Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.03.2016)
 
        38 АМБУЛАТОРНИ ПРОЦЕДУРИ ВКЛЮЧВА НОВАТА НАРЕДБА ЗА ПАКЕТА
        "Разделянето на пакета лечение на здравната каса няма да е факт от 1 април, но здравният министър Петър Москов ще успее да узакони горе-долу в този срок поне новия вид лечение в болниците - амбулаторна процедура", пише днес "Сега", като уточнява, че публикуваният на сайта на МЗ за обществено обсъждане пакет дейности, платен от касата, включва прием в болниците по 38 амбулаторни процедури. "Идеята е за неща като диализа, химиотерапия, лечение на бъбречни колики, малки очни, УНГ и ортопедични операции вече да няма клинични пътеки, а амбулаторни процедури, които няма да изискват постоянен престой в болница повече от 48 часа. В момента те се плащат като клинични пътеки, което е по-скъпо. Обсъжданите цени по процедурите са и по-ниски в сравнение с това, което досега НЗОК плащаше за същото, но като клинични пътеки", обяснява материалът. "Наредбата беше пусната спешно за обсъждане в четвъртък, а след две седмици би трябвало да мине и през Министерския съвет, след което да се публикува в "Държавен вестник", уточнява вестникът.
 
        ХЕЛИКОПТЕРНИТЕ ПЛОЩАДКИ, С КОИТО РАЗПОЛАГАТ БОЛНИЦИТЕ  В СОФИЯ ВЕЧЕ СА ТРИ
        "24 часа" се обръща към хеликоптерните площадки, с които разполагат наши болници. "3 хеликоптерни площадки има вече в София. В събота бе извършен първият пробен полет и приземяване на площадката при болница "Света Ана". Другите две са на правителствената болница "Лозенец" и "Сити клиник", информира ежедневникът. "Санитарната авиация разполага с 2 вертолета, като в екипажите им има и парамедик и е спасила 20 души, бе съобщено през уикенда на годишния отчет на Асоциацията на българските авиокомпании", допълва изданието.
 
        СРЕДНО 1000 БЪЛГАРИ ВСЕКИ МЕСЕЦ ДАВАТ СЪГЛАСИЕТО СИ ДА УЧАСТВАТ В РАЗРАБОТВАНЕТО И ПРОУЧВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВЕНИ МЕДИКАМЕНТИ
        "Новинар" се спира на проведения преди дни форум, посветен на клиничните изпитвания. "Средно 1000 българи всеки месец дават съгласието си да участват в разработването и проучването на лекарствени медикаменти, обясни д-р Иван Георгиев, председател на българската асоциация по клинични проучвания. Според данните у нас всяка година стартират около нови 190 клинични изпитвания, което ни нарежда сред изостаналите държави в това отношение", информира ежедневникът и продължава: "Експертът посочи още, че най-много тествания на нови медикаменти се провеждат в психиатрията и неврологията. Областта държи 20 на сто от общия брой клинични проучвания, следвана от онкологията, където 16 процента са провежданите тестове. 11 на сто пък са изпитванията в областта на ендокринологията и белодробните болести, а често експерименталното лечение е единствената алтернатива за пациенти." Публикацията отбелязва още: "Експерти в областта споделиха, че клинични изпитвания с деца се провеждат у нас, но много рядко. При подобна ситуация родителите са тези, които подписват съгласие за участието на малолетната им рожба, а ако детето е непълнолетно, само дава съгласие за участието, но майката и таткото имат финална дума. Според онкоболни пациентки, включили се в проучвания, това е бил техният спасителен пояс, а благодарение на клиничното изпитване са получили достъп до лекарства, които иначе не са били разпространени по болници и аптеки. Жените споделиха, че обществото все още се страхува от клиничните изпитвания, но за много хора проучването подарило нов живот извън страшната диагноза."
 
        ЛЕКАРКА ОТ ПАЗАРДЖИК Е НОМИНИРАНА ЗА "ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ"
        Началникът на отделението за недоносени бебета в пазарджишката болница д-р Мариела Захариева е номинирана в инициативата "Достойните българи", съобщи "БНТ". Признанието е за грижите, които тя и екипът й положиха за спасяването на родено в петия месец дете, с тегло 700 грама. За успешното лечение на невръстното момиченце помогна и музиката на Моцарт. В света на големите малката Радмила се появява твърде рано - едва в петия месец. След като направили всичко възможно, за да я спасят, лекарите поставили специално устройство в кувьоза, за да може до детето да стигат симфониите на Моцарт. Според световни специалисти здравословният им ефект е доказан. "Опитваме се да направим всичко, ама наистина всичко за нашите пациенти, за да може да бъде добър изходът. И понеже бяхме изчерпали възможностите на традиционната медицина, решихме да се обърнем към нетрадиционната... Специално в неонатологията медицината се развива страшно бързо. Ако едно нещо сме го правили преди пет години, то след 10 години вероятно е грешно и трябва да бъде променено", коментира д-р Захариева. През ръцете на лекарката са минали хиляди новородени. Немалка част от тях със сериозни заболявания. "Най-трудното нещо е да съобщиш на едни родители, че детето им е с аномалии, понякога несъвместими с живота", споделя лекарката. Всяко бебе е една отделна вселена, казва д-р Захариева. По думите й никой от колегите й не очаква награди за труда, който полагат. "Бях безкрайно учудена от тази номинация, защото това е моята ежедневна работа", отбеляза тя. Според д-р Захариева номинацията за достоен българин е признание не за нея, а за цялото неонатологично отделение в Пазарджик.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Седмица на отворените врати ще се проведе от 21 до 25 март в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. През този период ще се извършва скрининг на риска от туберкулоза, медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания. Специалистите отчитат, че през последните години подобни кампании се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията. Със седмицата на отворените врати се цели да се повиши информираността по отношение на туберкулозата и да се даде на всеки пациент достъп до здравни услуги, допълниха от университетската болница.
        Безплатни консултации за бременни у нас ще бъдат организирани през април по време на гостуването на британския доктор по акушерство и съветник към британското Министерство на здравеопазването Трейси Купър, съобщи "БНР". В България сравнително отскоро законът дава възможност на акушерки да проследяват бременността на пациентките си, без да са под постоянния надзор на лекари. И в единствената засега у нас самостоятелна акушерска практика работят три акушерки и едни психолог. В повечето европейски държави акушерският модел е водещ или поне възможен при грижата за жени с нормално протичаща бременност. У нас обаче все още изглежда като екзотика. Д-р Купър ще гостува у нас 10 дни в опит да разбере защо в България не се дава възможност на акушерките да упражняват професията си грижи на бременните жени, а от друга страна защо те самите не са достатъчно ефективни в тази посока, и да предложи възможности за разширяването на такъв тип акушерски практики.