Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.03.2016)
 
        Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ЩЕ ПОКРИЯТ НУЖДИТЕ НА ХОРАТА ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ
        Здравната каса вече е предложила разумни решения, с които могат да се мобилизират допълнително специалисти от извънболничната помощ, които да покрият нуждите на хората по време на протестите на общопракиткуващите лекари. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в студиото на "БТВ". Според лекарите протестите ще продължат, докато се случи реален диалог с Министерството на здравеопазването и НЗОК, а според д-р Пенков разговори вече е имало и те са продължили твърде дълго време. "Когато имаш разговор, преговори и се приемат някакви параметри, обичайно хората се подписват. Ако искате, ще взема следобед от Касата документите, върху които са се разписали д-р Киров и другите преговарящи. Първо имаме съгласие по параметрите, а после нещо почва да ни пречи", каза зам.-министърът. Според него най-вероятно има някакво неразбиране. "Действа си рамковият договор от 2015 г. обаче има едни промени вътре, които се правят с решение на Надзорния съвет, по простата причина, че те (лекарите, б.р.) отказаха да подпишат рамков договор. Това са новите неща, които са отразени в законите, които ги няма в стария договор. Те просто се въвеждат с това решение", каза д-р Пенков. Бойко Пенков допълни, че пръстовият идентификатор не засяга общопрактикуващите лекари тази година, а влиза само в болниците. Документацията също не е увеличена, а за глобите и санкциите е постигнато споразумение с БЛС. "И другото е, че вътре има увеличени обеми. Страшно много - повече холестерол, повече кръвна захар, повече изследвания за магнитен резонанс. 641 000 допълнително прегледи за разлика от миналата година. В последните години, когато се правят оценки на удовлетвореност от външни институции, България винаги е накрая на списъка. Винаги се казва, че нашата система е неефективна, неефикасна. Българите са категорични, че нещо куца. Правилата, които се въвеждат в момента, са нови, мисия, отговорности и задачи на осигурителната институция. Тя не касае толкова пряката работа на лекарите", категоричен беше д-р Пенков. Според него проблемът идва от заплащането. "Имаше едно предложение за промяна на стойността на един преглед, но засега няма да потвърдим това. Остават същите цени като миналата година, само увеличаваме обемите, за да имат хората повече достъп", каза зам.-министърът.
 
        ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТИ ЗАПОЧВАТ ДНЕС, ПЪРВИ СА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ
        От днес в цялата страна започват лекарски протести. Първи това обявиха миналата седмица от сдружението на общопрактикуващите лекари, след това към тях се присъединиха три болнични сдружения, а в петък с решение в същия смисъл се включи и Националният съвет на съсловната организация на всички лекари - БЛС. Протестите днес започнаха в Кюстендил, Дупница, Разград и Ямбол, а лекари от други области днес решават под каква форма да е протестът им по места, съобщава "Zdrave.net". Междувременно срещу протестите се обявиха спешните медици. Те заявиха, че не са съгласни да се иска оставка на здравния министър, макар никой от обявилите протест да не е искал подобно нещо. В декларацията си спешните медици също така обвиниха колегите си от системата във финансови интереси, заявиха, че протестът много ги натоварва и няма да носят отговорност за закъсненията в обслужването на спешни пациенти по време на протеста. Не разбрал защо протестират лекарите се оказа и премиерът Борисов, който обясни, че за една година нищо не се е променило в системата и не вижда защо трябва да се дават повече пари. Призовалите към протест организации обаче единодушно коментират на първо място несъгласието си с нормативни актове в системата, а не пари.
 

       ПРЪСТОВИЯТ ИДЕНТИФИКАТОР СЕ ВЪВЕЖДА ОТ СРЕДАТА НА ГОДИНАТА, ПЪРВО В БОЛНИЦИТЕ
        "Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите ще бъде въведен след първото полугодие на 2016 г. в лечебните заведения за болнична медицинска помощ." Това се казва в съобщение от пресцентъра на здравната каса. От касата уточняват, че изпращат това съобщение във връзка с опасенията на общопрактикуващите лекари, че електронният идентификатор ще затрудни тяхната работа и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите, допълва "Zdrave.net". Кога идентификаторът ще се въведе в останалите сектори в здравната система - при общопрактикуващите лекари, при специалистите, в аптеките и т.н., в съобщението не се казва. Междувременно днес се очаква касата да бъде готова с окончателния вариант на решението, заместващо НРД 2016.
 
        ПРОФ. РАЙНОВ: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КРИТЕРИЙ ЗА УСПЕХА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е МНЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТА
        Много е трудно да се каже как да се спаси една здравна система. Този проблем с организацията на здравеопазването стои пред всички развити страни в света. България не е единствена, коментира по "БНР" проф. Николай Райнов - неврохирург, работи в Мюнхен, но всяка година идва по няколко пъти в Плевен, където оперира пациенти със заболявания на гръбначния стълб. Той сподели, че тъй като в Германия има много други фактори, които ангажират икономическите й ресурси, здравеопазването и там вече не е на първо място: "В Германия нещата опират до финансирането, тъй като едно здравеопазване на световно ниво трябва да има и финансиране на световно ниво, но ние всеки ден трябва да мислим за това как да бъдем по-икономични, как да постигнем същия качествен резултат с по-малко средства. Това е действителността в цял свят." Проф. Райнов изрази увереност, че един ден България ще може да предложи медицина на европейски ниво. Той допълни: "Най-големият критерий за успеха на здравеопазването е мнението на пациент."