Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.03.2016)
 
        ОТЛАГАНЕ - КЛЮЧОВАТА ДУМА ЗА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НА МОСКОВ
        Разделението на основен и допълнителен здравен пакет не е единственият елемент от здравната реформа, който минава в графа "отложени". Оказва се, че реално няма да има промяна и в цените, по които НЗОК плаща. Първоначално здравният министър Петър Москов искаше от тази година т.е. от 1 април да да се въведе т.нар. средно претеглена цена. Тя трябваше да се изчислява индивидуално за всяка болница и да зависи от приема ? през предни години, освен това министърът искаше за всеки пациент да се плаща една и съща цена, а не както сега - различни според клиничната пътека, по която е приет всеки. Така се очакваше лечебните заведения, които приемат тежки и скъпи случаи, а също поддържат непечеливши структури, да получават и по-голяма сума. Според правилата за работа за 2016 г. в служебния рамков договор обаче подобно нещо липсва, пише "Сега". Клиничните пътеки остават в сегашния си вид и 80% от тях са със същите цени и обеми като през 2015 г., а на болниците ще се плаща както досега - за преминал пациент по цената на пътеката, по която е приет, съобщиха от НЗОК. След известно време ще има промяна само с т.нар. амбулаторни процедури - дейности в болниците, които изискват прием за под 48 часа и които досега се плащаха по-скъпо и се отчитаха като клинични пътеки. По отношение на здравните пакети Народното събрание трябва отново да гласува, за да влязат те в сила. Отмяната стана факт заради Конституционният съд, който посочи, че в закона липсват критерии как се определя кое лечение е приоритетно и за кое може да се чака. Това беше направено в наредба.
 
        НЯМА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ НЯМА ДА ЗАКРИВАТ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ, ТВЪРДЯТ ОТ СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНИТЕ
        Изчистени са несъответствията между Националната и областните здравни карти, изработени от областните комисии. Това обяви пред "БНР" кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, който е и председател на постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружение на общините. Преди време от Асоциацията на общинските болници изразиха опасения, че ставаме свидетели на предизвестена смърт на общинските болници. Според д-р Димитров до края на месеца ще е готова Наредбата за субсидиране на болници в отдалечени населени места. "Аз не мога да гарантирам това нещо, но от разговорите ми с министерството,няма логика да има закриване на общински болници. Тези легла са разпределени и тези легла ще съществуват. Те са разпределени в зависимост от дейността на тези болници в предишните три години. Няма окончателно решение ще има ли свиване на болници или няма. Проблемът е, че се смесва и собственост", обясни д-р Димитров. В момента се обсъжда в субсидирането на отдалечените болници, които са над определени километри. До края на месеца Наредбата за отдалечените болници ще бъде готова от Сдружението на общините, тя ще се разпише от министерството и ще бъде отпусната субсидията за тези болници, които са в отдалечени региони, обясни кметът на Търговище. Очаква се на редовното правителствено заседание министрите да приематНационалната здравна карта. С публикуването й в "Държавен вестник" ще стане задължителна методиката, с която Здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения.
 
        КОНФЕРЕНЦИЯ "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - СЪСТОЯНИЕ, ЛЕЧЕНИЕ, ПЕРСПЕКТИВИ"
        Конференцията ще бъда открита от д-р Адам Персенски, заместник-министър на здравеопазването. В продължение на обявената посока за развитие и с оглед на последните промени в модела очакваме държавни експерти, бизнес-, професионални и съсловни организации да коментират верните направления и да очертаят очаквания ефект от реформите, съобщава "Zdrave.net". За първи път у нас в здравен форум ще участва г-н Арне Бьорнберг от Health Consumer Powerhouse - организацията, разработила един от най-обективните рейтинги на здравноосигурителните системи в страните от ЕС. Презентация ще изнесе и г-н Филип Домански, главен експерт в Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия. Лектори ще бъдат експерти от Комисия за финансов надзор, Български лекарски съюз, Асоциация на българските застрахователи, Български фармацевтичен съюз, Национален център по обществено здраве и анализи, Национална пациентска организация и др. Във форума ще участват представители на Министерство на здравеопазването. За участие са поканени министрите на здравопазването от 1989 г. досега.
 
