Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.02.2016)
 
        ПЕТЪР МОСКОВ ЗА ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ: ПО-ЛЕСНО Е ДА СИ "ПРОТИВ", ОТКОЛКОТО ПРАВ
        Мнозинството потвърди, че стои зад програмата за управление на правителството, коментира министърът на здравеопазването Петър Москов след гласуването на вота на недоверие към правителството. Той не успя, тъй като за оставката на кабинета гласуваха само 80 депутати при необходими минимум 121. На въпрос каква е поуката от вота на недоверие, той обобщи: "По-лесно е да си "против", отколкото да си прав", съобщава        "24 Часа". По достатъчно убедителен начин изложих аргументите на правителството против мотивите на вота, каза още министърът. Той благодари на депутатите, които чули и оценили това нещо и не са подкрепили вота на недоверие. Част от аргументите, включително изложени от народни представители от управляващото мнозинство, бяха свързани с наистина ясно записани действия в областта на развитие на здравноосигурителния модел и аз декларирах и от трибуната, че в рамките на тази година една от целите на министерството, респективно правителството, ще бъдат правилата за надграждане на здравноосигурителната система с доброволните дружества като втори стълб, обясни той. Нито в сферата на лекарствената политика, нито в инфраструктурата на здравната мрежа, нито в сферата на начина на финансиране на резултат, в сферата на изискванията касата да заплаща за комплексност и за резултат, каза Москов и добави, че не смята, че трябва да има промяна. Трябва да има усъвършенстване, трябва да има поука от по думите му не добре конструирани административни актове, но не и промяна в политиката, посочи той. Според него това са смислени политики - да има повече лекарства на по-ниска цена, с по-ниско доплащане от пациентите, което тече, да продължи прехвърлянето на тежест от болничната в доболничната помощ, да е ясно каква инфраструктура трябва да отговаря на нуждите на пациентите, а не на бизнесидеите на определени граждани.
 
        ДО 2 МЕСЕЦА ЩЕ ЧАКАМЕ ЗА ПЛАНОВО ЛЕЧЕНИЕ
        В "Труд" четем: "До 2 месеца ще чакаме за планово лечение, а досега не съществуваше ограничение във времето. Мярката е записана с промени в наредбата за достъп до медицински грижи. "Предвижда се всяка болница да води своя листа, а НЗОК да ги обединява в национална, която ще може да се види на интернет страницата на фонда", обясни вчера за "Труд" зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. В списъка на касата няма да има имена, а само номер, дата и час на приемане на пациента в дадено лечебно заведение."
 

       ЛИСТИТЕ НА ЧАКАЩИТЕ ЗА БОЛНИЦА СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ
        Проектопромените в наредбата за достъпа до медицинска помощ днес е фаворитът на медийното внимание в здравната сфера. Повечето издания се спират на листата на чакащите, наречена с новите промени "листа за планов прием". "Независимо дали си плаща, пациентът не може да пререди никого в листата на чакащите за прием в болница по допълнителния пакет, плащан от здравната каса, гласи текстът в проектонаредбата за достъпа до медицинска помощ, която беше публикувана за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство", коментира "Капитал Daily". Ежедневникът цитира думи на министъра от преди време, според които "ако човек не желае да е в листа на чакащите и иска незабавен достъп до лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване", и отбелязва: "Възможността да си плащаш обаче липсва в текста на проектонаредбата. Напротив, в нея е записано, че пациентът ще трябва да изчака. В документа е предвидено чакането да продължи не повече от два месеца." "В края на деня от МЗ обясниха, че пациентите, които си плащат, все пак ще могат да бъдат оперирани преди другите, но в извънработно време - например - събота, неделя, вечер и т.н.", пише още ежедневникът.
 
        ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПУСНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ПОРЕДНИТЕ ИДЕИ
         "Сега" пише: "Здравното министерство пусна за обществено обсъждане поредните идеи, които са с неясна практическа цел, но със сигурност ще доведат до скандали между пациентите и болниците и ще увеличат още повече корупцията. Те се отнасят до листите с пациенти, чакащи лечение в болница. Според проекта здравната каса ще е длъжна да организира и поддържа национална листа на чакащи лечение по т.нар. допълнителен пакет. Списъкът ще е на сайта на НЗОК и в него ще има актуална информация, включително и за поредността на записаните пациенти и определените им дати за прием." Изданието отбелязва още: "В допълнителния пакет от 1 април попадат 3 клинични пътеки, но общо 60 фигурират и в допълнителния, и в основния. Т.е. в областта на гастроентерологията, урологията, ортопедията, хирургията и очните болести пациенти, които не са спешни, не са деца и не са със съмнение за рак, могат да минат и в допълнителния пакет и да бъдат записани в листа на чакащите."
       
        ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА СИ НАЕМАТ МЕДСЕСТРА
        "Телеграф" се спира на една новост за пациентите, залегнала в наредбата. "Пациентите ще могат да си наемат медсестра, която да ги обгрижва, докато са в болница. Това е проект на здравното министерство за достъпа до медицинска помощ, публикуван за обществено обсъждане", пише вестникът. Материалът споменава бегло и останалите проектопромени: "В него са разписани подробно и задълженията на джипитата. От 1 април те ще предписват напълно покриваните от здравната каса лекарства по международно непатентно наименование, а не както досега - по търговската марка. Това значи, че върху рецептите ще бъде записано активното вещество, от което се нуждае лечението, но ние сами ще можем да избираме кой от медикаментите с това съдържание да закупим. Освен това, ако пациентът заяви такова желание, джипито ще бъде длъжно да му изпише най-евтиния от възможните продукти. Проектът на наредбата е описал също правилата и реда за съставяне на листа на чакащите. Това ще се случва само по диагнози, попадащи в допълнителния пакет медицински дейности, като максималният срок за изчакване ще бъде 2 месеца. Болниците пък ще бъдат длъжни да поместват на видно място списъците с поредни номера на пациентите, но и да подават тези данни в здравната каса. Именно НЗОК ще поддържа национална листа и ще гарантира, че няма да има пререждане.
 

       КМЕТОВЕ В ПАЗАРДЖИШКО НА БОЙКОТ СРЕЩУ ОРЯЗВАНЕТО НА БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА
        Кметовете на 12-те общини в пазарджишка област приеха декларация, в която неодобряват изготвения проект на национална здравна карта, информира "Монитор". Поводът е драстичното орязване на леглата в болниците в региона в проекта на националната комисия, който предвижда леглата в здравните заведения да останат 960. Най-много се съкращават в педиатричните отделения-местният проект на областта бе заложил 372, а според вижданията на националната комисия леглата за най-малките пациенти остават 185, т.е. наполовина. Намаление има и при АГ-леглата-от 157 на 110, при терапевтичните-от 686 на 444. Интензивните също са намалени- 55 вместо 74 и хирургичните от 390 на 166.  Несъгласните с публикувания проект на сайта на здравното министерство предлагат да бъде защитен проекта на Областната здравна карта, който бе приет през ноември от местна комисия. В него са взети предвид и новите дейности в новооткритите отделения на МБАЛ"Асарел Здраве"-в Панагюрище и болница"Здраве" в Пазарджик, която в момента строи нов корпус към сегашната си сграда и ще открие нови отделения в здравното заведение. Към протестната декларация до здравния министър д-р Петър Москов се очаква да се присъединят и собственици на болници. Лечебните заведения в област Пазарджик обслужват над 270 000 жители, в това число и райони със специфично географско разположение и трудни зимни условия.Промените, предвидени за нашата област, касаят основни сегменти на здравеопазването - педиатрия, инвазивна кардиология, травматология и интензивно лечение.Недопустимо е във време, когато СЗО дава приоритет на майчиното и детско здравеопазване, ние да намаляваме наполовина възможностите за лечение на деца.Благодарение на добрите практики, които се утвърдиха в инвазивната кардиология в Пазарджик, много от гражданите водят пълноценен живот, а не са малко и тези, които го дължат изцяло на нея, недоволстват градоначалниците в нарочната декларация.
 
