Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.02.2016)
 
        ВАНЬО ШАРКОВ: НАЦИОНАЛНИЯТ РАМКОВ ДОГОВОР Е ПО-ДОБЪР ОТ ДЕЙСТВАЩИЯ
        Договореностите, които бяха постигнати преди събора на Българския лекарски съюз, касаят не само лекарите, а и пациентите. Увеличени бяха парите за болничната помощ, броят на направленията, средствата за специализираните прегледи и средствата за прегледи на деца. Това каза в сутрешния блок на "БНТ" зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод отказа на БЛС да подпише Националния рамков договор за тази година. "Като лекар не разбирам как успяваме за 30 минути да отхвърлим един Национален рамков договор, който е по-добър от действащия и от много други преди него. Ако въпросът е в пръстовия идентификатор, такъв текст не съществува в НРД", подчерта д-р Шарков. По думите му, отказът на Лекарския съюз да подпише НРД е свързан със съпротивата срещу засилването на контрола в сектора. "Трябва да подобрим този контрол, да го направим ефективен, а не само да говорим, че Здравната каса трябва да контролира. Има лекари, които се скъсват от бачкане, но в същото време има една малка група медици, с които не можем да се справим и които взимат от труда на работещите почтено техни колеги", каза още д-р Ваньо Шарков.
 
        НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ОБСЪДИ НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР 2016
        Надзорният съвет на Здравната каса свиква пресконференция за Националния рамков договор за 2016 г. Поводът е решението на Българския лекарски съюз да не подпише договора. Това стана на 65-ия извънреден събор на съсловната организация в петък, съобщава "БНТ". В декларацията си лекарите посочиха, че проектът на Здравна карта е юридически и медицински неадекватен, липсва нормативна яснота. Решението дойде само ден след като Лекарският съюз и Здравната каса се договориха за обемите и цените за медицински дейности, а касата се съгласи на компромисни варианти. Новият рамков договор, по който функционира здравната система у нас трябва да влезе в сила от 1 април.
 
        ОНКОЛОЗИ НА СРЕЩА С МОСКОВ
        Онколози се срещат днес със здравния министър д-р Петър Москов. Лекарите ще поставят въпроса за трикратното орязване на заплащане на клиничните пътеки. "Агенция Монитор" научи, че освен цените са намалени и обемите - от 86 хил. клинични пътеки за миналата година до 40 хил. според новия рамков договор. Срещата започва в 9:30 ч. В 12 ч. пък Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще даде пресконференция на тема "НРД 2016 за медицински дейности" в сградата на касата.
 
        ЛЕКАРИТЕ ЗАСТАНАХА СРЕЩУ ЗДРАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
        "От 1 април за това дали ще има направления, лимити и кой как ще се лекува отговорност ще носят здравното министерство и здравната каса, както и правителството, които заедно трябва да определят как ще работи секторът. Причината е, че най-високият орган на лекарите - съборът на Българския лекарски съюз (БЛС), с непознато досега мнозинство реши да не дава мандат на ръководството си да подпише със здравната каса Национален рамков договор (НРД) за цените и обемите медицински услуги през тази година", четем днес в "Капитал Daily". "Сега за начина на разпределение на бюджетите и за медицинските услуги ще трябва да се подготвят постановления на Министерския съвет", допълва изданието. И още: "Най-шумно обсъжданото е това, че здравните институции предложиха чекирането с пръстов отпечатък да бъде въведено чрез рамковия договор. В момента то не фигурира в нито един нормативен документ, а процедурата за избор на доставчик вече приключи. Лекарите го квалифицираха като поредния административен абсурд и посочиха дори само това като достатъчно основание да не подпишат договор. Другите им основания са, че въпреки обещанията да няма лимити в рамковия договор продължават да фигурират лимити за медицинска помощ, като за болниците се въвежда не само месечен, но и седмичен лимит."
 
        ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ПРИЕТИ ПОВЕЧЕТО НОРМАТИВНИ АКТОВЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАЛЕГНАТ В РАМКОВИЯ ДОГОВОР ЗА 2016 Г.
        По същия повод "Сега" пише: "Все още не са приети повечето нормативни актове, които трябва да залегнат в рамковия договор за 2016 г., и това е основната причина лекарския съюз да откаже да го приеме, гласи декларация на събора, който не даде мандат за подписване на документа. "Към настоящия момент няма приета и действаща Национална здравна карта, проектът й е медицински и юридически неадекватен и вече е предмет на съдебно оспорване. Не са приети измененията на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, обжалвана е в съда Наредбата за проучване удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от НЗОК, предвижданият механизъм за пръстова идентификация на пациентите е поредният административен абсурд", пише в декларацията."
 
