Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.02.2016)
 

       ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ НА КОСЪМ ОТ РЪКОПАШЕН БОЙ
        "Вотът на недоверие озвери политиците" (Труд), "Вотът на недоверие на косъм от ръкопашен бой" (Стандарт), "Депутат налита на Москов, той отговаря с цинизми" (Монитор), "Министър и депутат пред бой заради вота" (Телеграф) - това е само част от заглавията в днешната преса, посветени на вчерашните дебати по вота на недоверие срещу правителството за здравната политика. Повечето издания са впечатлени основно от размяната на реплики между здравния министър и депутат от БСП, която едва не завърши с физическа саморазправа. "Депутатът от БСП Таско Ерменков скочи на Петър Москов на трибуната на парламента. Квестор препречи пътя му в последния момент, преди народният представител от левицата да удари гърди в тези на министъра. Сцената се разигра по време на дебатите по първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" - заради здравеопазването", разказва "24 часа" и уточнява: "След като слуша 4 часа и половина критиките на опозицията, най-сетне дойде време думата да вземе и Москов. Докато нахъсан обясняваше успехите на реформите си, здравният министър пресече подвикванията отляво с препоръката на Ленин: "Пить надо менше!" (от руски "Пийте по-малко!"). При което Ерменков скочи от банката и за миг се озова в опасна близост с Москов. "Нерви, озъбени физиономии, плюнка" такава диагноза постави министърът на депутата от БСП. Ерменков пък го нарече "уличник".
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА
        За коментар на вота "Стандарт" се обръща и към социолога Кольо Колев. "Вотът на недоверие определено няма да доведе до падане на кабинета. Конфигурацията в парламента е такава, че не можем да очакваме той да мине. Разбира се, че това не е и смисълът на този вот, както не е бил и на много от предишните, които сме наблюдавали. Става дума да се атакуват определени конкретни политики на управляващите с цел да се докаже тяхната несъстоятелност и в този смисъл да постави под съмнение самото властване на управляващите. Това е целта в случая и темата съвсем не е неудачна, тъй като без всякакво съмнение в сферата на здравеопазването съществуват огромни проблеми. Някои казват, че вотът е свързан с това, че се настъпват определени интереси. За едни Петър Москов е защитник на националните интереси, други го критикуват, при това доста основателно", коментира той и отбелязва: "Има, разбира се, какво още да се пипа и прави. Има и безкрайно много интереси. Неслучайно казват, че фармацевтичната мафия и изобщо бизнесът с медицински грижи са много по-печеливши от търговията с дрога и трафика на жени. Има какво да се пипа, но друг е въпросът дали се пипа както трябва."
 