        БОЙКО БОРИСОВ: МОСКОВ НАМАЛИ ДЕФИЦИТА В КАСАТА, КАК ДА ГО ОБИЧАТ
        "Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали, но факт е, че само в здравната каса сме намалили дефицита с близо 350 млн. лв. Всяка година, знаете, се влизаше на актуализация на бюджета и се дават едни пари, които ей така заминават някъде. Как ще го обичат Москов? Поевтинихме лекарствата, накарахме ги да връщат пари в бюджета. Във всички болници - най-добрата апаратура за над 300 млн. миналата година сме вкарали." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в поредно обяснение защо няма да се раздели със здравния си министър, този път пред "Нова ТВ". В коментар на пръстовия идентификатор - един от поводите БЛС да откаже да подпише рамковия договор с НЗОК, премиерът каза: "Пръстовият отпечатък е само идентификация. Това не е да ти взимат пръстови отпечатъци. В парламента взимат ли ни пръстови отпечатъци? Само натискаш, за да докажеш, че си ти. Човекът е стигнал до това решение, защото тази кражба, която всички казват, че я има в здравеопазването, от него зависи да я прекрати." Запитан дали смята, че ще успее да привлече Москов в ГЕРБ, каквото желание изрази преди дни, Борисов направи следното отклонение: "Никога не си говорим с него за политика, в смисъл като партии, и затова толкова ме обиди, когато така се израдва за победата в Плевен, ако си спомняте. Защото най ме заболя, че ние, както за Челси и Арсенал всеки проявява съчувствие в момента за слабата ни игра и на двата отбора, така проявяваме и съчувствие, когато някоя от партиите направи нещо добро." А по същество заяви: "Така че аз му знам душата. Те на книга много хора могат да дойдат в ГЕРБ. Важно е тези, които идват, да идват с душата си. А неговата душа си е в ДСБ."
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА 
        "Телеграф" се спира на проблем с имунизации, този път обаче не заради липса на ваксини. "Бебета, родени от момичета на едва 12-13 години, не биват ваксинирани за отдавна забравени болести като дифтерия и детски паралич", пише изданието и обяснява: "Причината е, че невръстните им майки, които най-често са от ромската общност, все още нямат лични карти. Това обаче е пречка за получаването на акт за раждане на бебето, записването му при педиатър и лекуване в болница. На практика подобни деца са фантоми за системата и пропускат част от задължителните имунизации, заради което създават и риск от пламване на зарази. Проблемът идва от факта, че след раждането на бебето актът за раждане се взима в общината срещу лична карта, предоставена от родител. В случая с момичетата, родили едва на 12-13 години, това няма как да стане, защото те все още не притежават подобни документи. Дори и бащата да е по-голям и вече да има лична карта, при толкова ранни бременности той обикновено остава скрит за системата, защото може да бъде осъден. Извън нея обаче остават и децата, родени от деца. В болницата те биват ваксинирани само срещу хепатит В и туберкулоза. Докато документите на новороденото се уредят, обаче се забавя и записването при педиатър, което означава, че тези деца са пред риск да пропуснат имунизациите за отдавна забравени болести като дифтерия, детски паралич, тетанус и други." Вестникът пише още: "За щастие засега епидемии, пламнали от неваксирани деца, няма. Лекарите обаче са категорични, че натрупването на определен брой неимунизирано население крие огромен риск."
        Ежедневници се спират и на инициативата на омбудсмана и ВМА по отношение на малките хора. "Омбудсманът на Република България Мая Манолова и заместник-началникът на Военномедицинска академия проф. д-р Венцислав Мутафчийски представиха нова съвместна инициатива, осигуряваща пълноценни здравни грижи на членовете на Националната организация "Малки български хора". "От тук и занапред Военномедицинска академия ще бъде здравната институция, която ще осъществява прегледите, лечението и рехабилитацията на малките хора в България. За целта всеки от вас ще има персонална карта за достъп винаги, когато е необходим преглед или лечение", обяви Мая Манолова по време на кръглата маса "Толерантността на обществото и институциите към хората с нисък ръст". Омбудсманът връчи лично първите три карти, като №1 бе за най-възрастния член - Надежда Митева", четем в "Монитор". "Откликнахме на идеята на г-жа Манолова не по популистки причини, а заради ясно осъзнатата задача на Военномедицинска академия, че тя е част от националната сигурност и от личната сигурност на всички български гражданин, каквито сте и вие - малките хора на България. Като медици напълно осъзнаваме вашите специфични нужди и специфични изисквания в лечението и затова с радост откликваме и създаваме медицинския център за лечение на малки български хора във ВМА с всичките специфичности на това лечение", казва проф. д-р Мутафчийски, цитиран от вестника.