        КАСАТА ИЗБРА ПО-СКЪПАТА ОФЕРТА ЗА ПРЪСТОВ ИДЕНТИФИКАТОР
        "Консорциум СТЕМО - Гама Консулт" е фирмата, спечелила обществената поръчка за създаване на софтуера за пръстов идентификатор, информира "Zdrave.net". Компанията е класирана на първо място със 75,608 точки. Решението за това НЗОК е взела в четвъртък, на 25-ти февруари. Другата фирма участник в търга - "Контракс" АД, е класирана на второ място с 69,783 точки. Припомняме, ценовата оферта на спечелилата фирма за внедряване на системата възлиза на 398 000 лв. без ДДС, а предложената цена за четците на биометрични данни е 239 лв. без ДДС. Загубилата "Контракс" АД пък предлагаше цена от 88 000 лв. без ДДС за внедряване на системата за пръстов идентификатор и 190 лв. без ДДС - за четец. Решението може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок от датата на обявяването му.
 
        ПОРЕДЕН ИНЦИДЕНТ В ЦСМП...
        "Монитор" разказва за пореден инцидент в ЦСМП. "Мъртвопиян и облян в кръв 54-годишен жител на Сливен направи скандал в центъра за спешна и неотложна медицинска помощ. Мъжът потърсил медицинска помощ малко преди полунощ в събота, след като се самонаранил в дясната ръка със самоделен пистолет. При опит на дежурните лекари да му поставят обезболяваща инжекция преди обработката на раната пациентът изпаднал в неистов гняв и започнал да рита и да блъска вратите и обзавеждането на шоковата зала. Наложило се да бъде повикан дежурен полицейски патрул, който поставил белезници около китките на буйстващия", четем във вестника.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "24 часа" информира за конкурси за шефове на общински лечебни заведения в столицата. "На сайта на СОС са обявени конкурси за управители на 9 поликлиники. Търсят се и директори на 7 специализирани болници, сред които за лечение на онкологични заболявания и за лечение на деца с церебрална парализа, Центърът за психично здраве и Центърът за кожно-венерически заболявания", пише вестникът.
        Няколко издания информират за дело срещу касата. "Моника Михайлова осъди здравната каса заради отказано лечение в чужбина. Административният съд в Стара Загора отмени писмото на управителя на НЗОК, с което се отказва лечението на 32-годишната жена като незаконосъобразно, и върна преписката за произнасяне по същество", съобщава "Труд". "32-годишната Моника страда от рядкото заболяване киста на Таров и спешно трябвало да бъде оперирана през лятото на 2015 г. От американска клиника в Кипър правят жест и се съгласяват на разсрочено плащане. Моника и близките й събират нужните близо 40 хил. лв. и операцията минала успешно. Моника вече се чувства добре, но има да доплаща около 12 500 евро. А Моника се оплака от дългото бавене на решението на касата, през което време тя е изпитвала непоносими болки и не е можела да се грижи за 11-годишната си дъщеря", разказва публикацията.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Изграждането на експертни центрове и мрежи за редките заболявания на национално ниво има водещо значение за комплексното обслужване на тези пациенти и УМБАЛ "Александровска" като най-голяма университетска болница у нас има готовност да развива приоритетно тази дейност." Това заяви на пресконференция днес изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов. В деня, на който световната медицинска и пациентска общност отбелязват значимостта на редките болести и необходимостта от координирани действия за борба с тях в УМБАЛ "Александровска" бяха открити три експертни центъра: по наследствени неврологични метаболитни заболявания, за първични имунни дефицити и за болестта на Фабри. Обявено бе също така и намерението на базата на дейността на експертната комисия за комплексно медицинско наблюдение на деца с муковисцидоза в болницата да бъде създаден и център за лечение, който да обхване пациенти от 0 до 18 години. Експертните центрове ще развиват многостранна дейност, включваща прецизна комплексна диагностика на редки заболявания и синдроми; съвременно лечение, в това число и в рамките на клинични проучвания; активна изследователска работа, в това число и дългосрочно наблюдение на болните и техните семейства.
        Британски лекари проведоха семинар на тема "А,Б,В в клиничната медицина". Той се проведе пред български и чуждестранни студенти, които се обучават в Медицински-университет-Пловдив, съобщиха от учебното заведение. Целта на семинара беше да даде възможност на студентите от горните курсове да упражнят практически познанията си по медицина. Безплатният курс беше воден от британски лектори - д-р Маргарита Китова-Джон, която от дълги години работи като общо-практикуващ лекар в Англия и съпругът й д-р Джон.