Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.02.2016)
 
        БРИТАНСКИТЕ МЕДСЕСТРИ МАСОВО НАПУСКАТ СТРАНАТА
        В продължение на години медиите разказват историята как имигранти заливат Великобритания, като работят в заведения, в строителството, в търговията и в здравния сектор, основно като медсестри. В противовес на това е масовото изселване на британските медицински сестри, които напускат Националната здравна служба, заминавайки за Австралия, Канада и САЩ, пише британският сайт salariesinhealthcare.com. Недостигът на медицински персонал, който измъчва NHS, постави медицинските сестри под огромно напрежение. Мнозина избират да напуснат. Само през миналата година 5500 медсестри са избрали да емигрират. За сравнение, през 1997 г. те са били 3400. Това само засилва недостига на персонал в страната. Скорошно проучване на Health Services Journal посочва, че 207 от 232 (около 90%) английски болници са страдали от недостиг на персонал за дневна смяна през август миналата година, а недостигът на бройката за нощни смени изглежда незначително по-добре - с приблизително 80% от болниците, изпитващи недостиг на персонал, допълва "Zdrave.net". Заради недостига, медицински сестри на смяна са често под огромно напрежение, опитвайки се да осигурят нивото на грижи, от което пациентите се нуждаят. Тези нива на стрес, комбинирани с дългите работни часове, сериозно влияят на качеството на техния живот и те търсят алтернативи. Ако разгледаме алтернативите, ще видим, че те изглеждат много по-привлекателни. Началната заплата за медицинска сестра във Великобритания е около  15 500, докато в САЩ същата медицинска сестра може да изкара до 40 000 паунда. В Австралия началните годишни заплати са около $ 55 000 (или  26 500 паунда), при около $ 70.000 (26 500 паунда) средно годишно заплащане за медицинска сестра, и това, без да сме обърнали поглед към високо квалифицираните професионалисти. Предвид тези различия в заплащането и в стандарта на живот, по-ниските нива на стрес и факта, че в САЩ, Австралия и Канада всички говорят английски, не е чудно, че британските сестри решават масово да напуснат страната. Междувременно британското Министерство на здравеопазването се опитва да намери дългосрочно решение на проблема чрез обучение на още 50 000 медицински сестри. Въпреки това, ако ставки на заплащане не се увеличат, като се има предвид международното търсене и стимула за напускане на страната, много от обучените медицински сестри могат да потърсят реализация зад граница, отбелязва изданието.
 
        ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ОТ ЛОВЕШКАТА БОЛНИЦА ПОЛУЧИХА ОСТАВКАТА НА ПРОКУРИСТА
        "Филиал за обучението на медсестри, акушерки и рехабилитатори в Пазарджик се подготвя по проект на местната власт. Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков проведе работна среща с шефове на здравни заведения и БЛС", пише днес "24 часа". "Медицинските университети в София и Пловдив са предоставили на Величков писмени предложения за обучението на специалисти по здравни грижи. Държавата дава за база сградата на закрития педагогически институт. Има идея в ръководството на бъдещото учебно заведение да влязат представители на местни болници и пациентски организации, което да гарантира успешно и адекватно практическо обучение и работа на завършилите кадри", допълва публикацията. Изданието, както и други ежедневници, се фокусира и върху вчерашния протест в ловешката болница. "350 лекари и медицински сестри от общо 500 души персонал на ловешката болница излязоха на протест и успяха да получат оставката на прокуриста д-р Снежинка Митова и директорския борд. Медиците обвиниха д-р Митова в "брутално и грубо отношение и липса на всякаква диалогичност", четем в ежедневника. "Работя от 37 г. в болницата и никога не съм бил подлаган на такъв психически тормоз. Обръщам се към жителите на Ловеч: "Не допускайте закриване на здравното заведение!", каза завеждащият кардиологията д-р Митко Митев. Всички шефове на отделения са единодушни, че прокуристката води болницата към "клинична смърт". Като потвърждение пристигна новината, че заради грубо отношение и неразбиране светилото в чернодробните трансплантации проф. Никола Владов от ВМА няма повече да извършва прегледи там. От местен патриотизъм той почти без заплащане идвал в родния си град", пише още вестникът.
 
        МОБИЛНИ ЛЕКАРИ ЩЕ КОНСУЛТИРАТ ВКЪЩИ БРЕМЕННИ ЖЕНИ И ДЕЦА ДО 3 ГОДИНИ
         "Мобилни лекари ще консултират вкъщи бременни жени и деца до 3 години в София и Ихтиман през тази година. Това е пилотен проект между "Втора САГБАЛ - Шейново" и лечебницата в Ихтиман, а идеята е да се подобри майчиното и детското здравеопазване чрез предоставяне на здравни услуги по домовете", съобщава "Монитор" днес. "Мобилните лекари ще посещават бременни, които са били само веднъж на консултации. Те ще търсят и семействата, които не водят децата си редовно на педиатър. За целта в четвъртък Столичният общински съвет ще гласува доклад за финансиране на проекта. За реализацията му са нужни 170 000 евро. С парите ще се осигурят безплатни прегледи на минимум 250 жени и над 850 деца в двата града. Освен това ще се купи и мобилна апаратура - ултразвук, преносим кувьоз, апарат за изследване нивото на билирубина при новородените, ЕКГ и апаратура за измерване на слуха", пише изданието.
 