        ДИМИТЪР ШИШКОВ: НЕОБХОДИМ Е МЕХАНИЗЪМ ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД
        Крайно време е да минем на заплати в здравеопазването, които да остойностят лекарския труд. Сега такова остойностяване липсва. Не можем да караме лекарите да мислят за парите си, вместо за наука и труд. Това мнение изрази в предаването по "БНР" д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок. Предложението е обсъждано със здравния министър и по думите на Шишков има нагласа това да се случи. Легендата за струпването на големите специалисти в болниците в големите градове е вярна само донякъде. Виждал съм колеги в елитни болници, които не са на нивото, на което те трябва да бъдат, заяви Димитър Шишков в коментар за дисбаланса на лечебни заведения и специалисти на територията на страната. Ние сме на първо място в света по брой на многопрофилни болници за активно лечение, няма държава в света, която да не регулира този процес, каза още Шишков. Според него много от предложенията за здравна реформа не могат да се реализират заради намеса на финансови интереси. "Сблъскваме се с интереси в Народното събрание, във фармацевтичната индустрия и с интересите на фалшиви болници, в които не се извършва медицина, а се прибират делегирани пари." Министър Москов е подкрепян изцяло от ГЕРБ и от РБ, друг е въпросът ще успее ли да довърши реформата, уточни депутатът от Реформаторския блок. По думите му реформата като принципи е добра, но тежка реформа. Димитър Шишков обобщи, че трябва да се случат както централизираните поръчки, които да ограничат корупцията при закупуването на лекарствата, така и здравната карта и разделянето на пакетите.
 
        ТАНЯ АНДРЕЕВА: НАЙ-ПОТЪРПЕВШИ ОТ РЕФОРМАТА ЩЕ БЪДАТ МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА И МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ
        Бившият здравен министър д-р Таня Андреева коментира отнов пред "БНР", че най-потърпевши от реформата ще бъдат малките населени места и малките болници, през които преминават около два милиона души. "Във всички по-големи болници инфраструктурата и условията на труд са по-добри. Това наложи изтеглянето на специалисти в големите лечебни заведения, а малките пострадаха. Но почти една трета от населението на страната, когато има проблем, се среща първо с екипите на общинските болници." Според Андреева в момента сме свидетели на лимити на лечебните заведения, на лимити по дейности, а това означава, че министерството централизирано определя колко пациенти от какви заболявания да се разболеят. Усещането сред лекарите е, че министърът прави реформи, за да удържи бюджета на Касата да не мине в дефицит, да не се преразходва, посочи още д-р Андреева. По време на нашето управление нямаше такъв вот на тема здравеопазване, независимо че преживяхме много вотове, припомни бившият здравен министър.
       
        НЗОК УТВЪРДИ НОВИ КРИТЕРИИ ЗА ИНСУЛИНОВО ЛЕЧЕНИЕ НА ЗД ТИП 1, ЛЕЧЕНИЕ НА ЗД ТИП 2 И ТЕРАПИЯ С МЕТОТРЕКСАТ
        НЗОК утвърди нови критерии в извънболничната помощ за инсулиново лечение на захарен диабет тип 1, лечение на захарен диабет тип 2 и терапия с медикамента "Метотрексат", научаваме от "Medical News". Новите изисквания са въведени във връзка с актуализацията на Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък, съдържащ препарати за домашно лечение, покривани от  НЗОК. В списъка вече са включени новите лекарствени продукти с Международни непатентни наименования Insulin degludec - за захарен диабет тип 1 и тип 2 и Empagliflozin-SGLT2 инхибитори за захарен диабет тип 2, както и промяна във възрастовите ограничения на Insulin detemir, съобщиха от НЗОК. Отпада необходимостта от прилагане на копие от рецептурната книжка на здравноосигуреното лице към документите, с които се предписва терапията, поради възможността за обективизиране на информацията за проведена предхождаща терапия от информационната система на НЗОК. Освен това в ПЛС вече е включен медикаментът Метотрексат за парентерално приложение при лечение на пациенти с псориазис, серопозитивен ревматоиден артрит и ювенилен артрит. В изготвянето на новите изисквания са участвали консултантите на НЗОК по ендокринология и болести на обмяната, както и експерти от институцията по кожни и венерически болести, ревматология и детска ревматология. Новите критерии влязат в сила от 1 февруари 2016 г.
 
