Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.03.2016)
 
        ВАНЬО ШАРКОВ: ЛИНЕЙКИ ОТ ТРИ ГРАДА ЗАРЕЖДАТ ГОРИВО В СОФИЯ ЗАРАДИ ДОГОВОР
        Причината линейки от Своге, Пирдоп и Елин Пелин да зареждат гориво на една определена бензиноколонка чак в София е, че в трите града няма бензиностанции от веригата, с която здравното министерство е сключило договор. Това обясни пред "Нова ТВ" зам.-министър Ваньо Шарков по повод разкритията, направени от екип на медията. Ако не изчислят километрите правилно, червената лампа за гориво може да ги свари в най-неподходящия момент и колите да спрат на средата на пътя. Сега за по-евтино - при разход от около 10 на сто, линейките от Пирдоп изминават по близо 200 км, тези от Своге - около 130, от Елин Пелин - около 60, с една единствена цел - зареждане с гориво от една конкретна бензиноколонка. Въпросната верига нямала колонки само на три от общо 14-те места, в които има филиали на Спешна помощ в София и областта, обясни още Шарков. Според него логично би било във въпросните три града да се определят подизпълнители на веригата, които да продават гориво за линейките. По случая е започнала е проверка по случая и до края на седмицата ще бъде изготвен доклад, увери заместник-министърът.
 
        ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕТО НА НЗОК ЗА СЛУЖЕБНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР
        Българският лекарски съюз ще обжалва пред съда решението на Националната здравноосигурителна каса за служебния рамков договор, съобщи пред "БНР" зам.-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова. "Investor. BG" припомня, че лекарите отказаха да подпишат Националния рамков договор, който трябва да влезе в сила от 1 април, заради въвеждането на пръстовия идентификатор и нежеланието на Здравната каса да преразпредели повече средства за извънболничната помощ. В последствие НЗОК  предложи служебен рамов договор, който според лекарите и пациентите е незаконосъобразен, защото в тази ситуация законът предвижда да се запази действащият рамков договор. В служебния рамков договор са удовлетворени исканията за повече пари за извънболничната и болничната помощ, но отново е заложен пръстовият идентификатор. Според Павлова ситуацията със служебния договор обезсмисля преговорите. Тя посочи, че Лекарският съюз "служи като параван на политиците, за да направят те това, което са решили". На 25 март ще се състои заседание на Националния съвет на Съюза, на който ще се обсъждат следващите действия, посочи Павлова. Тя предупреди, че лекарите очакват датата 1 април със страх заради правния вакуум в здравния сектор. "Недоволство ще има, ако нещата бъдат наложени по този начин, по който се подготвят", коментира тя. Зам.-председателят на съсловната организация посочи, че нейни колеги предупреждават, че ще спрат да работят със Здравната каса заради постоянната неизвестност, пред която се изправят заради непрекъснатите нормативни промени и рестрикции. Тя призова пациентите да застанат редом с лекарите, за да окажат въздействие върху политиците. Павлова подчерта, че всички идеи за промяна на нормативната уредба, заявени от здравното министерство - за електронната здравна карта, за електронното здравно досие, да отпаднат направленията, парите да следват пациента, не са се случили. Вместо това се въведоха неясни и недобре обмислени промени, които не са достатъчно обществено обсъждани и създават несигурност, непредсказуемост и напрежение у лекари и пациенти, заключи тя.
 
        МЗ ПУСНА ЕЛЕКТРОННАТА БОРСА ЗА ЛЕКАРСТВА
        От вчера започна да функционира единната национална платформа за търговия с лекарства, съобщиха от здравното министерство. За създаването й има решение на Министерския съвет отпреди повече от година. Засега борсата ще е само за лекарствата, купувани от болниците, допълва "Сега". Те вече няма сами да договарят с доставчиците цени за малки количества лекарства, а ще изпращат нуждите си към националната платформа, поясняват от МЗ. "Системата ще обединява всички получени заявки за всеки отделен медикамент и ще търгува общите количества. Така поради окрупняване на обемите ще се постигне и значително по-ниска цена", допълват от ведомството. В системата ще могат да участват всички лечебни заведения у нас, както и регистрираните доставчици. От МЗ обаче не дават подробности дали през борсата ще се купуват абсолютно всички медикаменти, които се ползват в болниците, или ще има изключения. Не е ясно и дали частните и общинските клиники ще участват в общите търгове. До 2011 г. системата беше подобна - здравното министерство купуваше с централизирани търгове част от лекарствата за държавните болници, основно за онкология. Това водеше до периодични липси на лекарства заради проблеми с търговете. След това покупките се децентрализираха, което доведе пък до ръст на цените. Според министър Петър Москов централизираните търгове ще доведат до около 20% спад в цените, които ще плащат болниците за медикаменти.
 
        ПРОФ. СТОЯН МИЛАНОВ: НИЕ СМЕ НА РЪБА ДА ЗАТВОРИМ НАШАТА ХИРУРГИЯ ПОРАДИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ В ЗАПЛАЩАНЕТО НА ПЪТЕКИТЕ...
        "Телеграф" разговаря с директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, от когото научаваме, че лечебното заведение има около 300 000 лв. загуби за миналата година от неосигурени пациенти. "Факт е, че част от тях са такива, които след проверка в социалните служби, се оказва, че имат имоти, коли и това е най-дразнещото", коментира той и посочва, че няма регулаторен механизъм, с който такива хора да бъдат накарани да си платят. По думите му, проблемът и зад граница не е решен особено удачно, тъй като тези механизми се движат по ръба на закона и лекарската етика. "Аз съм виждал такива случаи в Ню Йорк, където такива пациенти биват буквално оставени да загинат. Смятам, че това не е част от нашата професия", казва проф. Миланов. Директорът на "Пирогов" признава, че за последната година немалко проблеми на лечебното заведение са били решени, но отбелязва, че има и такива, които не са. "Особено по отношение на финансирането на спешното отделение на "Пирогов", което не е адекватно. Ние сме писали многобройни писма по отношение на субсидията и не веднъж съм правил и сравнение, че парите, които се дават за амбулаторно преминал спешен пациент, са по-малко, отколкото за една глава добитък в България", коментира той. По думите му, проблем са и цените на пътеките. "Ние сме на ръба да затворим нашата хирургия поради несправедливост в заплащането на пътеките. А знаете, че събота, неделя, по празници - всеки, който го заболи коремът, идва тук. И мога да ви гарантирам, че аз няма да съм човекът, който ще закрие това отделение. Аз обичам тази хирургия, израснал съм тук, но това просто е абсурдно. Заложена бе една тотална несправедливост в остойностяването на клиничните пътеки и сега берем плодовете от нея. Лично знам за шефове на здравни каси, които поради тяхната конкретна специалност са увеличили пари в тяхното направление, за сметка на друго. И така се унищожават цели специалности", казва проф. Стоян Миланов. Като национален консултант по спешна медицина лекарят се спира и на стандарта за спешна помощ, като отбелязва, че ако той започне да се прилага до пет години у нас, ще имаме най-модерната спешна медицина в Европа. По отношение на обжалването на стандарта проф. Миланов коментира: "За мое съжаление хората, които обжалват този стандарт, не са го прочели, защото в аргументите, с които това се прави, аз съзирам съвсем други цели. Наслушах се на разни колеги от болници, които на мен не са ми известни изобщо, че някога са работили със спешни пациенти."