Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.03.2016)
 
        ПРОВЕРЯВАТ БОЛНИЦИТЕ ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ АТАКА
        Най-големите болници в София проверяват готовността си за реакция в случай на терористична атака, съобщава днес "Телеграф". "Лечебниците, сред които "Пирогов", ИСУЛ, "Александровска" и ВМА са получили писмо от столичното РЗИ с указания за повишена бдителност. В него се посочва още, че болниците трябва да прегледат плановете си за реагиране, особено в случай на атака с биологични агенти, радиоактивни и токсични вещества. Те трябва да проверяват и запасите си от лекарства, както и системите си за оповестяване", пише изданието. "При необходимост трябва да се проведе допълнителна подготовка на служителите в клиниките за реакция в случай на терористичен акт", гласи още писмото, подписано от шефа на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. Оттам потвърдиха за него, уточнявайки, че то е изпратено като част от провелото се антитерористично учение у нас", допълва публикацията.
 
        ГРАДОВЕ КАТО ПЛОВДИВ И ПАЗАРДЖИК НАЛИЧИЕТО НА УНИВЕРСИТЕТСКИ СТАТУТ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ РЕШАВАЩО ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР С НЗОК
        "Сега" се спира на проектопостановлението за нови университетски болници, като коментира: "Тепърва в градове като Пловдив и Пазарджик наличието на университетски статут може да се окаже решаващо за сключване на договор със здравната каса. Там според приетата в сряда от кабинета национална здравна карта наличните болнични легла са повече от потребностите на населението и НЗОК ще трябва да избира с кои болници да работи. Според наредбата за критериите, по които да става това, предимство ще имат големите болници със спешни отделения и прием на тежки случаи, но допълнително точки ще се дават и ако в лечебното заведение се обучават студенти и специализанти. Отделно вузовете плащат на болниците за обучението."
 
        БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА, МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ С ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ И ДОФИНАНСИРАНЕ ОТ 700 000 ЛВ
        Белодробната болница във Варна, която обслужва и населението на Добрич, може да оцелее с преструктуриране и дофинансиране от 700 000 лв., осигурени от здравното министерство. Това обяви на вчерашния Световен ден за борба с туберкулозата управителят на здравното заведение доц. Христо Ганчев. Нарочената за ликвидация болница има 390 хил. лв. борчове и въпреки поредната финансова инжекция от 170 хил. лв. от местната хазна, отново е с блокирани сметки. 35 лекари и сестри от 10 месеца преживяват само от аванси. Заплати не са изплащани, няма кой да попълни и вакантните 10 места", четем в    "24 часа". Вестникът пише още: "Въпреки това в стационара м.г. са били лекувани 110 души, а в момента са настанени 19, двама от които са били диагностицирани вчера, в рамките на Дните на отворени врати. "Лекуваме ги по най-съвременния начин. Затова разходите ни годишно са 1 млн. лв. Субсидията обаче е едва 300 000 лв.", припомни причината за хроничния финансов проблем доц. Ганчев. Според него изходът е болницата да се влее в МБАЛ "Св. Анна", което ще позволи на МЗ да дофинансира дейността, така че Североизтокът да не остане без сектор за лечение на туберкулоза."
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Труд" акцентира върху заплатите в Спешна помощ, обещани от министъра вчера. "По 1500 лв. над заплатите си ще получават лекарите в Спешната помощ. За медицинските сестри увеличението ще бъде от 900 лв. Това съобщи здравният министър Петър Москов при откриването на новото спешно отделение към столичната болница "Св. Анна". Вдигането на заплатите на медиците идва седмица след като правителството отпусна 20 млн. лв. към бюджета на здравното министерство. Именно с тези допълнителни средства ще се финансират бонусите на медицинските лица. По думите на Москов това е минимумът, с който ще бъдат увеличени възнагражденията в сектора, защото те работели в едни от най-трудните условия", пише ежедневникът.