        ДЕБАТИТЕ ОКОЛО ПЪРВИЯ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ СРЕЩУ КАБИНЕТА "БОРИСОВ 2" НАДХВЪРЛИХА КОНСТРУКТИВНИТЕ КРИТИКИ
        "Труд" пише: "Дебатите около първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 2" надхвърлиха конструктивните критики за нерешените проблеми в здравеопазването и "се изродиха" в махленски караници. Депутатите се разправяха дали Петър Москов е политически сирак, има ли "нерви, озъбени физиономии и плюнки" и колко трябва да се пие. Основният сблъсък не бе заради провежданата в момента здравна реформа, а заради съвет на Москов, който от парламентарната трибуна се обърна към депутатите от левицата: "Послушайте думите на един от вашите основатели - Владимир Илич Ленин, който казва "Пить надо меньше!". Репликата, която бе част от заключителното му изказване под надслов "10 лъжи на опозицията за здравеопазването", предизвика острата реакция на социалистите Михаил Миков и Таско Ерменков. Вторият скочи от мястото си и скоропостижно се оказа срещу здравния министър. Квестор препречи пътя му в последния момент. "Нерви, озъбени физиономии, плюнка" - такава диагноза постави Москов на социалиста. В отговор депутатът го нарече "уличник".
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА ЗА 5-ЧАСОВИЯТ ДЕБАТ ПО ПЪРВИЯ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ КАБИНЕТА "БОРИСОВ"
        Същата сцена впечатлява и "Стандарт": "Със скандал на крачка от ръкопашен бой завърши вчера близо 5-часовият дебат по първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" на тема "здравна политика". На финала в остър словесен сблъсък влязоха здравният министър Петър Москов и соцдепутати, а острият тон и пикантните реплики продължиха и в кулоарите. Видимо ядосан от упреците към него, Москов обвини вносителите на вота в некомпетентност, лъжи и преследване на собствени икономически интереси. Не били направили и нищо смислено по време на своето управление. За да онагледи думите си, извика звучно "Пфу" и продължи на три езика: "Нула, зиро, нада". От левия сектор му отговориха с подвикване от място. "Ти ли ще ми кажеш? Ти нищо не разбираш", обърна се Москов към лидера на БСП Михаил Миков. "Пил ли си си хапчетата", защити съпартиеца си Таско Ерменков. "Пить надо меньше, както казва вашият патрон Ленин", репликира го Москов. Ерменков тръгна към парламентарната трибуна да търси обяснения, но бе спрян от квестор на метри от лицето на министъра." На сцената се спира и "Сега", доста по-лаконично: "Дебатът в парламента по вота на недоверие за здравната политика на кабинета вчера стигна дъното, след като министър Петър Москов цитира на БСП Ленин "Надо меньше пить" ("Трябва да се пие по-малко"), а след бурната реакция на депутатите отляво обяви: "Ето това имам предвид - нерви, озъбени физиономии, плюнка".
 
        КРАЙ С ПРЕДПИСВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА ПО ТЪРГОВСКО НАИМЕНОВАНИЕ
        Лекарствата, покривани на 100% от НЗОК, вече ще се изписват на пациентите само по международно непатентно наименование. Това гласят промени в наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, публикувани на страницата на МЗ за обществено обсъждане. Това означава, че лекарят или зъболекарят при предписване на лекарство ще трябва да изпише на пациента не търговското му наименование, а активното вещество в медикамента. Така пациентът сам ще преценява дали да закупи от аптеката оригинален продукт със съответното активно вещество, или генеричен медикамент с по-ниска цена, допълва "Zdrave.net". По отношение на частично платените от касата лекарства пък пациентът трябва да получи информация от лекаря дали има лекарства със същото международно непатентно наименование с по-ниска цена и да направи информиран избор в рецептата му да бъде изписан медикамент по INN, или пък по търговско наименование на по-ниска или най-ниската цена на съответното лекарство в група.
 
        ПРОСРОЧЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НАМАЛЯВАТ
        Дълговете на държавните и общински болници в края на 2015 г. са нараснали с около 130 млн. лв. спрямо края на 2014 г. Това показва справка на здравното министерство, изготвена за "Zdrave.net". Към 31-ви декември 2015 г. общите задължения на лечебните заведения са в размер на 437 658 000 лв., докато за същия период на 2014 г. те са били 424 618 000 лв. Дълговете на държавните болници са в размер на 385 835 000 лв., като от тях просрочените са 165 277 000 лв. Нарастването на задълженията със 130 млн. лв. се дължи именно на техните общи дългове, но при тях се отбелязва леко намаляване на просрочените задължения - от 139 664 000 лв. към 31-ви декември 2014 г. на 138 870 000 лв. в края на миналата година. Задълженията на общинските болници възлизат на 51 823 000, от които просрочени 26 407 000 лв. При тях се отчита намаление спрямо края на 2014 г., когато общите им дългове са в били в размер на 57 618 000 лв., а просрочените - 29 696 000 лв. Нарастването на задълженията не е в следствие влошено управление на лечебните заведения, а се дължи преди всичко на купуването но високотехнологична апаратура, която обслужват регулярно съобразно погасителният план, отбелязват от МЗ. Към края на 2015 г. 32 от държавните и 29 от общинските болници са без просрочени задължения.