Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.02.2016)
 
        НАЧАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 1260 ЛВ. ЗА ЛЕКАР И 840 ЛВ. ЗА МЕДСЕСТРА ИСКАТ ОТ КНСБ
        Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ ще настоява за сериозен ръст на заплащането в сектора при преговорите по новия колективен трудов договор, който трябва да бъде подписан през юли тази година. Мотивът за това е хроничният глад за медицински специалисти, съобщават медиите. Според КНСБ, началната заплата за лекар трябва да бъде в размер 1260 лв., а на медсестра - 840 лв., допълва "Zdrave.net". По нормативна уредба в момента заплащането на специализантите е 950 лв. и нерядко се получава така, че те са по-добре платени от лекарите, които ги обучават, отбеляза Пламен Радославов от Федерацията. "Получава се парадокс, съгласно наредбата за следдипломната квалификация на лекарите и медицинския персонал, началната заплата на специализанта е минималния осигурителен доход за страната. Разбирайте, че в момента, на много места основните възнаграждения на обучаващите са по-ниски от основното възнаграждение на специализанта, на обучаващия се", коментира той.
 
        ПОДКУПИ ЗА 5360 ЛВ. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗДРАВНИЯ СТАТУС ВЗЕЛА ДАНЪЧНАТА ОТ ПЛОВДИВ
        Данъчната инспекторка от Пловдив, която бе арестувана заради подкупи срещу възстановяване на здравния статус, е получила 5360 лв. от 20 души, пише днешната преса. "Уволнената за корупция Нели К. вземала от 130 до 780 лв. от човек. 42-годишната главна специалистка в дирекция "Обслужване" при НАП-Пловдив прибрала подкупите от 29 май м.г. до 13 януари т.г. Срещу пари Нели К. променяла здравноосигурителния статус в електронната система на НАП, без хората да са платили дължимите вноски", четем в "24 часа". "При разпитите тя се признала за виновна. Била подложена на следствен експеримент, при който обяснила механизма за извършените от нея престъпления. Данъчната е на свобода срещу 1000 лв. гаранция", информира още публикацията.
 
        ЗЪБОЛЕКАРИТЕ ПОДПИСАХА ДОГОВОРА СИ С КАСАТА
        Докато неизвестните около рамковия договор с БЛС все още са налице, Националният рамков договор 2016 за дентални дейности бе подписан днес от Надзорния съвет на касата и от Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз. Договорът ще бъде преподписан и от министъра на здравеопазването - д-р Петър Москов. Тази година са предвидени 123 млн. лв. за дентални дейности. Включена е и нова, трета дейност при възрастните пациенти - вадене на зъб или пломба, която обаче ще влезе в сила едва от септември, съобщава "Zdrave.net". Досега пациентите над 18-годишна възраст имаха право на до две лечебни дейности за съответната календарна година. Новите моменти, залегнали в документа, са свързани и с условията и с реда за контрол - регламентирана е контролната дейност на НЗОК по изпълнение на договорите с изпълнителите на дентална помощ, като са разширени правомощията на контролните органи. Въведени са нови видове контрол: предварителен, внезапен и последващ. Предвидена е възможност, при отчитане на неизвършена дейност, да се прекратява договор с изпълнител на дентална помощ. Същите текстове стоят и в договора с БЛС.
 
