат, то това е война срещу българските граждани. "Положението в здравеопазването е военно. Може би трябва да започне мобилизация на лекари, сестри и санитари", предложи социалистът. От левицата поискаха премиера Бойко Борисов да се заеме пряко със здравеопазването. "Призоваваме премиерът и министърът да прекратят тази война", отсече Миков.
 
        ДЖИПИТАТА В СТАРА ЗАГОРА ХЛОПНАХА ВРАТИТЕ НА КАБИНЕТИТЕ СИ
        Само на два спешни кабинета можеха да разчитат болните в Стара Загора на 30 март, след като над 150 джипита се включиха в националните протести. "Ние не стачкуваме, а протестираме, защото чашата на търпението ни преля. Имаме предел на търпение. Промените в здравната система няма да постигнат целта си, а именно подобряване на медицинското обслужване. От нашите искания зависи и работата ни, и живота ни, и живота на нашите пациенти. Лекарите не сме улични бойци, но трябва да бъдем на улицата, за да покажем, че сме единни и зависят животи от това", заяви председателят на местното сдружение на общопрактикуващите медици Георги Бакоев, информира "Монитор". За протеста в Стара Загора пристигна председателят на АСОПЛ доц. Любомир Киров, който уточни че очаква среща с премиера Бойко Борисов, за да започнат преговори. "Нашите искания са за промяна в редица наредби, защото тези промени са належащи. Все повече ни се пречи да работим и биваме заличавани като лекари, а бумащината се увеличава", заяви доц. Киров. Медиците са категорични, че искат по-добра чуваемост от страна на институциите спрямо личните лекари, които очакват подкрепа от колегите си от доболничната и болничната помощ. А проблемите на здравеопазването се натрупват с всяка изминала година. Включват се всички лични лекари от Стара Загора, Казанлък, Гълъбово, Раднево, Павел баня.Около 125 са общопрактикуващите лекари в Стара Загора, а за областта са 236.
       
       ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НСОПЛБ СЕ СРЕЩАТ СЪС ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР
        Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров и представители на Управителния съвет на организация се срещат със здравния министър Петър Москов във връзка с протестите на лекарите. Това съобщиха от сдружението. "Нашие представители ще изслушат позицията на министъра, която ще бъде обсъдена на Управителен и Национален съвет и съобщена на колегите по места. Нашите представители няма да поемат никакви ангажименти преди да е проведено широко обсъждане сред ОПЛ, съобщава още "Zdrave.net". Протестите продължават, както са подготвени и планирани", уточняват изрично от там. Протестните действия на общопрактикуващите лекари започнаха в понеделник от Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. Във вторник се включиха и лекарите от Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен, а днес към техния протест се присъединиха лекари от още десет области - Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, гр. Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.