        ЗА ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА ДОСТЪПА ДО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
        "Всеки ден" се спира на промените в Наредбата за достъпа до медицинска помощ. "Пациентите вече няма да могат да бъдат изнудвани за пари в болницата, защото в проект за нова наредба е записано, че те ще си плащат само ако искат самостоятелна стая, лична медицинска сестра и екип, който да ги оперира. Това става ясно от документа, публикуван в сайта на здравното министерство за обществено обсъждане", пише изданието. "Другият нов момент е свързан с организирането и поддържането на Национална листа на чакащите за лечение по т.нар. допълнителен пакет. Списъкът ще трябва да бъде качен на сайта на НЗОК В началото на месец април и в него ще има актуална информация, включително и за поредността на записаните пациенти и определените им дати за прием. Публикуваната информация няма да съдържа лични данни на пациентите, пише в проекта за нов нормативен акт, който здравното министерство е качило на сайта си за обществено обсъждане", пояснява изданието.
 
        ПРОФ. КАМЕН ПЛОЧЕВ:
ЗАДАЧА НА АРМИЯТА Е ДА ИЗОЛИРА ЗАРАЗОНОСИТЕЛИТЕ СРЕД БЕЖАНЦИТЕ
        Здравните власти в Дания се оплакаха, че бежанците са внесли в страната болести, които от много години са забравени. Причината е, че датчаните пренебрегват мярката по проверка на здравето на желаещите убежище в страната. Проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести към ВМА, отсече в студиото на БНТ, че в България няма такива случаи, но това е една от причините началникът на ВМА да разработи цялостна програма за контрол и противодействие. "Планираме армията да помогне при коригиране потока на бежанците. Придвижването на тези големи човешки маси крие риск от огромно замърсяване, крие риск от близък контакт между самите бежанци и хората, които ще участват в организацията на дейностите по тяхното придвижване, а това са наши военни контингенти и ние сме задължени да осигурим и тях, и населението, през което ще минават тези потоци", каза проф. Плочев. Той поясни, че на първо ниво се преглеждат хора със симптоматика, която може би е причинена от заразни болести. Това са висока температура, диария, обриви, подути лимфни възли, в някои случаи и замъгляване на съзнанието. Болестите могат да бъдат групирани най-общо като респираторни - дихателни инфекции, на стомашно-чревния тракт - хранителни инфекции,  болести, причинени от мръсотията, трансмисивни инфекции, пренасяни от гризачи и покривните инфекции, причинени от липсата на вода и средства за почистване. "Тук водеща роля трябва да води превантивната медицина. Нашата задача като армия, е по-скоро изолация и лечение на тези хора. И евакуация до точка, където може да им се окаже специализирана помощ. Имаме разбира се и структури в армията, които се занимават с хигиенизиране, пръскане на площи, съответно и ваксиниране, но трябва да се реагира бързо, а това не е основно задължение на армията. Задължението на армията е към нашите контингенти, към нашите палатки, където ще бъдат локаризирани медицинските екипи", каза проф. Плочев. 
 
        Д-Р ПЕНКОВ: СЛИВАНЕТО НА ОТДЕЛЕНИЯ, КОИТО НЕ РАБОТЯТ ИЗЦЯЛО, НЕ Е СТРАШНО
        Ако едно отделение е от 60 легла, а се използват само 20, защо трябва то да съществува? Това попита зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналисти по повод идеята да се слеят няколко отделения в МБАЛ Ловеч, като добави, че в сливането няма нищо страшно. В лечебното заведение се планира обединяването на отделенията по хирургия и съдова хирургия, както и едно от отделенията по вътрешни болести с това по ендокринология. Срещу това сливане обаче протестира персоналът на болницата, който вчера призова да не се закриват клиники и да не се допусне съкращаването на медици, допулва "Zdrave.net". Д-р Пенков отбеляза, че утре ще се състои среща между ръководството на МЗ и прокуриста на лечебното заведение д-р Снежина Митова. Той уточни, че срещата е по нейна молба и тя ще представи план за преструктуриране на болницата. Зам.-министърът каза, че д-р Митова не е виновна за сегашното финансово положение на болницата, която дължи около 3 млн. лв. По отношение на недоволството на различни болници в страната срещу здравната карта д-р Пенков заяви, че тя гарантира 10 000 легла повече от реалните нужди на страната. "Трябват ни 26 000 легла, а са дадени 35 000. Това застрашително ли е", попита той. Зам.-министърът добави, че мениджърите трябва да решат какво да правят с въпросните 10 000 легла. Той добави, че няма да се съкращава персонал в резултат на картата.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        УМБАЛ "Александровска" получи днес сертификат за качество ISO 9001:2008. Документът гарантира, че медицинските услуги, предоставяни в болницата, отговарят на добрите практики и международните стандарти за диагностика, лечение и рехабилитация. Той е със срок на валидност 3 години. Директорът на болницата доц. Костадин Ангелов отбеляза, че изискването за наличието на системи за управление на качеството е записано в новата наредба на Министерството на здравеопазването за критериите, по които лечебните заведения ще сключват договор с НЗОК. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков потвърди това. "МЗ е включило това нещо в наредбата си като допълнителни точки, които се дават при оценка на болниците при сключване на договор с тях", каза той. По думите му в бъдеще все повече ще се обръща внимание на качеството и ще се въвеждат все нови критерии за това. Според него ако болниците притежават подобни документи това означава, че НЗОК също ще може да гарантира пред здравно осигурените качество на лечението.