        ВИНАГИ, КОГАТО СЕ ЗАПОЧВА НЯКАКВА РЕФОРМА, СЕ НАМИРАТ ПРОТИВНИЦИ...
        "Монитор" коментира така: "Винаги, когато се започва някаква реформа, се намират противници. И това е нормално, особено когато става дума за здравеопазването, което е сектор, засягащ абсолютно всеки един човек. Спешната помощ е едно от слабите места в системата, а от друга страна, реформата там е толкова важна, защото засяга националната ни сигурност. И точно когато най-накрая необходимите реформи имат ясен и точно начертан път, отново има недоволни. От какво? От това, че линейките ще трябва да идват по-бързо, или от това, че приемните отделения ще бъдат ремонтирани?! Или пък заради това, че пациентът ще получава по-качествена медицинска грижа, а специалистите ще работят при по-ясно разписани правила? Какво от всичкото това не им хареса на частните и общинските болници, че дадоха на съд новия стандарт за спешна помощ? Или недоволството има друг дълбок, гнил корен, като например притеснението, че няма да отговарят на новите изисквания или пък че измамите е фиктивно назначени лекари ще лъснат. Много е тъжно, че изобщо губим време и ресурс за подобни "борби", маскирани зад аргументи, които не е много сигурно дали обслужват интереса на пациентите или нещо друго. Защото докато буксуваме срещу необходимите промени, вместо да ги изпълняваме, нищо добро не ни очаква..."
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Вестниците се спират и на уволнението на директора на столичния психодиспансер. "Предложението за уволнението на Тарашоева е на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов", пише "Сега" и допълва: "Барбалов посочи, че през последните месеци бившето вече ръководство на психодиспансера е правило опит да се закрие единственият спешен психиатричен кабинет в столицата, който годишно обслужва по 1800 пациенти. Проверки са показали, че ръководството на психодиспансера не е искало да приема пациенти въпреки наличието на свободни места и че в даден момент се е стигнало дотам, че единственият начин пациент да бъде приет там е да отиде с някоя медия."
        Друга тема в днешния печат е пресконференцията, дадена вчера от няколко организации в защита на стандарта по спешна медицина. "Болници пълнят спешните си отделения с лекари фантоми, за да изпълнят стандартите за минималния брой медицински лица. За това сигнализира зам.-шефът на "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски", впечатлява се "Телеграф". Публикацията цитира д-р Сопотенски, който отбелязва, че това не е прецедент, а практика и се прави, за да могат лечебните заведения да отговорят на стандартите. Въпреки това: "Той защити медицинския стандарт по спешна медицина, който заедно с 14 други документа на здравното министерство е внесен за обжалване във Върховния административен съд. Според гилдията обаче това ще доведе до провал в системата", четем в изданието.
        И още: "Д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешната помощ, оприличи приемните кабинети на умалени гарсониери и дори мазета. По думите й на ден през тези места минават средно между 30 и 40 пациенти. "Как мислите, че се работи в стая 40 кв. м с две легла и една кушетка?", риторично попита Кателиева."
 
       ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        България оглавява европейската класация по най-голям процент от населението с наднормено тегло, по данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването. 280 000 души у нас са със затлъстяване. Броят на хората с наднормено тегло в световен мащаб е 2 милиарда, а през 2025 се очаква да достигнат до 2,5 милиарда души. Само 1/5 от населението у нас спортува, а българските деца прекарват най-много време пред телевизора или пред компютъра. Освен заседналия живот, причина за наднорменото тегло, захарния диабет, сърдечните проблеми са и лошите хранителни навици, обясни пред "Нова ТВ" доц. Ханджиев, който е и ръководител на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания "Акад. Ташо Ташев". По думите му решението на проблема е в ранната профилактика от детска възраст. "Това е много обезпокоително, че само 1/5 от възрастното население имат задоволителна физическа активност, т.нар.10 000 стъпки на ден. Ние препоръчваме повече да ходим пеш, да има повече пътеки за пешеходци, за колоездачи", каза той. Експертите отчитат, че превенцията на наднорменото тегло започва в първите 1000 дни от развитието на организма. Затова жените не трябва да качват повече от 20 килограма по време на бременността си. Движението също не трябва да се пренебрегва.
        В УМБАЛ "Александровска" е разкрит Експертен център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания с ръководител проф. Ивайло Търнев. До дни в лечебното заведение ще стартират експертни центрове за болестта на Фабри с ръководител проф. Емил Паскалев и за имунодефицитни състояния с ръководител проф. Елисавета Наумова. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. В рамките на "Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве 2014-2020", към Клиника по педиатрия на УМБАЛ "Александровска" функционира Експертна комисия за комплексно медицинско наблюдение на деца с муковисцидоза. На тази база предстои да бъде създаден и специализиран Център за лечение на деца от 0 до 18 години с муковисцидоза. Експертните центрове за диагностика, лечение, проследяване и рехабилитация на редките заболявания, и дейността на Експертната комисия за наблюдение на децата с муковисцидоза в УМБАЛ "Александровска" ще бъдат представени на пресконференция в понеделник, съобщават още от болницата.
        На заседанието си днес общинските съветници в Дупница избраха Росен Тимчев за временен управител на общинската болница в града МБАЛ "Св. Иван Рилски", съобщават местни медии. 30-годишният магистър по здравен мениджмънт бе част от 3-членната комисия избрана от ОбС-Дупница извършила проверка на здравното заведение. Досегашният управител д-р Любомир Таушански е освободен от длъжност, но не и от отговорност, гласи приетото решение на местния парламент. От думите на Тимчев стана ясно, че той готви структурни промени в болницата, но ще се опита да не съкращава медицински персонал. Задълженията на болницата към момента са 930 000 лв. Очаква се след 6 месеца да бъде обявен конкурс за длъжността.