        ПРОФ. КАМЕН ПЛОЧЕВ: ЗАСЕГА СТРАНАТА НЕ Е ЗАСТРАШЕНА ОТ ЗИКА ВИРУСА
        Засега няма опасност от зарази, пренесени от бежанците, увери началникът на ВМА проф. Николай Петров. "През нашата болница за три месеца са преминали около 1400 бежанци като прегледи. От тях около двеста са били болни от респираторни заболявания на дихателните пътища. Около 112 са с диабет и 12 с травми. Това е профилът на преминаващите." "Не става дума за заплаха. Ние говорихме за това, че тук може да влезе с бежанец неволно или умишлено, високо опасна инфекция, която се разпространява бързо и е с много висок процент смъртност." За момента няма опасност от заразата от вируса зика в страната, допълни началникът на Клиниката по инфекциозни болести. проф. Камен Плочев, по информация на БНР. Антракс, близкоизточен респираторен синдром и туларемия са най-вероятните зарази, които могат да дойдат у нас, посочи проф. Плочев, като увери, че изцяло специалистите са подготвени за тях. "Не е необходимо в момента на първа линия да работят високо квалифицирани специалисти. Въпросът е да има хора, които да кажат - тук има нещо, да го отделим. И тогава вече идва втора вълна специалисти, след което вече трето ниво на квалифицирана медицинска помощ, която може за де оказва на място, или да се транспортира до близката болница, или до Военно-медицинска академия." "Но на първо място, тези, които в момента са на границата и преглеждат, са достатъчни като филтър. Те ще ни информират. Ако ги хванем ще ги прегледаме, но ако не ги хванем как да ги прегледаме?", каза в заключение той.
 
        ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
        "Мнозинството препотвърди, че стои зад програмата за управление на правителството." Такъв е изводът на здравният министър Петър Москов след гласуването на вота на недоверие към правителството, цитиран от "Фокус". "Част от аргументите, включително изложени от народните представители от управляващото мнозинство, бяха свързани с ясно разписани действия в областта на здравноосигурителния модел. Аз декларирах от трибуната, че в рамките на тази година една от целите на министерството ще бъдат правилата за надграждане на здравноосигурителната система с доброволните дружества като втори стълб", коментира министърът. По думите му, министерството трябва да си извади поука от недобре конструирани административни актове, но не трябва да има промяна в политиката - нито в сферата на лекарствената политика, нито в инфраструктурата на здравната мрежа, нито в сферата на начина на финансиране на резултат, в сферата на изискванията касата да заплаща за комплексност и за резултат.
        Според него, поуката от вота на недоверие е следната: "По-лесно е да си против, отколкото да си прав", информира Dnevnik.bg. По достатъчно убедителен начин изложих аргументите на правителството против мотивите на вота, каза още министърът. Той благодари на депутатите, които чули и оценили това нещо и не са подкрепили вота на недоверие. Според него това са смислени политики - да има повече лекарства на по-ниска цена, с по-ниско доплащане от пациентите, да продължи прехвърлянето на тежест от болничната в доболничната помощ, да е ясно каква инфраструктура трябва да отговаря на нуждите на пациентите, а не на "бизнесидеите на определени граждани".